Într-o zi normală de cursuri, Aula Magna a Universităţii din Oradea s-a umplut luni, de studenţii învoiţi să participe la întâlnirea cu miniştrii Florin Jianu (Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism) şi Eugen Teodorovici (Fonduri Europene). Ca însoţitor al invitaţilor, prorectorul Ioan Gheorghe Ţară a cerut scuze pentru întârzierea de 25 de minute şi a rostit o introducere pentru conferinţa „Mediul de afaceri şi accesul tinerilor pe piaţa muncii”.
Arătând că au mai susţinut astfel de întâlniri cu studenţi din Bucureşti şi Galaţi, cei doi miniştri ai Guvernului Ponta le-au prezentat tinerilor un rezumat al programelor şi instrumentelor pe care le-ar putea accesa.
Ministrul Jianu a vorbit despre subvenţiile pe care le pot primi angajatorii, din fonduri europene, dacă angajează absolvenţi de liceu (900 lei net, lunar) sau de facultate (1.300 lei net, lunar), despre Legea SRL Debutant, care oferă gratuităţi şi reduceri de taxe la înfiinţarea primei afaceri, precum şi despre noul program „România Start Up”.
„Bani gârlă” prin Start Up
„Împreună cu domnul ministru Teodorovici şi sub auspiciile domnului prim-ministru Victor Ponta am lansat un program foarte interesant, numit Start Up. Este pentru prima oară când apare un concept unitar carea leagă educaţia de antreprenoriat. Există 100 milioane de euro puşi pentru tinerii care vor să-şi înceapă o afacere, din bani europeni. Iar fiecare grant poate ajunge la 25.000 de euro fără să mai fie nevoie de cofinanţare”, a spus Jianu, invitând Universitatea din Oradea să acceadă la acest program pentru a înfiinţa un incubator de afaceri pentru studenţi. Ministrul IMM-urilor a vorbit şi de un program Erasmus pentru tinerii întreprinzători, invitând tinerii să caute detalii pe site-ul www.imm.gov.ro.
În cuvântarea sa, ministrul Eugen Teodorovici a recunoscut că, pe lângă creşterea absorbţiei de fonduri europene, o altă provocare rămâne „să punem aceşti bani acolo unde vor produce plus-valoare, astfel încât să recuperăm din decalajul economic”. Aceasta fiindcă, potrivit ministrului, „s-au cheltuit bani europeni pe pregătirea de scafandri sau pe alte formări profesionale care nu erau cerute pe piaţă”.
Teodorovici a avansat şi cifre, afirmând că Ministerul a reuşit să ridice gradul de absorbţie al euro-fondurilor până la 44%. „În ultima şedinţă de Guvern primul ministru mi-a impus să depăşim în acest an 55% şi vom face acest lucru”, a profitat de ocazie Teodorovici pentru a-l pomeni pe actualul candidat la prezidenţiale.
„Provocarea e să veniţi voi cu idei. Sunteţi peste 20.000 de studenţi, de ce nu veniţi voi cu idei?”, a îndemnat Teodorovici.
Funcţionari „shut down”
Ministrul pentru fonduri europene a revenit şi asupra programului „România Start Up”, subliniind că se finanţează cu până la 25.000 de euro spiritul antreprenorial al tinerilor. „Nu toate planurile de afaceri propuse vor trece testul pieţei. Dar cele mai bune idei vor primi granturi”, a explicat Teodorovici schiţând o procedură de selecţie a proiectelor de afaceri de către comisii ce vor fi formate şi din oameni de afaceri. Pe aceeaşi idee, ministrul a afirmat că „mulţi funcţionari din minister nu îşi fac treaba”, dar nu pot fi daţi afară „fiindcă sunt protejaţi de Legea Funcţionarului Public”. Ca soluţie, Teodorovici a anunţat că anul viitor aceştia vor trece pe statutul de persoană contractuală, astfel încât să poată fi plătiţi mai bine dacă îşi fac treaba dar şi să fie daţi afară în caz contrar. „Unii funcţionari au o gândire în litera, nu în spiritul legii. Plus că noi am complicat regulile de finanţare. Noi am creat singuri o serie de condiţii pe care nu ni le-a impus Uniunea Europeană”, a răspuns Teodorovici la o întrebare privind îmbunătăţirea mecanismelor de prefinanţare.
Mai simplu cu fondurile
Tot la acest capitol, ministrul a anunţat că se va informatiza toată procedura, că se vor înlocui scrisorile de garanţie bancară cu scrisori pe proprie răspundere privind contribuţia financiară proprie, că va fi suficientă o singură ofertă din partea furnizorilor (în loc de minim trei, cum este acum), şi că economiile făcute în cadrul achiziţiilor vor putea fi cheltuite pentru acelaşi proiect. „Aşa, beneficiarul de proiect va fi interesat să facă economii în loc să facă blat cu furnizorul”, a apreciat Teodorovici.
În final, ambii miniştri au răspuns la întrebări din sală, iar Teodorovici a cerut celor interesaţi să-i scrie sugestii şi observaţii pe pagina de Facebook.
Citiți principiile noastre de moderare aici!