Ca în fiecare an, în plin sezon estival, ştrandurile şi piscinele din judeţ s-au aflat în atenţia Protecţiei Consumatorilor. Astfel, potrivit tematicii ANPC, în luna iulie 2014 comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor au desfăşurat două acţiuni de control privind respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor în incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, unităţilor de închiriere echipamentelor de agrement, în parcurile de distracţie, debarcadere etc. A mai fost verificată respectarea conformităţii, calităţii, condiţiilor de comercializare şi etichetare a alimentelor comercializate în chioşcurile şi unitătile de alimentatie publică din incinta ştrandurilor. „În timpul acţiunilor tematice de control au fost verificaţi 34 operatori economici, fiind întocmite 27 procese verbale de constatare a contravenţiei. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 84.000 lei”, ne-a informat Giani Bura, comisarul şef adjunct al CJPC Bihor.
Abateri
În timpul acţiunii de control au fost constatate mai multe abateri. Unele ştranduri, bazine şi piscine nu aveau buletine de analiză care să ateste calitatea apei de îmbăiere. Starea bazinelor şi aleilor necorespunzătoare: stratul de vopsea exfoliat, prezenţa crăpăturilor, denivelărilor, existenţa insectelor în apă, duşuri nefunctionale, au fost alte deficienţe contatate de Protecţia Consumatorilor. Au fost depistaţi operatori economici care nu aveau afişat Regulamentul de ordine interioară, care să cuprindă reguli pentru utilizatorii bazinelor: avertismente, interdicţii, reguli care trebuie respectate.
Alimentaţia publică din incinta unor ştranduri era, de asemenea, cu lipse la capitolul informare. Astfel, s-a constatat lipsa unui buletin de analiză pentru produsul finit, care să ateste caracteristicile fizico-chimice şi microbiologice, lipsa din lista meniu a gramajului preparatelor şi porţiilor de mâncare; lipsa unei evidenţe scrise a datei congelării, respectiv a datei fabricaţiei pentru preparate, cât şi nerespectarea condiţiilor impuse de producător pentru păstrarea produselor, respectiv schimbarea stării termice indicate de producăto. Unii agenţi economici utilizau mijloace de măsurare care aveau verificarea metrologică expirată, iar la unii lipsea monitorizarea temperaturilor din spaţiile frigorifice de păstrare a produselor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!