Este vorba despre informarea, orientarea şi consilierea profesională în vederea găsirii unui loc de muncă; medierea între cererea şi oferta pe piaţa muncii; programe de formare profesională în meserii solicitate pe piaţa muncii; mobilitatea forţei de muncă în România sau în UE şi stabilirea şi plata, potrivit legii, a drepturilor de protecţie socială. „De asemenea, AJOFM Bihor acordă stimulente financiare la angajare atât angajatorilor cât şi absolvenţilor înregistraţi la agenţie”, ne-a informat Daciana Nica, directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor.
Stimulente
Absolvenţii instituţiilor de învăţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minim 16 ani, înregistraţi la agenţie, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.respectiv 500 lei .Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat. „Drepturile se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii”, a specificat Daciana Nica.
Pe de altă parte, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt promoţia 2012, sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent o suma de bani. Suma este egală cu valoarea indicatorului social de referinţa în vigoare la data încadrării – 500 de lei – pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau al scolilor de arte si meserii. Pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal, suma este de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă – 600 de lei. 750 de lei, de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă,vor primi firmele care încadrează absolvenţi de învăţământ superior.
„De aceeaşi subvenţie beneficiază şi angajatorii care încadrează în muncă pe durata nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap, dar primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus pe o perioadă de 18 luni”, a adăugat directorul adjunct al AJOFM Bihor.
O condiţie esenţială impusă de lege este ca raporturile de muncă cu aceşti angajaţi (inclusiv cu handicap )să se menţină pe o perioadă de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!