Conform legii, orice unitate administrativ-teritorială (UAT) trebuie și este obligată să aibă o stemă distinctivă, reprezentativă.11 consilieri locali au votat împotriva variantei stemei care a rezultat după corecțiile impuse de Comisia de heraldică. 5 aleși s-au abținut, ceea ce înseamnă tot un vot împotrivă. Consilierul PSD Cornelia Sujogan a citit în plenul ședinței de luni, 28 februarie, a CL Marghita, raportul de respingere a propunerii de stemă a municipiului Marghita. Iată argumentele specialiștilor în heraldică: „Blazonare incompletă, fântâna arteziană e inadmisibilă; partițiile trebuie notate de la dreapta heraldică a celui ce ține scutul, nu a celui ce privește. Ceea ce prezintă Marghita e un semiscut despicat total cu un brâu. Plus că dacă privești partea dreaptă, sunt culorile heraldice maghiare. Inadmisibil”. Recomandările făcute de comisia de specialiști sunt ca în prima partiție să se pună margareta blazonată cu pistil și petale, dar pe câmp azur. În a doua partiție să se pună copacul verde pe aur, iar în cea de-a treia casetă să fie un izvor fir de apă, pe azur, care se îngroașă gradual, curge dintr-o piatră de culoare naturală gri-stâncă. Se recomandă totodat renunțarea la brâul undat, deoarece pe stemă există deja un element acvatic. Fântâna e un alt simbol pe care marghitenii țineau să-l aibă pe stemă. Fântâna reprezintă apa geotermală și vorbește despre faptul că prin aşezarea geografică, precum şi prin structura geologică, cu un fond valoros de izvoare termale, această zestre favorizează dezvoltarea municipiului Marghita. Copacul face referire la pădurea bogată din jurul orașului. Consilierii maghiari și-ar fi dorit prezența dragonului pe stemă. Dragonul, împreună cu peștele, reprezintă unul dintre sigiliile localității, de pe vremea austro-ungară.
[eadvert]
Puși în fața noii variante de stemă, consilierii, prin vocea reprezentantei PSD Cornelia Sujogan, au cerut ca noua stemă să fie pusă în dezbatere publică, din nou. Consilierul a spus că nu e posibil să nu se țină seama de recomandările comisiei de analiză și tocmai de aceea s-a ajuns la această variantă. În urma dezbaterii, consiliera spera ca fiecare cetățean să vadă că e votul lui , dar sub forma impusă de comisia de analiză.
„Toată motivarea și toată procedura este pe lege. Aceea dezbatere publică pe care dumneavoastră o cereți a se relua e în baza unei hotărâri de guvern, care prevede etapele pe care noi deja le-am parcurs. Conform aceleiași metodologii, forma stemei pe care dumneavoastră v-ați însușit-o trece prin verificarea unei comisii de specialiști, constituită la nivel județean, apoi la nivel regional, iar în baza hotărării lor se emite hotărârea de guvern. În raportul de specialitate, v-am comunicat că se respectă un regulament al comisiei de heraldică însușit la nivel județean, prin ordin de prefect”, a explicat secretarul general al Primăriei Marghita, Cornelia Demeter. Jurista a explicat încă o dată că specialiștii în heraldică trebuie să se asigure de exprimarea corectă din punct de vedere heraldic a elementelor incluse în stemă, de valorificarea patrimoniului local, de unitatea stilistică și de evitarea repetițiilor. „Proiectul stemei refăcut va fi supus aprobării consiliului local spre o nouă însușire. Atenție: nu spre dezbatere. Aceasta e procedura legală. Simbolurile din cele trei partiții rămân, nu se schimbă nimic, numai culorile după normele și rigorile Comisiei de heraldică. Cu tot respectul, nu avem de unde să știm care sunt formele și rigorile acceptate de specialiștii în heraldică. Din punctul acesta de vedere, eu consider proiectul de hotărâre perfect legal”, a spus secretarul general, Cornelia Demeter.
