Tribunalul Bihor a respins, vineri ca nefondat apelul civil introdus de Parohia Romano-Catolică Olosig – Oradea – Filiala Capela Sf.Ladislau, împotriva sentinței din 6 octombrie 2017 pronunțată de Judecătoria Oradea, pe care o păstrează în totalitate ca definitivă, transmite Primăria, printr-un comunicat de presă. Cu alte cuvinte, Primăria dobândește proprietatea asupra imobilului de pe strada Mihai Eminescu, la finalul unei acțiuni în instanță care datează din 2015 și a fost inițiată de Romano-Catolici.
Cultul a cerut proprietatea susținând că este succesor în drepturi și obligații a fostei Asociațiuni pentru Cerșetori și Copii Părăsiți Sfântul Ladislau din Oradea. De altfel, proprietatea solicitată este mai vastă, se întinde pe tot colțul străzii M. Eminescu până pe Roman Ciorogariu la nr 41, unde este o frumoasă curte cu mai multe apartamente.
„Instanța a respins acțiunea Parohiei prin hotărârea dată în 2017 iar în urma apelului instanța a menținut ca definitivă hotărârea de respingere a acțiunii pronunțată de instanța de fond. Ca atare, Municipiul Oradea rămâne administratorul imobilului, în numele statului român și drept consecință poate demara investiții în acest imobil”, transmite municipalitatea, printr-un comunicat de presă.
Primăria invocă procesul ca motiv pentru care nu putut face, până acum, investiții în Școala Szacsvay Imre, ajunsă acum într-o stare deplorabilă.
„Având în vedere că s-a obținut o sentință definitivă, începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, Primăria Oradea va demara lucrările de asfaltare a curții Școlii Szacsvay Imre, lucrare pentru care avem deja un contract în vigoare cu constructorul, dar care nu s-a pus în practică până acum deoarece așteptam clarificarea situației juridice. În paralel, Primăria Oradea va demara procedurile și etapele necesare reabilitării fațadei acestei clădiri”, a declarat Zatykó Gyula, consilier al primarului, conform comunicatului Primăriei.
Scandal în CL
Nu mai departe iulie – august, școala a fost în centrul unui scandal în Consiliul Local. Consiliul Județean a alocat Oradiei bani dedicați acestei școli, deși Primăria nu ceruse alocări cu această destinație. Cu motivația existenței procesului, primarul Ilie Bolojan a decis mutarea banilor pe altă destinație. Votarea acestei decizii în plenul Consiliului Local s-a făcut sub presiunea pusă de elevi, părinți și profesori ai școlii, care au umplut sala mare și au afișat pancarte cu mesaje precum „Școala noastră nu contează?„ sau Bolojan, dislike!”. Bolojan a mers înainte cu decizia iar proiectul de hotărâre a fost promovat cu votul liberalilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!