Hala de la Piața Cetate, distrusă în incendiul de la mijlocul lunii trecute, nu mai poate fi refăcută pe structura existentă. Aceasta este concluzia expertului structurist, furnizată Primăriei Oradea în baza unui contract de expertizare a ruinelor, încheiat cu firma Poliart SRL. Aceasta are adjudecat și contractul pentru proiectul pieței noi, pe care municipalitatea o vrea pe amplasamentul Pieței Cetate.
[eadvert]
„Expertiza a fost făcută de expertul tehnic Ioan Haiduc, concluzia este că nu se poate reface, ci va trebui reconstruită din temelii. Elementele de rezistență erau foarte degradate de incendiu, de vreme, de uzură, încât nu mai prezintă siguranța necesară”, ne-a declarat viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primărie. DMPFI are în derulare proiectul cu finanțare europeană prin care administrația locală va înlocui actuala piață cu un ansamblu de hale, după modelul pieței din Rogerius.
Primăria nu poate dispune, încă, demolarea halei, chiar dacă este în posesia expertizei tehnice. La momentul incendiului, clădirea se afla pe un circuit național pentru clasarea ca monument de arhitectură industrială – hala a fost primul depou de tramvaie al regiei locale de transport în comun.
„Și pentru demolare trebuie avizul Direcției Județene de Cultură. Cererea a fost în dezbatere în ședință, dar nu s-a emis niciun aviz până la reglementarea regimului juridic”, precizează viceprimarul Mălan.
Anterior incendiului, Direcția Județeană de Cultură a depus la Ministerul Culturii un dosar pentru clasarea halei ca monument. După incendiu, Primăria a pornit un alt dosar, pentru declasarea clădirii, iar acum așteaptă răspunsul Ministerului.
Ca în Rogerius
Planurile municipalității privitoare la Piața Cetate copiază, mai mult sau mai puțin, proiectul din Piața Rogerius, finanțat tot din bani europeni, la vremea sa. Noua piață ar urma să adăpostească peste 500 de mese de legume și fructe amplasate într-o hală, 70 de module comerciale pentru flori, carne sau lactate și 40 de spații comerciale pentru comerțul tip bazar.
Proiectul inițial prevedea amenajarea unei parcări subterane de 150 de locuri. Imediat după incendiu, edilii au apreciat că, o dată cu demolarea halei, parcarea ar putea fi extinsă și sub hală, iar numărul de locuri să crească până la 200-250.
Proiectul Primăriei este finanţat din fonduri europene prin programul România – Ungaria 2014-2020, valoarea totală eligibilă a proiectului pentru Oradea este de 6,5 milioane de euro. Bugetul nu conține și costul parcării.
Incendiul de la Cetate: nici despăgubire, dar nici subvenție pentru comercianții afectați
Incendiu devastator la Piața Mare din Oradea: Flăcările au fost stinse după aproximativ două ore
Trimite articolul
XLol
-
Dar de ce ati incendiat deliberat acea hala?piata cetate era cea mai buna piata unde puteai sa cumperi produse adevarat bio nu ca si in rogerius sau nufarul unde sunt doar samsari care cumpara legume de la en gros sau ungaria sau polonia de cea mai slaba calitate
-
Se reface mai mare si mai frumoasa….
-
Talamuta, si care-i logica argumentului tau? Ca o sala jegoasa e mai buna ca e prea jeg chiar si pentru samsarii de joasa speta? Pai si ce solutie ai propune, atunci? Talcioc de tip Karachi (Pakistan) pentru negustorimea primitiva? Dar ai o perspectiva originala la care nu am putut sa ma gandesc!
-
Asta stiam si noi, vietasii din parohia intaiului betoman de urbe, pentru ca dezafectarea halei a fost indeplinita cu succes. Ce e nou sub soare?
Daca proiectul asta se implementa de la inceput din punctul meu de vedere era bine ,eu cred ca trecutul nu trebuie sa stea in calea progresului, nu era ceva obiectiv istoric de care orasul nu se putea lipsi in detrimentul noului.
Dar se putea fara incendiu fara pierderi materiale , vorba aia victimele colaterale nu trebuia sa existe in ecuatia asta dar cine a gandit incendiu asta nu la interesat de cei care au pierdut ce au pierdut in fine pt mine e clar ca e o mana criminala in afacerea asta
daca orasul asta e pe lista Art Nouveau, ar fi chair asa greu ca sa fie adaugata si viitoarea cladire pe acest stil?!
deci, demolatorul si betonatorul orasului , incet, incet, isi atinge scopul , visul “maret”… fara pic de mila , distrugand niste afaceri ,e adevarat ptr el, marunte, dar care asigurau un nivel de trai unor oameni … sa speram ca, mai devreme sau mai tarziu, il va ajunge si pe el, din urma, soarta…
-
ce afaceri a distrus ma? el a pus focul sau ce?
-
Bai baiete mergi si pupă-l in fund pe bolovan ca si tu esti fix ca proștii care il susțin. Cu cat va cumpără bolovan sa il susțineti? Vai de capul vostru
-
Parerea me? SIGUR!
-
Asa crede…..
-
Directia de cultura nu a avut ce lucra, doar sa ceara clasarea halei ca monument ? Avem o gramada de monumente in Oradea , mult mai frumoase….. Ne au dat de lucru….
acelasi proiectant … o sa iasa aceiasi mizerie!
-
Adevarat, Piata Cetate a fost o mizerie de multa vreme. Plin de tigani si asistati social, drogati si betivi. Era un focar de infenctie. Nu-si avea locul in centrul orasului. O cladire moderna cu spatii verzi si parcari este mult mai binevenita in acea locatie.
-
vrei mai mult spatiu verde ? du-te acasa la tara !
-
-
Păi cum, danelu tivadar să nu mănâncă șî gura lui niște leu de la comun buget. Cel mai ” mare” arșitect al urbei!
In alte tari de abia asteapta sa aiba un zid vechi sau ceva, sa zideasca si in spatele lui , sa puna stalpi de rezidenta, sa-l refaca, ca oricum rezidenta e pe stalpii de rezistenta, nu pe pereti, si sa faca o piata care sa para veche, sa vina turistii si sa aduca banii in buzunar. Vezi pietele vechi din Vest, gen din Piata de chihilbrar din Polonia,etc. De Instambul, Moscova, etc, nici nu mai vorbesc. Un primar cu cap, smecher ar pastra un zid “singurul ramans nears de la marele incediu” apoi “piata a fost reconstruita in stilul ei gotic, ” bla bla bla. 2-3 statui gotice, ceva grifoni pe la grinzi si gata, ar curve pozele si videourile pe Youtube concomitent cu umplerea buzunarelor oradeanilor din turism. La noi ? Fix PXX. Daraman si facem modern :))) De parca nu au si vestice suficiente cladiri din badoage sau din acvarii.
Păcat de cei care și-au pierdut mărfurile și afacerile din piața . In rest clădirea în sine era un grajd infect . Nici pe departe nu putea fi un punct de atracție pentru turiști iar mărfurile din acea fostă piață nu erau de o calitate mai bună decât cele din Rogerius sau Decebal.
-
…era un grajd infect doar cand intra boul de tine la cumparaturi !
Bolo zis ” the sledgehammer “