Săptămâna trecută Primăria Oradea şi-a asumat un pachet de măsuri pentru tonificarea managementului la cele patru spitale preluate în administrare: Municipalul „Gavril Curteanu”, Maternitatea, TBC şi Neuropsihiatria. Una dintre măsuri va fi realizarea unui laborator central. „La fiecare spital va rămâne un mic laborator pentru hematologie şi biochimie. Azi sunt costuri ridicate cu laboratoarele datorită cheltuielilor de personal şi a risipei de reactivi”, se arată în documentul postat pe site-ul Primăriei. Iar viceprimarul Gheorghe Carp, medic de profesie, a explicat problema cu reactivii de laborator. „Există o practică prin care furnizorii donează analizoare cu 100 de analize complexe din care se fac frecvent în jur de 20 – 30. Ei îşi recuperează banii însă din vânzarea reactivilor nefolosiţi, căci analizorul trebuie umplut cu toţi reactivii. Iar aceştia nu sunt deloc ieftini”, a explicat Carp.
Totodată, viceprimarul a fundamentat şi decizia de a se crea un Birou Unic de Achiziţie al medicamentelor şi celorlalte materiale medicale. „Dorim ca cele patru spitale orădene, în parteneriat cu Spitalul Judeţean, să facă achiziţiile împreună pentru că atunci când cumperi mai mult, cumperi mai ieftin”, a mai observat Carp.
Şi furnizorii de medicamente
La rândul său, primarul Ilie Bolojan a atacat practicile furnizorilor de medicamente în ce priveşte cointeresarea medicilor, adică un fel de şpagă mascată.
„Medicamentele originale sunt foarte scumpe, ca producătorul să aibă de unde plăti comisioane medicilor care le prescriu şi să finanţeze tot felul de congrese în Dubai, Rio de Janiero sau alte locuri exotice, unde poate se mai face şi prezentarea unui medicament. Acceptăm o plecare o dată pe an. Dar participarea regulată crează obligaţii. Ori nu am ştiinţă să excelăm în comunicări ştiinţifice. Oricum, le-am putea face mai aproape, la Bucureşti, Budapesta sau Viena”, a declarat ironic Bolojan.
Primarul vrea să scadă de la 70% la 30% ponderea medicamentelor originale cumpărate de spitalele orădene iar banii economisiţi să fie investiţi eficient în sistemul medical orădean. „Cine vrea un medicament de ultimă generaţie poate să şi-l cumpere, dar nu înţeleg cum în Marea Britanie procentul este de 70% medicamente generice şi 30% originale, iar la noi, care suntem mult mai săraci, e invers. Şi de ce în România medicamentele sunt mai scumpe cu 25% – 40% decât în Ungaria vecină?”, s-a mai întrebat retoric Bolojan, în asentimentul viceprimarului Carp.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!