Controalele Autorităţii de Audit şi monitorizare a proiectelor din cadrul Ministerului Dezvoltării, ale Curţii de Conturi a României, dar şi al Corpului de Control al Prefecturii Bihor, nu confirmă atacurile din presă asupra primarului de Marghita. Acesta a evitat să se disculpe până acum în faţa acuzelor cum că ar fi modificat în Photoshop fotografiile ştrandului pentru a justifica lucrări care nu ar fi fost executate. Dorel Talpoş a adus în faţa presei, în cadrul unei conferinţe de presă toate documentele de control şi avizele pe care ar fi dorit să le prezinte ministrului Eduard Helvig, autorul ultimului atac mediatic.
„Chiar aş dori ca şi dl. ministru să verifice acest proiect care a fost depus la Ministerul Dezvoltării pentru a putea fi finanţat pe Programul PHARE în anul 2006. În anul 2007 a fost declarat câştigător, iar licitaţia pentru execuţie şi pentru diriginţia de şantier tot minister în anul 2007-2008 (adică pe vremea guvernării d-lui ministru Tăriceanu). Proiectul ştrandului am fost obligaţi să-l respectăm exact aşa cum a fost aprobat pe amplasamentul iniţial cu toate lucrările şi cu aceeaşi valoare, lucru care s-a verificat şi monitorizat de către instituţiile abilitate ale statului şi care a fost executat în totalitate pe noul amplasament”, a subliniat primarul în exerciţiu.
„Acum s-au schimbat registrul acuzelor cu poze contrafăcute (ţin să precizez: poze pe care nu le-am făcut noi şi care nu se găsesc la Primăria Marghita) deoarece ştrandul din Marghita funcţionează şi erau şi oameni în ştrand. Ţin să-i comuic d-lui ministru că există şi acordurile şi avizele necesare prevăzute de lege pentru deschiderea ştrandului, avize fără de care nu ne-am fi permis să-l deschidem: avizul de funcţionare de la direcţia „Apele Române”, avizul de Mediu, avizul de la Sanepid). Acum sunt tot eu acuzat de drumul de acces până la ştrand care este dezastruos. Da, cunosc şi eu d-le ministru acest lucru, dar nu mi-am permis să cheltuiesc din bugetul local încă aproximativ 150 000 lei pentru acest drum deoarece aveam un proiect în derulare cu finanţări europene prin POR ,iar prin acest proiect se refac toate drumurile din nordul localităţii. Aceste drumuri sunt pe străzile care au fost sparte pentru a se introduce apa şi canalizarea, străzi din care face parte inclusiv drumul de acces spre ştrand. Valoarea acestui proiect este de 9.500.000lei şi se află în procedurile legale de achiziţie publică (se poate vedea contractul de finanţare semnat în decembrie 2011 cu Ministerul Dezvoltării). De asemenea cu o vădită rea intenţie se declară că acest drum trece peste un teren privat unde este o poartă pe care proprietarul o deschide când doreşte. Persoanele care l-au însoţit pe d-nul ministru puteau să-i confirme că această poartă este fosta poartă de acces în fosta unitate militară care a fost preluată de Primărie şi este tot timpul deschisă”, a ţinut să spună primarul Talpoş într-o conferinţă de presă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!