În deschiderea workshopului de ieri, Angela Lupșa, a vorbit din partea OArh Bihor despre regenerarea urbană ca proces de readucere la viață a unei zone urbane prin implicare cooperativă, în scopuri de dezvoltare economică, socio-economică și chiar turistică.
Ștafeta a fost preluată de arhitectul Cristian Pușcaș, care a evidențiat „scopul nobil de creștere a societății prin conservarea și valorificarea patrimoniului arhitectural” cu o comparație între Oradea și Sibiul care a fost declarat în 2007 Capitala Culturală a Europei.
„Cu ochii închiși”
„La Sibiu demersul instituțional a progresat foarte bine, canalizând factoruii politici, economici și edilitari prin conjunctura europeană. La Oradea, strategia arhitecturală seamănă cu tehnica folosită de aviația americană în Irak. Piloții închideau ochii, treceau pe deasupra obiectivului și bombardau. Practic, în Oradea se fac reabilitări punctuale: a unei cădiri, a unei fântâni sau trotuar, iar scopul final este de a spori atractivitatea întregii zone”, a afirmat Cristian Pușcaș.
Arhitectul a explicat apoi dezavantajul acestui fenomen. „Pot apărea decalaje între regenerările urbane operate de privați și municipalitate. De pildă, proprietarii unei clădiri reabilitează fațada iar apoi municipalitatea intervine la infrastructură fapt care degradează imobilul, a mai spus Pușcaș.
Observând că Sibiul a devenit „oraș spectaculos pe domeniul public dar degradat pe domeniul privat, în curțile interioare”, Cristian Pușcaș a făcut un îndemn la o viziune de ansamblu pentru Oradea.
În final, Pușcaș a exemplificat pentru studenți importanța proiectului de valorificare a Dealului Ciuperca.
„E singurul punct de belvedere a Oradiei. A fost folosit și de austricei, în 1692, ca să bombardeze Cetatea stăpânită de turci. Recâștigarea acestui spațiu are o implicație socială mai mare decât cea financiară. Va atrage amenajarea de restaurante și alte servicii conexe pentru turism. Gândiți-vă ce înseamnă Tâmpa pentru Brașov sau Feleacul pentru Cluj”, a încheiat reprezentantul Oarh Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!