Mai multe străzi din stațiunea Băile 1 Mai, asfaltate anul acesta în cadrul unui amplu proiect european de reabilitare a localității, au fost sparte zilele astea. „Introducem gazul. Eu am fost nemulțumit de modul în care a fost turnat asfaltul, iar întâmplarea a făcut să fie același constructor și la gaz și cel care a turnat asfaltul, firma Gavella, și o să refacă asfaltul pe cheltuiala lor”, ne-a explicat primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.
[eadvert]
Legat de trotuare, care se sparg și ele, edilul spune că e pentru realizarea racordurilor la gaz. Laza ne-a declarat că în momentul în care au lucrat la reabilitarea străzilor, nu au știut de proiectul pentru introducerea gazului.
„Ulterior am obținut finanțarea pentru gaz și ar fi păcat să nu introducem rețeaua și în zona respectivă. Știu că e disconfort, dar nu vor fi costuri în plus pentru primărie. Tot ce înseamnă refaceri va suporta constructorul”, a adăugat primarul.
Lucrarea realizată pe bani europeni din Băile 1 Mai nu a fost încă recepționată, potrivit sursei citate. Primăria Sânmartin trebuie să încheie proiectul în valoare de 8 milioane de euro până în luna decembrie, altfel riscă să piardă bani.
„Am întârziat puțin (n.red. – recepția lucrărilor) să putem introduce gazul. Mai avem de lucrat puțin și la proiect, dar îl închidem până în 15 decembrie. Avem de lucru în zona parcului din 1 Mai, unde trebuie însămânțat gazon, am introdus aspersoarele, sperăm că îl închidem și ăsta până la sfârșitul anului”, a completat Laza.
El estimează că ar putea finaliza introducerea gazului în zonă, cu refacerea trotuarelor și turnarea unui strat nou de asfalt, inclusiv cu racordurile de la gaz, până pe 15 decembrie.
Lucrările de introducere a gazului vor afecta și o porțiunea de trotuar, proaspăt refăcută, tot prin proiect european, din Băile Felix.
„O să mai fie în Felix aceeași situație pe o porțiune. După ce traversăm podul din spate de la McNeil, va trebuie să afectăm puțin din trotuar. Acolo nu vreau să intrăm în asfalt, că nu putem să îl turnăm din nou și nu vreau să fie peticit.Vom face subtraversări pentru rețeaua de gaz”, a explicat primarul.
Locuitorii de pe Decebal nu sunt lăsați să asfalteze strada
Locuitorii de pe strada Decebal din Sânmartin susțin că primăria nu le asfaltează strada, în ciuda promisiunilor, dar nici nu vrea să îi lase pe ei să și-o asfalteze.
„Noi am cumpărat terenul în 2020. Atunci ni s-a promis că în doi ani o să avem canalizare și apă pe stradă. Am așteptat, crezând că o să se rezolve. Sunt doar 30 de metri de drum neasfaltat de la strada Decebal până la casa noastră. Am anunțat de fiecare dată că atunci când plouă, pe stradă se adună foarte multă apă pluvială. Am trimis și solicitare scrisă și am vorbit și personal cu primarul și viceprimarul. Am hotărât cu vecinii de pe stradă să tragem noi pe cheltuiala noastră canalizarea și apa cu o firmă privată. A venit topograful să facă măsurătorile și în acel moment nu i s-a permis, pe motiv că ei au făcut proiect la UE pentru a primi fonduri și dacă noi începem lucrările le încurcăm proiectul”, a declarat, pentru G4Media.ro, un locuitor de pe strada respectivă.
Contactat, primarul Cristian Laza a explicat că atunci când a fost realizat proiectul pentru fonduri europene, prin care au fost introduse utilitățile și au fost asfaltate 31 de străzi din zonă, strada Decebal nu era predată primăriei.
„Strada a fost predată în 2019. Au venit câteva familii să ne spună că vor să asfalteze ei, dar cumva la negru”, a declarat edilul.
