Acesta îşi laudă sublaternii de la economic, a căror prestaţie a dus ca anul trecut să se ajungă la „maximul istoric” de 90% la gradul de încasare a taxelor şi impozitelor. Asta a fost posibil atât datorită insistenţelor şi fermităţii în colectarea dărilor. Masa impozabilă a crescut şi prin confruntarea proprietăţilor înregistrate la finanţele locale cu situaţiile pe care le deţin alte instituţii, Registrul Auto Român sau biroul de înmatriculări, spre exemplu.
La capitolul cheltuirea banilor, vicele spune că 35% din banii de care a dispus Primaria anul trecut au fost direcţionaţi spre investiţii iar restul spre cheltuieli operaţionale.
Detaliile execuţiei bugetare au fost expuse de directorul Eduard Florea, care a menţionat că gradul de realizare a prevederilor bugetare privind veniturile în anul 2012 a fost de 81%, cea ce semnifică o creştere de venituri faţă de anul anterior cu 7,5%. Minusul vine în primul rând din diminuarea alocaţiilor de la bugetul de stat: faţă de 361 de milioane de lei, valoare estimată iniţial, Oradea a primit puţin peste 187 milioane de lei.
Străzi, parc industrial, apă-canalizare
Structura investiţiilor arată că cea mai mare felie din banii pentru dezvoltare au fost alocaţi capitolului „Străzi” – peste 21%, „Parcul industrial” a primit peste 19% iar investiţia în „Sănătate” a luat puţin peste 12,6%.
În teren, asta se înseamnă că s-au continuat programele de investiţii în reabilitarea străzilor, a reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea fondului imobiliar, spaţii verzi şi au fost începute şi programe noi – utilităţile în parcul industrial, programe investiţii spitale sau centre sociale.
La categoria cheltuieli operaţionale – cheltuieli de funcţionare a oraşului şi instituţiilor, cea mai mare parte din banii pe 2012 au fost alocaţi învăţământului – 33%, urmat de „Serviciile publice” şi de „Asistenţa socială”, care au luat 21% respectiv 17%.
2013 – vârf de plată
Grosul datoriei publice cu care intră oraşul în 2013 ţine de două contracte de credit semnate în 2011 – unul de la Hypo Noe Gruppe Bank, în valoare de 10.360.000 euro şi unul de la BCR, în valoare de 25.000.000 lei. Din primul a fost utilizată suma de 6.120.000 euro pentru finanţarea utilităţilor în Parcul Industrial Eurobusiness I iar din cel de-al doilea s-au tras 24.912.090 lei pentru finanţarea infrastructurii de drumuri.
Totalul creditelor în sold este de aproximativ297.983.104 lei, respectiv 65.490.080 euro, a precizat directorul economic. Pentru oraş, asta înseamnă un grad de îndatorare de 21,1%. Cu tragerea restului de credit de la Hypo Noe şi cu creditul nou pe care Primăria îl va lua în acest an, acest grad poate ajunge uşor la 24%!
Citiți principiile noastre de moderare aici!