Consiliul local a votat, miercuri, în şedinţă extraordinară, scoaterea traficului rutier de pe încă două străzi centrale: strada Teatrului, care iese în Piaţa Ferdinand şi strada Ep. Mihai Pavel, care dă în Piaţa Unirii.
Ambele proiecte au adunat majorităţile necesare, dar nu fără obiecţiuni din partea aleşilor din opoziţia locală.
În debutul şedinţei, primarul Ilie Bolojan a spus că au fost alese aceste străzi şi pentru că sunt „înfundate” la unul dintre capete de pieţele pietonale.
Dacă acest lucru e adevărat în ceea ce priveşte strada Teatrului, nu aceeaşi situaţie e şi peste Criş. Kirei Melinda, şefa grupului UDMR din CL, a spus că e posibil ca „pe viitor, să fim de acord cu pietonalizarea străzii Ep. Mihai Pavel” dar că aceasta este înfundată doar temporar, de organizarea de şantier necesară pentru reabilitarea palatului episcopal ars. „Nu se justifică transformarea în stradă pietonală. Au fost întrebați riveranii despre asta? Unde își vor parca mașinile?”, a chestionat Kirei.
A primit răspuns de la Bolojan, care i-a spus că Primăria are în plan o parcare etajată pe un teren din curtea fostului sediu al Termoficare SA, clădire monument de altfel, care va avea acces şi din strada Iuliu Maniu, de pe un teren ce va fi expropriat, astfel că „riveranii să își poată lăsa mașinile acolo și să facă 50 – 100 metri pe jos”.
Bani europeni
„Începând din acest an ne pregătim pentru proiectele de finanțare pentru perioada următoare. Avem acest material iar extinderea străzilor pietonale din zona centrală ne-o dorim și pe exercițiul financair următor, mai ales că exisăt o componentă de mobilitate urbană de câteva miliarde de euroă pe toată țara”, a spus primarul.
În opinia sa, e postrivită axa pietonală care ar pleca de la Cetate – Piața Mihai Viteaul prin Parcul 1 Decembrie – Alecsadri Piaţa Unirii şi până la Liceul Pedagogic – Piața Concrodia cu Unviersitatea Partium, biserica ortodoxă și muzeul de la sinagogă.
„Anul viitor vrem ca Oradea să aibă un portofoliu de proiecte pe care să le depunem până la începutul lui 2021. Eu sper să reedităm, indiferent cine va fi la Primărie, ce am făcut în acest exercițiul financiar”, a mai zis Bolojan, insistând că „dacă nu pregătim acum aceste proiecte, atunci oricine va fi primar în 2021, va fluiera a pagubă”.
Porfir
Conform proiectelor de hotărâre, pe aceste străzi ar urma să se decoperteze întreaga infrastructură rutieră actuală. E prevăzut o fundaţie de balast de 30 cm grosime, un strat de beton de ciment, peste care vine un strat de nisip de 7cm şi cubeţi de piatră porfir, cu borduri de granit. Zona trotuarelor ar fi pavată tot cu porfir, în formă de dale.
Costul lucrării de pe strada Teatrului e estimat la peste 2,2 milioane lei, cu durată de execuţie de 3 luni iar pe Ep. Mihai Pavel, 5,9 milioane lei, cu şase luni pentru terminarea lucrării.
Trimite articolul
Xsper sa scapam de bolo sa nu mai fie primar ca e hiena orasului si al cetateanului si tiranu
Se gandeste oare cineva la persoanele majoritar in varsta de pe Str Pavel ? Va cara primarul baxurile de apa si cumparaturile in mana ? Domnule Primar deja va departati de motivul pentru care ati fost ales . Oradea este a oradenilor ,Oradea este un oras in care trebuie sa putem trai in normalitate si ieftin, Oradea nu este un business. Cand va mai vin astfel de idei consultati si riveranii dar ca un prieten al orasului nu ca un tartor. Toti cunoastem atitudinea dvs superioara cand va trece ceva prin cap. Vin alegerile…
-
Ati schimbat regulile jocului …. ati eliminat posibilitatea de a “vota” pro sau contra comentariilor … probabil deranja faptul ca foarte multa lume era de acord cu stoparea ideilor birtinezului – BIHON – esti NASPA!!!!! …. nu uitati – vin alegerile :)))
Legat de pietonalizare – PLM de pietoni … cine are nevoie de str. Ep. M Pavel pietonala – careva carciuma in devenire? Str. Teatrului la fel … Cat cotizeaza Miculili sa faca terase pe Teatrului? Unde duc aceste strazi de e nevoie de pietonalizarea lor????
Primare, ai incercat sa cari 100 de metri un bax de apa cand ai dureri de spate? Nici nu trebuie sa fii batran pentru asta … din nou … vin alegerile !!!-
Vin alegerile si tot Bolojan va castiga si va tot castiga pana cand n-o sa mai vrea sa candideze. Asta pentru ca PSD-istii frustrati pe viata de pe BIHON sunt o minoritate, iar marea majoritate a Oradiei il sustine pe Bolo. Daca nu va convine duceti-va la Bucuresti ca acolo e primar PSD cum va place voua 😀
-
-
foarte bine punctat…
-
Te-ai gandit ca riveranii vor avea acces auto? La fel si mijloacele de transport in comun (TAXI)?
-
Speranta moare ultima :))) si parcare??? Ai vazut parcari pe Alecsandri? Nu toti pot intra cu masinile in curte…cu ei ce faci? E o lucrare FARA ROST, FARA ARGUMENTE VIABILE. Mai trebuie pus ceva porfir pe ici pe colo pentru firmele de casa …
-
asa va trebuie daca la-ti votat,acum suportati consecintele.
Probabil firmele de casa au porfiruit cam tot ce putea fi porfiruit, asa ca inventam pietonale noi, chiar daca acestea nu duc nicaieri, spre nici un obiectiv turistic major. Ieri zicea ca vor placa cu porfir si in parcul 1 decembrie.
Mai baieti, pai am eu o idee salvatoare! Porfiruiti fundul Crisului. e suprafata mare, si e de lucru ani de zile. Profit maxim!
Nu-mi vine sa cred ce citesc aici. Foarte trist. Asa e, ce ne trebuie pietonale? Si pe la Paris, Venetia, Sibiu, etc…ca dracu, mai bine cu masina peste tot; un batran de 80 de ani o sa trebuiasca sa mearga 100 de metri? In cazul asta, mai bine nu – pe vecie acolo vor sta doar batrani de 80 de ani! Sa fie clar! Nu mai faceti nimic!
Oradea asta – vai si amar. Modelul de urmat e Slobozia, Giurgiu, Vaslui, Constanta – ala ie orase faine
-
Dragul meu, de cand a “pietonalizat” Alecsandri, ocolesc strada. Pur si simplu urasc sa merg pe o strada unde se zgaiesc la tine cei care stau la terasa in timp ce isi infuleca (de multe ori intr-un mod dezgustator) mancarea. Plus ca pe Alecsandri mai trec si masini, tot timpul trebuie sa ma feresc ca vine cate unul cu o viteza de autostrada. Dar snobii adora astfel de locuri si sunt al dracului de multi (you included)
Pentru a face toate acestea, vã trebuie un nou mandat.
Fonduri, fonduri dar nu e consultare cu CET ATENIENII.