Preluarea Podului Macio de Primărie pare să aibă la bază principiul „primul venit, primul servit”. Macio SRL este în insolvenţă, deci nu e în măsură să revendice structura. Construcţii Bihor SA ar prefera să încaseze banii pe lucrare aşa că Primăria s-a făcut stăpână pe podul din Silvaş săptămâna trecută.
Fără garanţie bancară
Lucrarea nu a fost predată de executant, Construcţii Bihor SA către Macio SRL, firmă cu care a încheiat contractul de execuţie, pentru că aceasta n-a achitat nimic din lucrare. Municipalitatea s-a înstăpânit, însă, pe structura metalică din Silvaş, terminată doar pe jumătate, printr-o simplă „preluare în teren”, după cum s-a exprimat primarul Ilie Bolojan. Astfel, firma lui Gavrilă Ghilea rămâne cu o gaură de vreun milion de euro în bugetul propriu şi, dacă sunt adevărate spusele primarului, nu va încasa nimic nici de la Primărie, pentru munca prestată până la preluare.
În vâltoarea evenimentelor preluării a ieşit la iveală şi faptul că sublaternii lui Ilie Bolojan nu s-au preocupat excesiv de respectarea condiţiilor contractului încheiat de Primărie cu Macio SRL. Acesta prevede obligativitatea unei scrisori de garanţie bancară de 500.000 de euro, pentru cazul în care Macio SRL nu termină podul şi investiţia asumată. Ori, acum, când firma italiană a intrat în insolvenţă, a ieşit la iveală că această formă de garanţie nu a mai fost constituită.
„Afacere bună”
Informaţia capătă greutate mai ales acum, când Primăria este în situaţia să acopere din bugetul oraşului restul de lucrări, evaluate, la prima vedere la aproximativ 700.000 de euro. „Există nişte oameni care au răspunderea pentru aceasta şi care vor trebui să îmi dea nişte explicaţii”, zice primarul. Totuşi, edilul nu pare foarte supărat pe subalternii săi. „Dacă opream lucrările acum un an pentru această garanţie, nu aveam acum nici pilonii podului”, mai spune primarul. Răspunsul şi atitudinea sa dau de înţeles că absenţa scrisorii de garanţie nu-i este chiar străină. În opinia sa, interesul oraşului a fost să lăse lucrarea să avanseze cât mai mult. „Din această afacere vom ieşi bine”, crede edilul, în ciuda faptului că oraşul pierde cei 500.000 de euro neconstituiţi ca garanţie.
„Firmele Construcţii Bihor şi Macio să îşi rezolve problemele şi litigiile. În consiliul local vom vota condiţiile de preluare. Va urma evaluarea lucrărilor executate şi vom şti ce mai e de făcut”, zice primarul.
O variantă ar fi reluarea lucrărilor cât mai rapidă, cu actualule executant „dacă ne înţelegem cu Construcţii Bihor”. Alta ar fi licitarea lucrării.
Edilul zice că, odată redeschis şantierul, podul din Silvaş ar putea fi dat în folosinţă în luna septembrie, pe începutul anului şcolar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!