Este vorba despre dr. Angela Costa (1925-1998) care împreună cu arhitecta Magdalena Terdik a pus bazele Centrului Unificat de Pediatrie al judeţului Bihor, materializat apoi în clădirea fostului Spital de copii, actualul Spital Municipal Gavril Curteanu.
„Am primit o solicitare pentru ca o stradă din Oradea să poarte numele eminentului doctor Angela Costa. Am studiat împreună cu Departamentul Juridic ce pârghi avem pentru a se materializa această solicitare. Din păcate nu este în competenţa noastră, fapt pentru care vom înainta această solicitare Consiliului Local Oradea”, anunţă prefectul de Bihor Ioan Mihaiu.
În memoriam
,,Non omnis morier. Nu murim niciodată în întregime. Lumea este a noastră prin ceea ce am dat și nu prin ceea ce primim de la ea. Prin dispariția noastră fizică, tindem să asigurăm ceva de rangul memoriei sociale.
Vrem să ne asigurăm cu o urmă în amintirea celorlalți prin ceea ce am făcut și ceea ce am dat oamenilor – sunt cuvintele doctorului Gavril Curteanu, scrise în toamna anului 1998, atunci când a trecut în eternitate, Doamna Doctor Angela Costa, medic pediatru, nume de răsunet în medicina românească a secolului XX.
Născută pe meleaguri argeșene la 21 noiembrie 1925 cu ascendență pe filiera maternă din familia generalului Anastase Negulescu, distinsa doamnă provine din părinți dascăli respectabilicare i-au insuflat credința în adevăr şi dreptate, încă din fragedă copilărie.
A absolvit Școala Centrală de fete din Bucureşti, instituție cu nume de rezonanță în acele vremuri, după care a urmat cursurile Facultății de Medicină București, absolvind în anul 1950. Spitalul Clinic de Copii Oradea a fost locul unde și-a început și desăvârșit întreaga carieră profesională în calitate de director și șef secție terapie intensivă, carieră ce a fost marcată de o ascensiune cu solide baze puse prin muncă, vocație, studii perfectate la Paris precum și dăruire și competență.
În anul 1967, Domnia Sa a fost cea care împreuna cu arhitecta Magdalena Terdik a pus bazele Centrului Unificat de Pediatrie al judeţului Bihor, materializat apoi în clădirea fostului Spital de copii, actualul Spital Municipal Gavril Curteanu.
„A fost înconjurată în tot acest timp de medici cu nume sonore cum ar fi: dr. Kende Ladislau, regretatul dr. Gavril Cuteanu precum și doctorul Ritli Ladislau, doctorul Bembea Marius, împreună cu care au format, sub bagheta dânsei, o echipă amicală, eficace și cu înalte standarde în medicina acelor vremuri.
Doamna Doctor Angela Costa a activat ca profesor şi cadru didactic precum și ca publicist de renume. A urmărit și participat, dar a și lansat numeroase activități și reuniuni științifice. A avut legături constante și fructuoase cu personalități de seamă ale specialității de pediatrie cum ar fi: prof. dr. Louis Țurcanu și prof. dr. Gheorghe Goldiș.
A devenit specialist de renume în urgențele pediatrice și terapie intensivă, în particular în diagnosticul și descrierea minuțioasă a pneumocistozei, în expertiza problemelor metabolice, patologia icterelor, aenterocolitelor ulcero-necrotice, a afecțiunilor cardiologice, nefrologiei și hematologiei infantile, în special din domeniul urgențelor și a patologiei de șoc.
A fost un medic cu vederi integratoare, dând problemelor profesionale unitate și sens cauzal morfoclinic, patogenic, epidemiologic, precum și raționament terapeutic superpozabil. Pe plan uman, a fost un suflet cald, o femeie frumoasă și puternică, care și-a întemeiat o minunată familie, alături de doctorul Costa Ioan, cunoscutul medic ginecolog, al acelor vremuri”, se arată în solicitarea adresată Prefecturii Bihor.
Reflexii în artă, muzică
Dr Angela Costa nu ar avea un profil complet dacă nu am aminti reproduce din ceea ce spunea doctorul Gavril Curteanu : „Dr Angela Costa a rămas marcată ca un om de cultură de mare subtilitate, putând oferi oricând reflexii despre artă, literatură, muzică, în orientările clasice sau noi”.
Ca mamă s-a dedicat cu dragoste și blândețe celor doi copii, insuflându-le discernamântul valorii adevărate. „Doamna doctor rămâne în memoria colegilor, a celor pe care i-a format profesional, a prietenilor precum și a pacienților pe care i-a tratat și salvat, un medic eminent, un om inovator şi perseverent în tot ceea ce a clădit.
A fost întotdeauna adepta relațiilor interumane constructive și a cultivării prieteniilor adevărate. Întotdeauna există destine a căror misiune sporește ordinea și bunăstarea în lume, a căror beneficiare sunt comunitățile directe cărora le-a fost dat să le găzduiască.
De aceea, ne facem o datorie omagială solicitând cinstirea memoriei ei prin dedicarea onomastică a unui crâmpei din toponimia urbană locală”, se arată în solicitarea adresată Prefecturii Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!