Pe mulţi i-a speriat prognoza meteo şi s-au gândit de două ori dacă să pornească sau nu spre Roşia, la cea de a VIII-a ediţie a târgului Straiţa Plină. E drept că ploaia nu a ocolit păşunea Între Râuri până pe la prânz, dar după aceea norii au fost mai îngăduitori, iar spre seara a ieşit şi soarele, păşunea umplându-se încet de vizitatori.
Deschis de la ora 10, târgul a adunat producători care au fost la toate ediţiile de până acum dar şi producători care au participat pentru prima dată la Straiţa Plină. De la roşieni, cumpărătorii s-au aprovizionat cu sarmale, produse lactate, prăjituri, păstrăvi, pălincă, moşocoarne şi plăcinţi pe vatră, de la Nimăieşti cu poduse de panificaţie şi patiserie, de la Coleşti au avut parte de preparate din bivoliţă.
S-au găsit pe standuri şi legume proaspete de la Pietreasa, fructe uscate de la Mărgău – judeţul Cluj, brânzeturi de capră, şi borcane de zacuscă, dulceţuri şi siropuri care au trecut din Straiţa Bunicii, Cămara Minunată sau Bocceluţa de Bucate în straiţele celor care au venit la târg nu doar din Bihor ci şi din Sibiu, Arad, Timişoara, Cluj sau Craiova. Au venit producători şi din Sălişte de Beiuş sau Pomezeu dar şi brutari cu pita dospită în tihnă și în tinda casei și coaptă în cuptor.
La o pauză de cumpărături s-a putut servi mâncare din carne de vită angus, făcută de producătorii din Leleşti, prăjituir şi plăcinte de la Remetea, produse de carmangerie de la Vaşcău dar şi mere trase în zahăr ars sau turtă dulce adusă de la Hunedoara. Nu a lipsit nici standul cu borcane cu miere de salcâm, de mană, de brad, de castan sau de rapiţă, uleiuri presate la rece şi ciuperci uscate, ceaiuri de la Poieni, cosmetice de casă făcute la Roşia, lavandă, cusături de Roşia, flori şi decoraţiuni din flori de la beiuş, tablouri şi cactuşi, iar Ana Florea de la „Micul beiuşean” a adus farfurii din ceramică făcute în atelier şi pictate cu motive populare. Cu un stand a participat şi Centrul de Informare Turistică Aleşd, cu materiale de promovare a zonei.
Ateliere
Pe parcursul zilei, copiii s-au bucurat de Şcoala de meşteşuguri organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. Marioara Matiuţa s-a ocupat de atelierul de cusături, Cristina Trip de cel de zgărdane, la atelierul de olărit a fost din nou Raul Bocşe, Ianos Almasi s-a ocupat de atelierul de strungărit în lemn. Floriţa Codoban a avut atelier de ţesut, să toarcă lână i-a învăţat pe cei mici Floarea Barnoş, Dorina Hamza a demonstrat cum se încondeiază ouă, Petre Merinu s-a ocupat de atelierul de pirogravat pe bâte de lemn iar Cionca Dorina a avut un atelier de lucrat cu pănuşi.
Pe lângă cele tradiţionale, Asociaţia „Orizont Verde” a mai pregătit vizitatorilor: atelierul de ritm al Andradei Ciupeiu, atelierul de împletit nuiele al lui Dinu Perva, cel de croşetat al lui Cati Laţcu, atelierul de instrumente muzicale al lui Fero Egyed, cel de împâslit al Alexandrei Palcău. Copiii au putut să picteze pe pietre alături de Mudramed, să încerce tirul cu arcul împreună cu Adventure Center, atelierul de sculptură l-a pus la dispoziţie Dan Daniel, iar de animaţie pentru copii s-a ocupat Outdoor4U.
Atracţia pentru cei mici au fost şi câinii ciobăneşti româneşti aduşi de medicul veterinar Oliviu Secară din Lăzureni, care a făcut şi demonstraţii de dresaj. În plus, la târg s-au strâns şi fonduri și mâncare pentru SOS Dogs Beiuş. Iar câţiva curajoşi au pedalat cu „Straiţa Plină”, în ciuda vremii, pe traseul Bratca – Damiș – Roșia și înapoi pe același traseu.
Spectacolul folcloric a fost susţinut de ansamblul „Codrenii bihorului”, din Roşia, şi de invitaţii lor, după care a urcat pe scenă trupa „Iarba fiarelor”, formaţia de „muzică neaoşă”, căreia, la un moment dat, i s-au alăturat membrii formaţiei orădene Fraţii Jdieri. S-a lăsat cu multă voie bună şi o horă în faţa scenei.
Invitaţi de peste hotare
Târgul a avut şi invitaţi de seamă de peste hotare. Din Republica Moldova a sosit o delegaţie din comuna Iezărenii Vechi, din raionul Sîngerei, localitate înfrăţită încă din primăvară cu comuna Roşia. La invitaţia primarului Florin Bonca au sosit la târg: primarul comunei Iezărenii Vechi, Victor Buchinschi, viceprimarul raionului Sîngerei, Mihai Bîrsan şi referentul Centrului Raional de Tineret Sîngerei, Dorin Nadîrcă.
Cea de a VIII-a ediţie va rămâne imortalizată de către o echipă de la ARTE TV din Germania, care s-a angajat la un proiect mai mare pe partea de vest a României, un documentar despre turism, tradiţii şi obiceiuri. După ce au filmat în Maramureş, au poposit la Roşia, unde au vorbit cu Angela Szabo şi Dezideriu Szabo, organizatorii „Straiţei Pline” prin Asociaţia „Orizont Verde”.
Pe lângă Asociaţia „Orizont Verde”, în organizarea târgului s-au mai implicat: Primăria comunei Roşia, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (C.A.P.D.D.) Bihor. Parteneri au fost: Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Consiliul Judeţean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!