Firmele pot beneficia de stimulente financiare dacă angajează pe perioada vacanţei de vară studenţi sau elevi. Stimulentul financiar se acordă lunar şi este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării forţei de muncă în vigoare (500 de lei). Acesta se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj. „Perioada acordării stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic”, a precizat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Diferenţa dintre stimulentul financiar acordat se suportă de angajator din fonduri proprii.
Beneficiari
De acest stimulent financiar pot beneficia angajatorii care, pe perioada vacanţelor, încadrează în muncă elevi şi studenţi pe baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă, sau – după caz – cu timp parţial. Beneficiari mai pot fi şi angajatorii care încadrează elevi sau studenţi în baza unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă este mai mică sau egală cu durata vacanţei.
În cazul tinerilor cu vârsta sub 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.
De aceste stimulente financiare nu beneficiază angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei, stabilite potrivit legii, precum şi angajatorii care au beneficiat de acest stimulent în cursul anului anterior calendaristic.
Documente necesare
Pentru a beneficia de aceste stimulente, angajatorii încheie cu AJOFM Bihor o convenţie în 30 de zile de la data angajării studentului sau elevului. Odată cu convenţia se va depune o cerere însoţită de un tabel nominal cu elevii şi studenţii încadraţi, adeverinţă de la instituţia de învăţământ care să dovedească statutul elevului sau studentului, o copie după actul de indentitate al elevului sau studentului, o copie după contractul de muncă încheiat şi declaraţie pe propria răspundere că nu a mai beneficiat de stimulent financiar.
Stimulentul financiar se acordă lunar, proporţional cu timpul efectiv lucrat de elevii şi studenţii în cauză pe perioada vacanţei de vară.
Stimulentul nu se acordă pe perioada concediului de odihnă cuvenit şi nici pe perioada în care raporturile de muncă ale elevilor şi studenţilor sunt suspendate conform legii. Suma reprezentând stimulentul financiar se deduce de către angajator din contribuţia de asigurări pentru şomaj datorată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!