Din cei 360 de studenţi de la Universitatea din Oradea şi de la Universitatea Agora angrenaţi în proiectul „C.E.R.C. DE. APTITUDI.N.I. – CrEaRea, Corelarea şi Dezvoltarea APTITUDInilor Necesare pentru trecerea la viaţa activă”, un grup de 15 studenţi de la kinetoterapie, sport şi drept au avut, luna trecută, şansa unui contact direct cu sudul Italiei.
De fapt, în primă fază, partenerii Project Life din Calabria (Italia) s-au întâlnit, la Oradea, cu partenerii de la Agora pentru a crea puntea pentru transferul de bune practici. Iar în contrapartidă, studenţii orădeni selecţionaţi s-au deplasat cu avionul până la Bari, iar apoi cu autocarul până în zona Calabria.
Cazaţi la un hotel aflat pe malul mării, studenţii au putut afla aspecte din activitatea întreprinderilor economice din Italia, în cadrul unor cursuri susţinute de experţii Project Life, iar în timpul liber au avut ocazia să se angreneze în activităţile de agrement de pe plajă.
Totodată, în fiecare zi, delegaţia orădeană formată din studenţi şi cadre didactice a vizitat obiective turistice şi economice din zonă, având la dispoziţie atât un ghid cât şi pe formatorul din partea partenerului transnaţional, mai exact o româncă stabilită şi căsătorită de câţiva ani în zona Cosenza. Ca atare, studenţii au putut afla orice i-a interesat despre edificiile, lăcaşele de cult, firmele sau fermele agricole care le-au suscitat interesul.
Două vizite pliate pe dezvoltarea orizontului personal în domeniul economic au fost cele de la tradiţionala întreprindere Amarelli precum şi de la modernul centru IGreco de fabricare a vinului şi a uleiului de măsline.
Fabrica „Amarelli” din orăşelul Rossano datează din secolul XVIII, fiind cunoscută încă din acea vreme în ţări importante ale Europei pentru prelucrarea plantei „Liquirizia” până la o pastă folosită ca aromatizant amărui pentru bomboane, parfumuri, lichioruri etc. într-o perioadă în care Bătrânul Continent era sărac în mirodenii. Fabrica în care se aplică, uşor modernizate, metodele tradiţionale de prelucrare a rădăcinilor de Liquirizia e parte a unui peisaj specific începuturilor industriei, asemănător cu unele vechi clădiri industriale din Oradea. De altfel, pe lângă fabrică e vizitabil şi Muzeul familiei baronului Amarelli, loc în care studenţii orădeni au aflat şi de cea mai veche întreprindere profitabilă din lume, un hotel japonez pe nume Hoshi Ryokan, fondat în anul 718.
Vin şi ulei extravirgin
Cât despre podgoriile, livezile şi produsele finale ale IGreco, adică vinul şi uleiul de măsline, tinerii orădeni s-au putut convinge, inclusiv degustând, de ce e una din cele mai premiate şi renumite mărci din sudul Italiei.
În cursul traseului ghidat prin centrul de prelucrare, tinerii orădeni au aflat de la directorul de producţie că uleiul de măsline e de trei feluri: extravirgin – adică stors la rece, virgin – adică prelucrat în oarecare măsură şi, la al treilea nivel, cel denumit „lampant” fiindcă era folosit pentru lămpi în loc de petrol.
„Aşa numitul ulei lampant se colectează şi se duce în rafinării speciale unde e prelucrat chimic pentru a putea fi comercializat ca şi comestibil”, e explicat reprezentantul Igreco, lăsând să se înţeleagă că uleiurile extravirgine se pot găsi doar în magazine specializate şi foarte rar la preţurile practicate prin hypermarketuri. „Noi nu vindem în marile magazine. Dar fiindcă suntem cunoscuţi ca producători bio şi fiindcă lanţul Mc Donald s vrea să câştige teren ca furnizor de meniuri cât mai ecologice, ne-a contactat pentru a-i deveni furnizor de ulei pentru zona Europa”, a mai dezvăluit directorul IGreco.
Cu influenţe bizantine
În cadrul vizitelor la muzee religioase şi lăcaşe de cult, studenţii orădeni au observat dovezi palpabile ale faptului că zona Calabria făcea parte, odinioară, din Grecia Mare şi că influenţa bizantină s-a menţinut de-a lungul mileniilor.
Astfel, în bisericile din orăşelul medieval Corigliano se observă atât decoraţiile specifice romano-catolicismului cât şi mozaicuri bizantine sau scene biblice zugrăvite în stil oriental, ortodox. Iar pentru ca să fie complet caracterul cosmopolit, mai trebuie spus că o serie de clădiri istorice prezintă şi elemente arhitectonice sarazine ca o dovadă a cuceririlor arabe din sudul Italiei. De la gazde, orădenii au mai aflat că în Calabria există şi vechi localităţi albaneze întemeiate de populaţii care au fugit din calea expansiunii otomane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!