Marţi după-amiază, o mână de orădeni s-au prezentat în Sala Mare a Primăriei pentru dezbarerea publică a Regulamentului serviciului de alimentare cu energie termică. Acesta a fost modificat pentru a fi în acord cu „zonarea termică” a oraşului, reaşezată la finalul anului trecut.
„Am încercat o reducere a zonei unitare, respectiv o deschidere spre a lăsa gazul la case. 19 articole din regulament au fost modificate”, a spus Doru Bara, gazdă a dezbaterii, din partea Direcţiei Tehnice.
Viceprimarul Florin Birta a insistat că „zonele în care este conductă de gaz nu vor mai fi cuprinse în zona unitară”. Excepţie de la această regulă este situaţia în care reţeaua de gaz traversează sau va trebui să traverseze o stradă cu blocuri, pentru a ajunge pe una cu case. Acele blocuri sau condominii nu se vor putea branşa la gaz, fiind obligate să rămână cliente ale Termoficare SA.
„După aprobarea regulamentului în consiliul local, cel mai târziu în Februarie, în situaţia în care cineva are conducta de gaz în faţa casei şi anterior nu se putea branşa din cauza zonei unitare, acum se va putea racorda”, a precizat vicele Birta.
Consiliul Concurenţei?
Consilierul local Kiss Gabor s-a interesat dacă noul regulament, aşezat după regulile zonei unitare, are sau nu nevoie de avizul Consiliului Concurenţei. Vicele a declarat că „nu avem nevoie de avizul Consiliului, zona unitară este legiferată şi nu e nevoie deci, de acest aviz”. Tot Kiss a aflat că, dacă un imobil din zona unitară se demolează, construcţia care-i va lua locul va fi musai racordată la reţelele Termoficare SA.
„Mă păstraţi?”
O altă categorie de orădeni afectaţi de modificările la delimitarea zonei unitare sunt clienţii CET-ului care au proprietăţi în afara zonei rezervate sistemului centralizat.
„Mă păstraţi în continuare?”, a întrebat o orădeancă, clientă a CET, a cărei locuinţă a picat în afara zonei unitare. Birta a asigurat-o că „vă păstrăm în continuare. Dacă Termoficare SA va lua în calcul că un anumit punt termic nu mai este rentabil şi că trebuie să îi oprească activitatea, asta nu se va întâmpla de pe o zi pe alta. Va fi o discuţie cu cei de la gaz, despre prelungirea reţelelor. Nu putem opri furnizarea şi să vă lăsăm fără căldură şi apă caldă”.
Un alt participant la dezbatere, mai vehement, a cerut Termoficare SA să vină cu soluţii de rentabilizare în zonă în loc să renunţe la clienţi de pe reţelele ineficiente: „Dacă şi cu parcă. Suntem la Termoficare de peste 40 de ani şi acuma să stăm „liniştiţi” că poate peste şase luni nu e rentabilă zona? Găsiţi soluţii să fiţi rentabili! Pe noi, cineva de la Termoficare ne-a anunţat că nu suntem, să ne gândim la altă soluţie. Stăm pe Slănicului, zonă de impozitare A, centru istoric de nu pot schimba o cărămidă pe casă fără aprobare, fără reţea de gaz”. Şi acesta a fost nevoit să se mulţumească cu asigurări suplimentare de la Birta că nu va rămâne fără soluţie de încălzire.
Cu forţa?
Consilierul UDMR a ridicat problema celor care, aflaţi în zona unitară, se înălzesc cu lemne: „Ce se întâmplă cu cei care se încălzesc cu combustibil solid în Zona A. Nu îmi pot închipui că o să mă duc la cineva în casă să-i cer să schimbe reţeaua interioară de încălzire pentru că aşa vreau eu, Primăria?”. Birta i-a expus prevederea Regulamentului pentru acest caz: „Nu avem cum să-i obligăm. Când vor dori să schimbe sistemul nu vor primi aprobare pentru racordarea la altă reţea decât cea a Termoficării. Nu avem posibilitatea legală să-o ogligăm, chiar dacă ar fi normal ca în zona unitară să nu folosească alt fel de combustibil.
Vrem căldură!
Proprietara unei locuinţe pe Pasteur a reclamat că pe strada respectivă este gaz dar din conductă lipsesc fix 400 de metri. „E bătaie de joc, într-un oraş în care nu există piaţă de lemne. Ce să fac, să mă branşez la Termoficare, când cei din bloc se plâng că nu sunt condiţii bune? Acolo trece prin faţa casei mele magistrala dar PT din zonă a fost mereu foarte prost”. Birta i-a răspuns că toată strada Pasteur, cu excepţia Spitalului Judeţean, a fost scoasă din zona unitară rezervată CET-ului: „veţi putea cere Distrigaz să aducă conducta”.
Şi orădenii care locuiesc în blocurile vechi de pe Averescu se încălzesc cu lemne dar ar prefera să schimbe soluţia. „Am vrut gaz dar ne-aţi refuzat. Am înghiţit, că asta e. Acum vrem la Termoficare. Ni s-a promis un modul termic de la Termoficare SA”, a cerut, în numele lor, administratorul asociaţiei. Birta le-a promis că anul acesta vor fi branşaţi la Termoficare şi li se va monta modul termic.
Refuz
Un modul termic ar putea fi soluţia şi pentru cei care locuiesc pe Independenţei, în clădirea de lângă Sinagogă, a fost concluzia preşedintelui asociaţiei de proprietari. În nume propriu, acesta a reclamat serviciile de proastă calitate pe care le primeşte de la Termoficare SA: „cum pot face să trec pe energie alternativă. Acum doi ani aveam în bucătărie 22 – 25 de grade în casă. Anul acesta am 18 – 20 de grade. Sunt chiar pe capăt de coloană şi cred că se pierde multă căldură pe reţele. Ce fac? Pe strada Independenţei nu este conductă de gaz”. Faptul că nu se poate racorda la gaz din cauză că strada Independenţei e în zona unică nu l-a liniştit, convins fiind că Termoficare SA, pe lângă că livrează agentul termic sub parametri a şi permis, în imobil, debranşarea totală ilegală a două apartamente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!