După vremea atipică de la începutul anului 2023 în ultima săptămână s-a instalat iarna. În urma precipitaţiilor din ultima perioadă în Munţii Bihor, zona Satului de vacanţă Vârtop, Padiş şi Stana de Vale s-a depus un strat consistent de zăpadă, atenționează Salvamont Bihor.
[eadvert]
Astfel, la altitudinea de aproximativ 1200m, zăpada măsoară în jur de 70 de cm, la baza pârtiilor și în jur de 90 cm, în vârful părtiilor. În zonele de creastă, la altitudini între 1400 şi 1600 grosimea stratului măsoară între 90 şi 135 cm.
Risc de avalanșă
„Zăpada depusă în mai multe etape nu este încă consolidată neexistând coeziune suficientă între straturi. S-a constatat o instabilitate în privinţa perioadelor de vizibilitate în zona de creastă fiind în vigoare în continuare o atenţionare meteorologică – Cod Galben până în data de 05.02.2023 ora 18.00 vor fi ninsori si vânt la rafală 50-70 km/h, la peste 1800 m, vântul va depăşi 80-90 km/h”, informează Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, din cadrul CJ Bihor.
Avertismenul este adresat celor interesați de drumeții sau schi în afara pârtiilor amenajate.
La Stâna de Vale funcționează ambele instalații
Pârtia de la Stâna de Vale este funcțională până sus, și partea de la teleschi și cea de telescaun. Deocamdată se schiază lejer, pentru că nu e multă lume, dar salvatorii se așteaptă la aglomerație pe weekend, având în vedere că va fi primul sfârșit de săptămână în care instalațiile merg la capacitate maximă. Și la Vârtop, administratorii au pregătit pârtia cu ratracul și se pregăteau să dea drumul la telescaun, a spus pentru Bihon.ro Pinter Istvan, director Salvamont Bihor.
El atenționează că a nins în patru sau cinci etape, iar stratul de zăpadă nu s-a stabilizat.
„E nevoie de timp, să se taseze și să se așeze, dar probabil va rezista pentru că și pentru săptămâna viitoare s-a anunțat frig”, spune el.
Recomandările Salvamont Bihor pentru cei care doresc să urce la munte pentru schi sau drumeții:
„echipați-vă corespunzător,
reglaţi-vă echipamentul de schi, casca de schi să fie un element esențial,
adaptați-vă viteza la condițiile pârtiei şi experienţa Dvs.
depășiți în condiții de siguranță menținând o distanță care să permită anticiparea deplasării celorlalți schiori,
nu staționați pe mijlocul pârtiei, în zone fără vizibilitate pentru ceilalți schiori sau pe porțiuni înguste,
dacă observați o persoană care are probleme, asigurați zona așezând schiurile în poziție verticală și încrucișate mai sus de victimă, verificați starea victimei, acordaţi prim ajutor fără să mişcaţi victima și solicitaţi ajutor echipei Salvamont.
ţinând cont de condiţiile de zăpadă, activităţile de offpiste trebuiesc abordate cu atenţie sporită.
Pentru cei care se aventurează in afara staţiunilor turistice, le recomandăm să aleagă trasee pe masura pregătirii, utilizând echipament corespunzător, să se informeze, în prealabil, în privinţa traseelor și condiţiile de parcurgere in regim de iarnă a acestora. Pentru zona montană a judeţului Bihor aveţi posibilitatea sa vă informaţi în privinţa traseelor şi puteţi să descărcaţi trackurile traseelor turistice de pe siteul www.salvamontbihor.ro secţiunea trasee turistice.
Echipajele de salvare montană din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor vă dorim zile frumoase la munte, fără incidente!”
Citiți principiile noastre de moderare aici!