„Domnilor consilieri, nu mă așteptam să avem această situație, ca dumneavoastră, prin comisia de specialitate, să nu avizați proiectul. Aceasta și fiindcă toate demersurile de până în acest moment s-au făcut cu dumneavoastră, prin aprobarea dumneavoastră, prin respectarea legii vegheate de secretarul general. Acest refuz al comisiei contestă de fapt profesionalismul secretarului general și al aparatului de specialitate al primarului. Pe de o parte. Pe de altă parte, vă contraziceți, pentru că toate demersurile făcute până în prezent au fost făcute împreună cu dumneavoastră. Să ajungem până în acest moment în care peste 10.000 de oameni au votat, si-au exprimat dorința de a avea o stemă… Sunt convins că nu există o stemă care să nu sufere mici modificări pentru că stemele nu se fac prin consultarea comisiei de heraldică. Exact cum a spus și doamna secretar general, se păstrează simbolistica, ceea ce e cel mai important. Cu siguranță, voi propune în fiecare ședință de consiliu local acest proiect, fiindcă e inadmisibil, având în vedere că oamenii și-au exprimat dorința față de existența unui simbol de patriotism local, de coeziune locală între oameni. De ani de zile se vrea acest lucru, să se facă o stemă a municipiului Marghita, iar acum, când eram aproape de final, mă mir și nu înțeleg de ce se blochează lucrurile aici”, a spus primarul Marcel Sas Emil Adăscăliții.
În intervenția sa, consilierul liberal Emil Șandor a spus că s-a folosit de prea multe ori cuvântul inadmisibil în discuțiile legate de stemă. „Cred că se poate găsi o rezolvare în perioada următoare, cât mai curând posibil, dar consider că nu asta este primordial pentru Marghita, ci parcul industrial, asfaltările”, a spus liberalul.
„Noi am luptat o lună la trei variante de stemă și după aceea, aștia de la Oradea dau un verdict cum vor ei. Hai să trimitem cealaltă variantă și să-și dea o părere despre ea. Și atunci o să avem două variante și o să putem hotărî noi pe care o vrem, nu Oradea să ne impună nouă”, a fost propunerea fostului primar, Zoltán Pocsaly. Secretarul general a explicat că specialiștii în heraldică se exprimă numai pe seama formei însușite de consiliul local, nu se pronunță asupra unor proiecte de stemă.
„Domnilor consilieri, aici nu e Parlamentul României, noi nu adoptăm și nu constituim legi. Noi le aplicăm și le respectăm. Haideți să nu inventăm legi la nivelul consiliului local, să facem o dezbatere când legiuitorul spune că stema se însușește prin adoptarea în consiliul local. Deci nu veniți cu propuneri pe lângă lege”, a insistat primarul. În urmă cu mai bine de un deceniu, stema Aștileului a creat controverse, fiindcă specialiștii în heraldică au dorit să elimine cocoșul dintre simboluri. Opinia publică a asociat atunci acest simbol cu numele primarului din acea vreme, Ioan Cocoș.
Trimite articolul
XToata stima pt decizie!
în calitate de „pețialist în heraldică” inadmisibil este să nu cunoști istoria orașului, nu să consideri culorile „maghiare”
Puneti stema moldovei probabil acela e mai potrivit pentru un oras Maghiar .
Tare faza cu cocosul
Ce mu drigalonul.
Dragonul este un simbol al câtorva nobili bihoreni de la începutul secolului XV, când la 12 decembrie 1408, la inițiativa regelui Sigismund de Luxemburg, episcopul orădean Eberhart întocmește actul de naștere al Societas Draconistarum (Ordinul Dragonuui), alianță militară antiotomană din care a făcut parte și Vlad Dracul, printre mulți alți lideri din Balcani și din Europa Centrală. Adică cu mai mult de patru secole și jumătate înainte de „vremea austro-ungară”…
Nu pot să spun decât, felicitări comisiei de heraldică!
-
prostia nu cunoaste limite, cum e si cazul tau
Să le pună în Ungaria, nu aici!