El a explicat că proiectul din zonă este mult mai complicat, deoarece trebuie realizată și canalizarea pluvială și legată la rețea, iar proiectarea durează.
„Până nu se evaluează proiectul ăsta, nu am cum să scot strada din proiect și nici nu pot să fiu de acord să facem lucrări de mântuială”, a explicat primarul.
Întrebat când estimează că pe stradă ar putea începe lucrările cerute de oamenii din zonă, el a spus că „opt luni este termenul optimist”.
Investiții de milioane
Reabilitarea stațiunii Băile 1 Mai a costat 8 milioane de euro. Proiectul a cuprins: reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră; înființarea rețelei de canalizare pluvială; realizarea unui canal tehnic pentru rețelele electrice, iluminat public, internet și telefonie; reabilitarea și lărgirea podului de la intrarea din stațiune; realizarea unei piste de biciclete; reabilitarea drumurilor și trotuarelor; realizarea unei zone de promenadă de la intrarea în Băile 1 Mai până la Ștrandul cu Valuri; reabilitarea parcării de la Ștrandul Venus; reabilitarea și extinderea parcului central; modernizarea iluminatului public; dotarea cu mobilier urban. Lucrările au demarat în 2021.
În august 2023 au început și lucrările pentru introducerea a 128 de kilometri de rețele de gaze naturale în comuna Sânmartin. Proiectul este realizat cu fonduri nerambursabile din Programul Anghel Saligny (PNDL) de către o asociere de firme formată din Gavella, Sagit Inst, Distrigaz Vest Costrucții și Distrigaz Vest. Primăria Sânmartin a anunțat că vor fi realizate 4.080 de racorduri „inteligente”. Valoarea totală a investiției finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” este de 88 de milioane de lei, o sumă mare decât „veniturile comunei pe 7 ani (20 de milioane de euro)”, potrivit primarului comunei Sânmartin, Cristian Laza.
Trimite articolul
XAu aplicat politica Oradea si Cons Judetean, in fiecare an reparam si refacem aceeasi lucrare, e foarte eficient pentru firmele noastre, asa se pot investi banii europeni foarte eficient. Filip nu stia sa faca asta, doar nu avea bani UE ha ha ha , PSD.
Deci cine crede ca reasfaltarile si refacerea trotuarului se vor face din banii constructorului, mana sus va rog !!
Interesant la ce nivel suntem priviti, noi cei din spatele santierului !!
… și iaca ca au prins și lucrarea de introducere a gazului, care cuprinde probabil și spargerea + refacerea asfaltului 🙂
-
Refacerea nu. Se va petici. Niciodata nu se asfalteaza toata strada, va ramane urma , ca un petic
Insamantare gazon in noiembrie decembrie ? se va prinde perfect!
super! pana la vara o sa se lase bine asfaltul si o sa avem limitatoare de viteza naturale. asa i cand iti incorzi muschi contra vantului dl Laza.
-
Taci ca asa e si in Oradea
Pentru acest proiect in Baile 1 mai au fost 3 milioane de euro de cheltuieli neeligibile platite printr-un credit de primaria Sanmartin.
(HCL nr. 299/30.04.2020 privind aprobarea contractării unei finanţǎri rambursabile interne în valoare de 30.000.000 lei)
“Se aprobă contribuția proprie în proiect a sumei de 15.919.984,30 lei reprezentând achitarea
tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2,00 % din valoarea eligibilă a
proiectului, în cuantum de 450.301,78 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului „Reabilitarea și
modernizarea stațiunii turistice balneo-climatice Băile 1 Mai, Comuna Sânmartin, județul Bihor”.”
Să ne spuneți și nouă domnilor Lazăr și Laza de câte ori s-a refăcut iluminatul public în băile Felix și cât a mai plătit primăria pentru refacerea iluminatului public care nici nu a fost recepționat și a trebuit refăcut pe bani primăriei