În ultima vreme preţul ouălor a luat-o razna. Dacă în urmă cu două trei săptămâni mai găseai ouă cu 45 – 50 de bani, acuma eşti un om fericit dacă poţi cumpăra un ou cu 75 de bani. Problema e că nici nu se prea găsesc din abundenţă, ca înainte.
În Piaţa Cetate, joi, ouăle se vindeau cu 80 de bani bucata. Ouăle de casă costau 1 leu. Comercianţii spuneau că şi ei cumpără ouăle mai scumpe şi nu le pot da pe degeaba. De obicei scumpirea ouălor avea loc înainte de Paşte, cererea fiind mai mare, dar până la Sărbătoarea Învierii mai sunt încă şase săptămâni. Cumpărătorii sunt revoltaţi de această scumpire a ouălor pusă pe seama găinilor „stresate”. „Nu înţeleg ce se vrea cu aceste preţuri. Nu vor găini stresate, dar că noi suntem stresaţi din cauza preţurilor nu interesează pe nimeni”, spune un orădean revoltat.
Explicaţii
De la 1 ianuarie, Uniunea Europeană a impus scoaterea de pe piaţă a ouălor produse în baterii, fapt ce a dezechilibrat raportul dintre cerere şi ofertă. În plus iarna grea şi drumurile blocate au afectat grav aprovizionarea magazinelor şi pieţelor.
Pe de altă parte, Polonia, de unde se importau majoritatea ouălor pentru România, nu s-a aliniat normele UE. Drept urmare nu mai importăm ouă din Polonia. „Oferta pe piaţă fiind mult mai mică, comercianţii speculează preţurile”, este de părere Nicolae Hodişan, directorul executiv al Direcţiei Agricole Bihor. Acesta a adăugat că până se va echilibra producţia de ouă de consum, dacă nu se vor găsi alte surse de import, care respectă condiţiile Uniunii Europene, preţul ouălor va rămâne ridicat.
Majoritatea producătorilor, în loc să modernizeze fermele şi să achiziţioneze baterii noi, conforme normelor europene, au decis să schimbe modul în care cresc găinile, trecând la metoda creşterii acestora pe sol. Ouăle produse într-un astfel de sistem au o valoare mai mare, însă producţia este mult mai redusă decât în cazul găinilor crescute în baterii. „Şi la noi în judeţ din 11 producători înregistraţi, doar unul mai poate creşte găinile în baterii. Ceilalţi au trecut la creşterea la sol unde producţia este mult mai mică şi pierderile mai mari”, a subliniat directorul Direcţiei Agricole.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!