Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul privind Strategia națională de vaccinare pentru perioada 2023 – 2030. În esență este vorba de faptul că nu există obligativitatea de vaccinare în școli, vor fi însă campanii de conștientizarea și de punere a vaccinurilor la dispoziția oricui este interesat.
[eadvert]
Ministerul Sănătății a arătat că, între 2009 – 2020, au scăzut cu 10% acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi rujeolei. Toate acestea pe fondul lipsei cazurilor şi al creşterii influenţei mişcării anti-vaccinare. În schimb, au reapărut boli care nu au fost active de 20 – 30 de ani.
„Proiectul de act normativ (HG) aflat zilele acestea în transparenţă decizională este menit să asigure acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând şi la orice vârstă. Nota bene! Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar dă dreptul tuturor, mai ales pacienţilor cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc”, a transmis, luni seară, Ministerul Sănătăţii, citat de presa centrală.
Cu 10% mai puțini vaccinați
În şcoli, vaccinarea nu va fi obligatorie. În schimb, prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi cel al Educaţiei, sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învăţământ în situaţii epidemiologice speciale.
În această situaţie, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejaţi împotriva bolii.
Acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi a rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2009 – 2020 cu circa 10% la copiii în vârstă de un 1 an, pe fondul lipsei cazurilor de boală în ultimii ani, dar şi al creşterii influenţei mişcării anti-vaccinare.
Neîncrederea în vaccinarea anti-COVID nu trebuie să afecteze vaccinarea cu vaccinurile tradiţionale care au menţinut sănătoase generaţiile de români, mai spune ministerul sănătății.
Alături de Unifarm, Direcția de Sănătate Publică Bihor distribuie, în aceste zile, vaccinurile în teritoriu.
„Nu mai vin medicii de familie la noi, ci prin medicii Unifarm le ducem noi la ușa cabinetului”, a spus dr. Daniela Rahotă, directorul executive al Direcției de Sănătate Publică Bihor.
În opinia Ministerului Sănătății, compensarea vaccinurilor este împotriva principiului obligativitatii, țara noastră făcând acest pas important pentru adolescenţi şi adulţi.
„Proiectul are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure şi eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populaţiei”, a mai transmis ministerul, citat de stiripesurse.ro.
Beneficii
Printre beneficiile prezentate de Ministerul Sănătății se numără: creşterea cunoaşterii şi încrederii în vaccinarea anti-HPV, asigurarea accesului la vaccinare pentru cei cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, asigurarea continuităţii programului de vaccinare în timpul situaţiilor de urgenţă prin detectarea precoce şi răspunsul rapid în cazul focarelor cauzate de boli infecţionase prevenibile prin vaccinare, creşterea capacităţii de supraveghere a acestora, comunicare corectă pentru creşterea încrederii populaţiei în beneficiile vaccinării, prin parteneriate sociale, asigurarea accesului usor la informaţii ştiinţifice privind riscurile, beneficiile şi siguranţa vaccinurilor pentru profesionişti şi pentru populaţie, implementarea de campanii naţionale şi locale de educaţie pentru sănătate privind vaccinarea şi bolile prevenibile prin vaccinare, acces universal la servicii de sănătate, inclusiv accesul la medicamente şi vaccinuri esenţiale, sigure, eficace, la preţuri accesibile pentru toţi.
23 de milioane de decese evitate
Ministerul Sănătății apreciază că vaccinarea este o intervenție de success pentru sănătatea public la nivel global, dar și pentru dezvoltarea durabilă, salvând milioane de vieți în fiecare an.
„Între anii 2010 şi 2018, au fost evitate 23 de milioane de decese numai prin vaccinul împotriva rujeolei. În plus, peste 20 de boli care pun viaţa în pericol pot fi prevenite acum prin vaccinare”, este precizat în nota de fundamentare a Ministerului Sănătății.
Pro și contra
Proiectul, supus dezbaterii publice în 1 august 2023, a stârnit, cum era de așteptat, reacții pro și contra.
În vreme ce epidemiologii și medicii de familie, dar și specialiștii consideră că vaccinurile care sunt în programul național de imunizare ar trebui să rămână obligatorii, orădenii sunt pro și contra vaccinării obligatorii. În schimb, mulți concitadini nu au încredere în vaccinurile nou apărute, apreciind că este nevoie de ani buni de testare pentru a-și dovedi eficacitatea.
„Eu sunt de acord cu acele vaccinuri sigure, de care este nevoie, fără să facă rău organismului. Acestea și-au dovedit, în timp, eficacitatea și sunt de acord să le fac. Însă, pe cele noi apărute să le folosească, dar nu pe mine, și nici pe familia mea. Nu vreau să fiu cobaiul nimănui”, a declarat Traian S.
Gabriela D. este de părere că „un organism bine hrănit și îngrijit poate să treacă peste boli și fără vaccin, pentru că, în opinia ei, „natura își face treaba”.
„Dacă ești 100% că vaccinul este sigur, atunci sunt de acord să-l facem”, a spus o mămică de băiețel.
„Sunt atâția oameni care nu s-au vaccinat și au trăit mult și bine, chiar peste 100 de ani. Sunt de acord cu decizia ca vaccinarea să nu fie obligatorie și oamenii să poată să aleagă”, a spus o altă mamică, anti-vaccinuri.
Adriana Baba crede că oamenii se tem de consecințele care pot să apară în urma vaccinării.
„Unora le este frică de ele, încă din secolul XIX existau demonstrații antivaccin. Mie nu-mi este teamă de ele. Sunt însă persoane cărora le e teamă de vaccin. Se tem că li se va întâmpla ceva rău. Nu toți avem sistemul nervos la fel. Creierul acționează după cum dictează sistemul nervos. Nu doar la copii, ci și la adolescenți și adulți le este frică de înțepătură. Eu cred că de aceea au fost făcute, pentru ca să ne protejeze. Nu văd de ce se teme lumea atât de tare de ele”, se întreabă ea.
Mintea, ca o parașută
„Noi, din păcate, avem o vârstă și este foarte greu să ne aliniem vremurilor. Mintea este ca o parașută: degeaba o ai, dacă se deschide prea târziu. Trebuie să ne deschidem mintea și să ne aliniem altor vremuri. Sunt pentru vaccin, mai ales la fetele tinere. Și eu am o fiică, și eu încerc să mă aliniez la ce se poartă, ce se discută, ce se face. În mod sigur, generațiile care vin după noi au o altă părere și trebuie să ținem seama de ea. Din păcate, noi, cei din generația mea, nu am fost întrebați dacă vrem sau nu. Au venit medicii la școală, cu două asistente și ne-au vaccinat”, a spus Carmen Nagy.
La rândul ei, Andreea M. este convinsă că aceste campanii pe care Ministerul Sănătății intenționează să le organizeze nu vor convinge oamenii să se vaccineze, pentru că „există deja o bulă antivaccinare”.
Trimite articolul
XNeîncrederea în vaccinarea anti-COVID nu trebuie să afecteze vaccinarea cu vaccinurile tradiţionale care au menţinut sănătoase generaţiile de români, mai spune ministerul sănătății.
??????????????
-
Garantează cineva că acele vaccinuri nu sunt deja manipulate? Defapt mai are cineva “sus pus” onoare în lumea asta? Nu cred. toți sunt manipulați.
Eu personal aleg sa nu ma vaccinez cu nici un fel de vaccin.
Lasati selectia naturala sa si faca treaba ! 🙂 Ce atata vaccinare !
vaccinurile egal boli autoimune sigure va zic din nefericita experienta