Strategia de dezvoltare a municipiului Oradea 2014 – 2020 nu are acordul de mediu şi, prin urmare, Hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobată, este nelegală. Acesta este mesajul PSD Bihor, dar şi al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor. Mai mult, prefectul Claudiu Pop transmite că Hotărârea de Consiliu Local prin care este aprobată Strategia Oradiei pentru 2020 nu a primit încă avizul de legalitate din partea Prefecturii. Chiar dacă acel HCL fusese aprobat de către legislativul local în 10 martie 2015. Adică în urmă cu o lună şi jumătate.
Directoarea APM Bihor, Sanda Mercea arată că Primăria şi-a aprobat o Strategie de dezvoltare fără să ţină cont de paşii legali ceruţi de către Hotărârea de Guvern (HG) 1076/2004. Mercea relatează cum Primăria a depus la APM o variantă a Strategiei, însă ulterior a făcut schimbări în aceasta, pe care nu le-a mai comunicat Agenţiei. Mai mult, Strategia modificată a şi fost supusă votului şi adoptată de către Consiliul Local, ulterior. Desigur, fără să se mai aştepte după acordul celor de la Mediu, cerut de lege!
„În aceste condiţii, acea Hotărâre de Consiliu Local este lovită de nulitate”, susţine directorul Sanda Mercea, precizând că a comunicat acest fapt şi Prefecturii – instituţia ce are resursele coercitive ce pot fi aplicate municipalităţii. Adică să ceară Consiliului Local să-şi retragă Hotărârea ce nu respectă legea.
Sanda Mercea spune că acordul de mediu presupune implicarea mai multor instituţii abilitate, în acest răstimp Strategia fiind supusă consultării şi dezbaterii publice. Potrivit şefei de la APM, procedura durează minimum trei luni şi este la început. APM aşteaptă, încă, de la Primărie noi documente din Strategie, pe care municipalitatea întârzie să le depună, conform spuselor Sandei Mercea. Şefa APM subliniază faptul că Primăria ar fi trebuit să-i trimită nu una, ci trei variante, din care să fi fost aleasă o variantă finală!
Primăria nu are acordul de mediu nici pentru proiectul de reamenajare a Dealului Ciuperca, ce a presupus tăierea mai multor copaci. Sanda Mercea spune că Primăria a depus cererea după începerea lucrărilor, astfel încât APM a trebuit să i-o respingă, legea obligând la emiterea acestui acord de mediu doar înainte de începerea lucrărilor. O situaţie similară, cu tăieri de copaci ce au precedat cererea făcută de Primărie la APM, există şi în cazul complexului termal Nymphaea. Nici pentru acel proiect, Primăria nu are acord de mediu.
„Material” pentru Opoziţie
Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, exploatează lacunele administraţiei locale, transmiţând edililor că „proiectele se fac după legi, nu legile după proiecte”. Mang condamnă comportamentul Primăriei, care îşi dă autorizaţii de construcţie fără să aibă toate avizele necesare. „Sigur, autorizaţia de construcţie o dă Primăria Oradea. Însă sunt sigur că niciodată, niciun cetăţean nu va primi autorizaţia fără să aibă toate documentele. Singurii care o fac sunt reprezentanţii municipiului Oradea. Au făcut o parcare lângă Tribunal fără să aibă avizul de la Pompieri, acum o fac la Ciuperca fără acordul de mediu. Nimeni nu se poate ascunde de lege pe motiv că e vorba despre bani europeni”, este mesajul lui Mang.
Pesediştii spun că Primăria a grăbit Consiliul Local să aprobe Strategia pentru a putea contracta creditul cu Banca Europeană de Investiţii.
Pentru lipsa acordurilor de mediu, Primăria riscă amenzi grase de la Garda de Mediu şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Primarul Ilie Bolojan nu a dorit să aibă comentarii pe această temă. A precizat, totuşi, că creditul cu BEI nu a fost condiţionat de aprobarea Strategiei. Doar acele proiecte care sunt cuprinse în strategii locale, judeţene, regionale sau naţionale vor putea primi finanţare europeană în etapa 2014 – 2020. Acesta este un motiv pentru care Oradea şi-a grăbit adoptarea Strategiei, chiar dacă aceasta nu a parcurs toţi paşii ceruţi de lege. Rămâne, însă, întrebarea, dacă oraşul avea neapărată nevoie de aprobarea Strategiei de dezvoltare încă din martie. Sau dacă era mai oportun să se conlucreze cu APM, iar documentul strategic să fi fost supus spre aprobarea Consiliului Local în condiţiile legii, după primirea acordului de mediu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!