Primarul Sânmartinului anunţa în octombrie 2009 încasarea a zece milioane lei de la SC Turism Felix ca avans pentru vânzarea Ştrandului Venus. Iar o parte din bani s-au şi virat la CET şi Compania de Apă Oradea în contul datoriilor istorice ale Sânmartinului.
Având obligaţia contractuală de a elibera terenul de sarcini, în noiembrie 2009 Consiliul Local Sânmartin a dat în judecată şase consilieri, plus pe primarul Popuş, cerându-le să-şi evacueze chioşcurile din Ştrandul Venus. Doar edilul-şef şi consilierul Ioan Bara s-au conformat, ceilalţi având termene de judecată pe 2 iunie. Consiliul Local mai are însă pe rol procese cu o familie care revendică două „holde” din Ştrandul Venus. „Să ne dea, fie fracţie din preţul vânzării, fie terenul păstrat pentru chioşcuri de consilierii locali care n-au avut niciodată pământ acolo. Dealtfel, hotărârile de Consiliu Local votate de domniile lor, în vădit conflict de interes, au iscat confuzii şi nereguli judiciare, prejudiciindu-ne mult”, afirmă Ioan Ciorba.
Cât priveşte SCT Felix, interesul său major este clarificarea cât mai rapidă a situaţiei, pentru a putea moderniza Ştrandul Venus astfel ca să devină o concurenţă reală pentru turismul balnear maghiar.
Presată de concurenţa unităţilor balneare şi de agrement din Ungaria, SC Turism Felix a încheiat un contract sinalagmatic pentru cumpărarea Ştrandului Venus din Băile 1 Mai, intenţionând să-l modernizeze. Deşi contractul tip „promisiune” a fost încheiat în octombrie 2009, lucrurile au stagnat. Iar cei 2,82 milioane de euro achitaţi Primăriei Sânmartin nu au dat roade pentru SCT Felix, întrucât litigiile trenează în justiţie.
În aceste condiţii, nu-i de mirare că s-a mediatizat doar superficial contractul, deşi SC Turism Felix e acţionariată şi de Stat prin intermediul SIF Transilvania. Deci există şi un interes public.
Litigiile pentru Ştrandul Venus au scos la iveală însă detalii din contract.
Astfel, la licitaţia organizată pe 14 iulie 2009 de CL Sânmartin, promitentul cumpărător a câştigat dreptul de negociere directă a clauzelor contractului de vânzare-cumpărare a „Ştrandului Venus” din Băile 1 Mai. În contract se menţiona însă că în caietul de sarcini nu s-a consemnat că unele persoane fizice/juridice au obţinut pe cale judecătorească drepturi de superficie şi chiar de servitute de trecere asupra unor suprafeţe de teren pe care sunt amplasate chioşcuri metalice cu destinaţie comercială. Şi că situaţia a fost adusă la cunoştiinţa promitentului cumpărător doar ulterior adjudecării licitaţiei.
Tot în contract se mai nota că proprietarii chioşcurilor invocă un drept legal de preemţiune la înstrăinarea terenului aferent chioşcurilor (SC Gherardini, Gheorghe Opriş şi Ioan Bara) dar şi că unele persoane fizice (familia Ciorba) revendică în instanţă unele părţi din terenul Ştrandului.
În schimb, promitentul vânzător, adică CL Sânmartin, se obliga prin acel ante-contract să încheie actul final de vânzare-cumpărare în maxim cinci zile de la finalizarea irevocabilă a litigiilor privind drepturi de proprietate sau preemţiune, la preţul de 5,65 milioane de euro (TVA inclus).
Contractul sinalagmatic a fost semnat de primarul Lucian Popuş, directorul SCT Felix -Florian Serac (fost prefect) şi de juriştii-şefi şi contabilii şefi ai ambelor instituţii.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!