La scurt timp, Direcţia Dezvoltare Durabilă (DDD) din cadrul Primăriei Oradea a dezvoltat ideea, pregătind declararea zonei ca staţiune termală pentru a atrage granturi europene de milioane. „Turismul e prima şansă pentru Oradea pe termen lung. Pentru reabilitarea Cetăţii am atras fonduri de 20 de milioane de euro. Turismul religios oferă o paletă diversă şi atractivă: Complexul Baroc, Mănăstirea Sfintei Cruci, palatele episcopale şi sinagogile. Iar staţiunea termală, cu Aqvaparc şi bazine acoperite, va oferi divertisment pe tot timpul anului. Prin aceste trei componente, turismul va asigura Oradiei o dezvoltare armonioasă”, declară Marcel Boloş, directorul „3D”.
Staţiunea balneară dorită de municipalitate include lanţul de obiective al căror potenţial îl sesiza Jurnalul bihorean în urmă cu o lună: Hotel Dacia Continental, Hotel „Calipso”, Ştrandul Municipal, Baza Sportivă Dinamo, Centrul de Agrement Magico şi Hotel Tera, toate pe malul Crişului Repede.
CL Oradea se va întruni în şedinţă extraordinară, în iulie, pentru a vota proiectul ce va fi trimis apoi la guvernLa care se vor adăuga Parcul Brătianu, inclusiv cu canalul navigabil cu care s-a mândrit în perioada interbelică, un camping în zona Silvaş – Pod CFR precum şi investiţii gen aquapark.
În viziunea şefului Direcţiei Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Externe (DDDFE) din Primăria Oradea, viitoarea staţiune va reuni avantajele Aquaparc-ului din Hajduszoboszlo şi ale centrului Wellness Aquaticum din Debreţin. „Atuul nostru e că turiştii şi orădenii care pleacă acum să se scalde în Ungaria vor găsi în Ştrandul Municipal atât toboganele din Aquaparc cât şi bazinele acoperite din Aquaticum. Iar bazinele acoperite vor fi deschise tot timpul anului, nu doar vara, ca acum”, anticipează Marcel Boloş, directorul Direcţiei de Dezvoltare.
Românii, recâştigaţi
Un punct esenţial pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile de milioane de euro este declararea zonei ca staţiune balneară. „Orăşelul Hajduszoboszlo a iniţiat un proiect european asemănător deşi are doar 10.000 de locuitori. Oradea, care are 200.000 de locuitori, ar trebui să aibă prioritate pentru finanţări în interes public şi turism public. Declararea zonei ca staţiune ne-ar aduce facilităţi pe termen lung la investiţii cu susţinere guvernamentală şi europeană. Hajduszoboszlo şi Debreţin sunt la 60 km distanţă dar la 20 de ani depărtare din punct de vedere a infrastructurii şi turismului. De aceea majoritatea turiştilor lor sunt români. E păcat de la Dumnezeu să nu amenajăm şi noi o staţiune când avem apa geo-termală la îndemână”, mai spune Boloş.
Hoteluri şi camping
După ce a găsit sprijin total la primarul Bolojan, Direcţia de Dezvoltare a iniţiat discuţii la nivelul Urbanismului dar şi cu patronii hotelurilor din zonă. „Patronii hotelurilor au înţeles că au doar de câştigat chiar dacă declarea staţiunii va creşte cu câteva procente şi impozitele. Ar fi utilă şi o asociaţie a operatorilor de turism, un cluster de turism, care ar da bine pe partea instituţională. Iar ofertele de turism vor putea include în viitor tururi în Cetatea reabilitată precum şi la cele mai reprezentative obiectivele religioase din Oradea. Şansele de dezvoltare armonioasă a Oradiei pe termen lung sunt turismul şi infrastructura de afaceri.”, apreciază directorul „3D”.
Condiţiile pentru declararea zonei ca staţiune sunt îndeplinite: există resursă de apă (geo-termală) şi infrastructură de acces, locuri de cazare (cinci hoteluri precum şi locuinţe care vor putea caza turişti în regim de găzduire), unităţi socio-culturale (Grădiniţa 16, Grădina Botanică, Fundaţia Mecena), cabinet medical (la Bazinul Olimpic, plus la Spitalul TBC). Ca urmare, Consiliul Local Oradea se va întruni luna viitoare pentru a vota proiectul, urmând ca şi guvernul să aprobe declararea zonei ca staţiune. Staţiunea nu va fi una exclusivistă. „Turiştii cu dare de mână vor avea la îndemână hotelurile din zonă şi vor înota la Bazinul Olimpic sau se vor bălăci în bazinele cu tobogane. Iar tinerii mai puţin pretenţioşi vor putea campa în zona de corturi ce va fi amenajată la Silvaş”, explică Boloş.
Aquaparc în Ştrand
Stațiunea balneoclimaterică a fost proiectată în jurul Ștrandului Municipal. „În Ştrand se vor construi tobogane pentru copii și adulți, centru de wellness, minibazine cu jacuzzi şi două pontoane cu acces spre albia Crișului Repede, cu acces pentru canoe, bărci şi hidrobiciclete, La bazinul pentru copii va fi montat un tobogan acvatic mai mic iar în bazinul pentru adulţi două tobogane, mult mai înalte. Tot în Ştrand se va amenaja o zonă de agrement pentru copii, ca în Orășelul Copiilor, precum şi o terasă acoperită pentru bowling, biliard şi table. Vom acoperi şi actualul bazin mic de lângă Bazinul Acoperi Crişul pentru ca partea de Ştrand să fie deschisă tot timpul anului”, descrie directorul Boloş.
Factbox: INVESTIŢII MAJORE
15 milioane de euro: amenajarea Ștrandului Municipal
8 milioane de euro: Clădirea acoperită
0,8 milioane de euro: toboganale Aquaparcului
30 milioane de euro: Centrul Magico de lângă Silvaş
1,5 milioane de euro: Centrul de agrement şi sport al SC „Vandervennen Lehrer” SRL (tot lângă Silvaş)
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!