Veşti bune pentru angajatori şi mai puţin bune pentru românii care doresc să se angajeze. Camera Deputaților a adoptat, miercuri, cu 273 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”, un proiect de lege care le dă angajatorilor posibilitatea să le ofere salariaților străini salariul minim brut pe țară.
„Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut”, prevede unul din articolele din legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, lege adoptată miercuri de deputați.
Potrivit legislației anterioare, plata salariaților străini trebuia să fie cel puțin la nivelul câştigului salarial mediu brut pe ţară, iar în cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin patru ori câştigul salarial mediu brut pe ţară.
„Raportarea la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vederea prelungirii dreptului de şedere temporară în scop de muncă pentru lucrătorii străini va determina reducerea semnificativă pentru angajatori a costurilor cu forța de muncă”, se arată în motivarea parlamentarilor. Camera Deputaţilor este cameră decizională în acest caz.
Concurenţă pentru români
Claudia Vidican, consultant permanent Adecco Resurse Umane, este de părere că decizia adoptată de Camera Deputaţilor ar putea avea efecte benefice asupra angajatorilor, care vor avea din nou posibilitatea de a-si selecta cu adevarat personalul.
„În momentul de faţă, angajatorii şi-au scăzut foarte multe pretenţiile atunci când vine vorba de muncitori necalificaţi, pentru că operatorii ştiu că sunt foarte greu de înlocuit şi se comportă ca atare. Dacă s-ar aduce muncitori din străinătate, angajaţi cu salariul minim, salariaţii români ar risca să-şi piardă locurile de muncă, dacă nu ar performa, pentru că ar redeveni mai uşor de înlocuit.
Pe de altă parte, importul de forţă de muncă remunerată cu salariul minim pe economie, ar putea să readucă piaţa salariilor la nivelul anilor trecuţi, în detrimentul muncitorilor români, care au şi acum dificultăţi în a-şi asigura traiul zilnic”, subliniază Claudia Vidican.
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor spune că legea a fost de multă vreme în dezbatere publică, la cererea angajatorilor. „Este un fel de concurenţă, dar este una sănătoasă. Poate ar trebui să ne gândim cum să-i stimulăm pe românii care muncesc afară să se întoarcă în ţară sau pe angajatorii care asigură întoarcerea în ţară şi angajarea românilor care au muncit cu contract de muncă cel puţin şase luni în străinătate”, a precizat şeful AJOFM Bihor. În prezent sunt stimulaţi doar angajatorii din zonele defavorizate care încadrează munmcitori români care se întorc din străinătate.
„Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”
Absolvenţii bihoreni aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor avea şanse noi de angajare. Vineri, 19 octombrie 2018, AJOFM Bihor va organiza „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”. „Bursa” va fi organizată în Oradea la Arena Antonio Alexe, la Beiuş în Sala Mare a Primăriei şi în Aleşd la Sediul Agenţiei locala a AJOFM Bihor, strada Rândunicii, nr. 4. „Până în prezent s-au înscris aproape 40 de angajatori care oferă circa 600 de locuri de muncă. Vom organiza «Bursa» şi în Beiuş şi Aleşd pentru că acolo avem mai mulţi absolvenţi”, a precizat Békési Csaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!