Promovarea turismului religios, a celui carstic, susţinerea şi promovarea tradiţiilor locale, a meşteşugurilor străvechi, construirea unui bazin de înot, a unei centuri ocolitoare.
În octombrie 2011, Comisia Europeană a adoptat propuneri legislative privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020. Europa 2020 reprezintă strategia UE de creştere economică pentru următorii zece ani. „Într-o lume aflată în permanentă schimbare, UE doreşte să devină o economie inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. Aceste trei priorităţi se sprijină reciproc şi sunt în măsură să ajute UE şi statele membre să obţină un nivel ridicat de ocupare a forţei de muncă, de productivitate şi de coeziune socială.
În practică, Uniunea a stabilit cinci obiective majore – privind ocuparea forţei de muncă, inovarea, educaţia, incluziunea socială şi mediul/energia – care urmează să fie îndeplinite până în 2020. Statele membre au adoptat propriile lor obiective naţionale în aceste domenii. Diverse acţiuni la nivel european şi naţional vin în sprijinul Strategiei”, explică viceprimarul comunei Vadu Crişului, Ioan Hasas.
Pentru ca Strategia Europa 2020 să dea roade, a fost instituit un sistem de guvernanță economică menit să coordoneze acțiunile politice derulate la nivelul UE și la nivel național. Pentru a măsura progresele realizate în îndeplinirea obiectivelor Strategiei 2020, au fost stabilite cinci obiective majore la nivelul UE: ocuparea forţei de muncă, o rată de ocupare a forţei de muncă de 75 % în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani; cercetare şi dezvoltare, alocarea a 3% din PIB-ul UE pentru cercetare şi dezvoltare; schimbările climatice şi utilizarea durabilă a energiei, reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră (sau chiar cu 30%, în condiţii favorabile) faţă de nivelurile înregistrate în 1990, creşterea ponderii surselor de energie regenerabile până la 20%,creşterea cu 20% a eficienţei energetice; educaţie, reducerea sub 10% a ratei de părăsire timpurie a şcolii, creşterea la peste 40% a ponderii absolvenţilor de studii superioare în rândul populaţiei în vârstă de 30-34 de ani; lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale prin reducerea cu cel puţin 20 de milioane a numărului persoanelor care suferă sau riscă să sufere de pe urma sărăciei şi a excluziunii sociale. Pentru România, ca stat membru al Uniunii Europene, dezvoltarea durabilă nu este una dintre opţiunile posibile, ci singura perspectivă raţională a devenirii naţionale, având ca rezultat statornicirea unei noi paradigme de dezvoltare prin confluenţa factorilor economici, sociali şi de mediu. Pliindu-se pe strategia Uniunii Europene, pe strategia de dezvoltare naţională şi judeţeană, comuna Vadu Crișului îşi propune, pentru perioada 2014 – 2020, creşterea calităţii vieţii locuitorilor săi. „Acest deziderat va fi atins prin: investiţii care să vizeze continuarea dezvoltării infrastructurii de bază a comunei; atragerea de investiţii care să crească gradul de ocupare al forţei de muncă locale; promovarea turistică intensă şi sprijinirea investiţiilor în turism; scăderea numărului fermelor de subzistenţă prin transformarea lor în ferme mici, mijlocii şi mari; scăderea gradului de dependenţă energetică al comunei prin dezvoltarea de investiţii care exploatează sursele de energie alternativă locale”, spune viceprimarul Ioan Hasas.
Priorităţi strategice
Pentru definirea priorităţilor strategice la nivelul Comunei Vadu Crișului au fost analizate strategiile de dezvoltare rurală durabilă în context european, naţional, judeţean dar şi programele de finanţare a agriculturii şi dezvoltării rurale durabile în contextul orientărilor Uniunii Europene. Plecând de la cadrul de referinţă de la nivel naţional, în analogie, sunt analizate direcţiile de dezvoltare rurală durabilă ale Comunei Vadu Crișului, precum şi programele care finanţează aceste priorități strategice. Dintre priorităţile care apar în strategia comunei amintim printre altele: modernizare străzi comuna Vadu Crişului, realizare drum acces la Peştera Vadu Crişului, modernizare DC 176 şi DC 171, dezvoltare infrastructură baza sportivă Vadu Crişului, construire centura ocolitoare Vadu Crişului, construire teren sport sintetic, construire bazin de înot, creşterea siguranţei cetăţenilor, modernizare iluminat public, promovarea turismului religios, promovarea turismului carstic, construire centru de recreere pentru tineret la intrare în defileu, construire bloc ANL, înfiinţare cantină socială, susţinerea şi promovarea tradiţiilor locale, a meşteşugurilor străvechi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!