Fermierii bihoreni au la dispoziție fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploatațiilor agricole prin submăsura 4.1 și de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin Submăsura 6.1, primele două submăsuri din PNDR 2020 deschise pentru depunerea cererilor de finanțare.
„Cele două măsuri s-au bucurat de un real succes în judeţul Bihor, dacă din cei 13.446 de tineri fermieri instalaţi la nivel naţional, în judeţul Bihor am instalat 880. Acest număr reprezintă un procent de aproape 6 % din numărul de tineri instalaţi la nivel naţional”, a precizat Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.
Condiţiile minime pentru instalarea unui tânăr femier sunt, ca acesta să aibă vârsta sub 40 de ani, să deţină o exploataţie care are o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO1 (se poate vizualiza tabelul de calcul pe www.afir.ro).
Scopul acestei măsuri este acela de-a creşte numărul de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/manageri de exploataţie, încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural de a se stabiliza în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general.
Submăsura 4.1. Investiții în exploatații agricole, este deasemenea o masura accesată de bihoreni în mod constant. Prin Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, un număr de 140 de contracte semnate, în valoare totală de 75 mil. de euro, a făcut ca infrastructura din agricultura bihoreană să fie una performantă, la un nivel europen.
Aceste prime sesiuni anuale pentru depunerea de proiecte sunt continue până la data de 30 octombrie 2015 sau până la epuizarea fondurilor alocate în acest an pentru fiecare submăsură în parte. Astfel, sesiunile continue aferente anului 2015 se pot opri înainte de termenul limită dacă valoarea totală solicitată prin cererile de finanțare a proiectelor atinge nivelul alocării respectivei sesiuni.
Depunere on-line a proiectelor
Primirea cererilor de finanțare se va face de către AFIR exclusiv on-line pentru submăsura (sM) 4.1 – Investiții în exploatații agricole, iar pentru submăsura (sM) 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri depunerea cererilor de finanțare se va realiza în format tipărit sau on-line.
Astfel, pentru a prioritiza finanțarea proiectelor în funcție de calitatea acestora, raportat la obiectivele de finanțare ale PNDR, se va aplica un prag de punctaj, care va fi diminuat în fiecare lună pe parcursul sesiunii anuale continue cu câte 10 puncte, până la atingerea unui prag minim acceptat pentru respectiva sesiune.
Pragul de calitate aplicat în prima sesiune pentru sM4.1 și sM6.1 este de 85 de puncte, iar pragul minim este de 30 de puncte.
Fiecare potențial beneficiar își va face singur evaluarea propriului proiect pentru a stabili câte puncte are, în funcție de criteriile de selecție publicate în Ghidul Solicitantului. În funcție de autoevaluarea realizată, solicitantul va depune proiectul în luna în care se va încadra din punct de vedere al punctajului estimat (exemplu: dacă un proiect a fost autoevaluat cu 75 de puncte, solicitantul îl va putea depune încă din prima lună a sesiunii când pragul de calitate este de 85 de puncte, dar va fi evaluat începând cu a doua lună când pragul de calitate va fi de 75 de puncte). „Dacă se constată că solicitantul şi-a estimat punctajul cu mai mult de 20% față de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului și va fi finanțat doar dacă rămân sume disponibile după selectarea celorlalte proiecte”, a punctat Cristian Buzlea.
Un alt element de noutate îl constituie emiterea de rapoarte de selecție lunare, fiind astfel scurtat timpul de analiză al proiectelor. Termenul estimat pentru evaluarea proiectelor este de 37 de zile lucrătoare de la sfârșitul lunii în care au fost depuse respectivele proiecte. Acest termen se poate majora cu 10 zile lucrătoare dacă sunt în evaluare proiecte pe două sau mai multe sub-măsuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!