Potrivit normelor legale, reclamatul I.A. (23 ani) şi-a păstrat dreptul de a locui în Casa de Tip Familial şi după împlinirea vârstei de 18 ani, pe perioada studiilor universitare. În aceste condiţii, a putut intra în contact cu băieţelul.
Floarea Moldovan, coordonatoarea CTF Sighet, ne-a putut declara doar că, pe baza declaraţiilor luate de la personalul angajat al Casei Familiale, Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş a depus pe 5 martie o sesizare documentată la Serviciul de Investigaţii Criminale a IPJ Maramureş.
Mai multe explicaţii ne-a oferit purtătorul de cuvânt al DGASPC, Raul Dromereschi.
“Copilul s-a destăinuit prima dată unui angajat care îi era apropiat sufleteşte, iar angajatul a sesizat psihologul şi, apoi, conducerea Casei Familiale. Situaţia ne-a fost pusă în atenţie în urmă cu două săptămâni şi dată, fiind încadrarea pe Serviciul de Abuz – Neglijare, ancheta noastră s-a derulat în regim de celeritate. Am audiat personalul angajat al Casei de Tip Familial dar şi alte persoane din afara Casei. S-a efectuat evaluarea psihologică. Iar concluziile raportului, din punctul nostru de vedere, conduc spre confirmarea suspiciunilor de abuz emoţional, abuzuri fizice nesexuale dar şi hărţuire sexuală. Sigur însă că cercetarea pe latură penală e de competenţa Poliţiei”, ne-a declarat Raul Dromereschi.
L-am mai întrebat pe reprezentantul DGASPC despre măsurile care s-au luat pentru ca victima să fie ferită de contactul cu prespusul abuzator.
“E o stuaţie atipică fiindcă normele legale prevăd ca în cazul unor astfel de abuzuri să fie mutat presupusul făptaş, nu victima. Dar cu studentul în cauză suntem încă în proces pentru o decizie de mutare a sa din Casa Familială destinată copiilor la Centrul pentru Asistenţă şi Sprijin a Tinerilor din Sighet, centru destinat tocmai tinerilor care urmează să iasă din sistemul instituţionalizat.
DGASPC a decis să-l mute întrucât nu e normal să-i plătească masa şi cazarea la Oradea şi, în acelaşi timp, să-i asigure loc într-un Centru permanent pentru copii. În mod normal, ar trebui să-i asigurăm casă şi masă la Sighet doar pe perioada vacanţelor studenţeşti. În plus, chiar reclamatul s-a apărat de acuzele privind abuzarea băieţelului susţinând că are o stare conflictuală cu personalul Casei de Tip Familial şi că declaraţiile angajaţilor ar fi influenţate de acest conflict. Tocmai de aceea ne-am extins ancheta proprie şi în afara unităţii, în toate direcţiile posibile. Am audiat persoane din şcoala unde învaţă copilul, dintr-o fundaţie care se mai ocupă de el precum şi cu persoane din străinătate.”, ne-a mai explicat Dromereschi.
Cât despre stadiul procesului dintre DGASPC şi student, purtătorul de cuvânt al DGASPC ne-a schiţat următoarele: “În primă instanţă, studentul a câştigat procesul prin care ne-a contestat decizia de mutare. Nu pot să precizez motivaţia sa, întrucât a câştigat procesul pe un viciu de formă, nu pe fond. Aceasta fiindcă nu a fost prezent când DGASPC a luat decizia de mutare. Am făcut însă recurs iar Curtea de Apel Cluj a dispus rejudecarea cauzei pe fondul problemei. Noi susţinem că mutarea nu îi încalcă drepturile de protecţie specială, fiindcă acestea îi sunt asigurate şi la Centrul pentru Tineri”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!