Lungită de-a lungul a mai multe dezbateri publice cu finalitate îndoielnică şi a mai multor şedinţe de Consiliu Local, problema câinilor cu stăpân s-a aflat, şi joi, pe masa aleşilor. Plenul deliberativului local a fost chemat să aprobe acordarea unei subvenţii pentru operaţiile de sterilizare a câinilor de companie sau de pază din oraş, ca măsură complementară la „Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiul Oradea aprobat prin prin HCL nr. 588 din 23 octombrie 2012, modificat şi completat prin HCL nr. 347/25.04.2013”.
Aceasta este în cuantum de 50% din valoarea operaţiei, adică proprietarii vor avea de plătit 100 de lei! Dar asta numai dacă sterilizarea se face cu unul dintre cei doar doi medici veterinari din Oradea care au contracte de concesiune cu Direcţia Sanitar Veterinară.
Aşa vrea executivul
În aceste condiţii, este interesant cum Primăria dirijează banii publici către doar două persoane, în condiţiile în care în oraş fucţionează zeci de cabinete iar proprietarii responsabili de câini au stabilit relaţii de încredere reciprocă cu veterinarul pe care-l frecventează. „Doar cei doi au contracte cu DSV. Aceasta este decizia executivului local. Orice proprietar de câine îşi poate steriliza animalul la orice veterinar doreşte, doar că, dacă nu este unul dintre cei doi, nu primeşte subvenţia”, a fost comentariul, sec, oferit de Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, cea care gestionează problema patrupedelor cu şi fără stăpân din Oradea.
Cu îngrădirea accesului la subvenţie şi cu prevederea din „Regulament” că sunt scutite de operaţie animalele pentru care aceasta e riscantă, rămâne de văzut evoluţia numărului de animale cu scutire medicală de la „tăiere”…
Fact box
Calculaţia veterinarilor concesionari DSV
Sterilizarea unui câine este evaluată la 200 lei pe câine. Banii acoperă:
– anestezia cu Zoletil 10ml 60 lei/câine
– antisepticele – tinctura de iod, spirt sanitar, betadina, apa
oxigenată – 10 lei
– seringi, faşă, tampoane sterile, lama de bisturiu – 20 lei
– fire de sutură resorbabilă – 15 lei
– antibiotice injectabile – 40 lei
– manopera – 55 lei
Injectarea microcipului este estimată la 15 lei şi, în cazul opţiunii pentru unul dintre cei doi veterinari, este suportată integral de Primărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!