O zi istorică joi pentru la Oradea: Episcopia Romano-Catolică a dispus înlăturarea literele „MUZEU” de pe faţada Palatului şi montarea unei steme episcopale provizorii. Acţiunea se petrece pe fondul discuţiilor din Consiliul Judeţean pe tema creşterii chiriei Muzeului la cerererea catolicilor.
În jurul orei 13.00 o maşină cu braţ telescopic a parcat în faţa Palatului Baroc, s-a poziţionat, „a încărcat” doi muncitori în coş şi, din mai multe tentative, i-a urcat până la înălţimea la care au putut scoate literele de pe frontispiciu. Cum acestea sunt dintr-o tablă subţire şi nu erau fixate foarte puternic, au putut fi smulse cu mâna. Prima a fost scoasă litera „U” de după „M”. Au zburat apoi „Z”-ul, „E”-ul, cel de-al doilea „U” şi apoi „M”-ul.
O pereche de aplauze
Sentimentele publicului adunat ad-hoc ţin de apartemenenţa la instituţiile care-şi duc zilele în imobil: feţe lungi şi comentarii cinice de partea Muzeului şi bucurie sinceră de partea slujitorilor Dommnului. Unul dintre prelaţi nu şi-a putut reţine entuziasmul şi a aplaudat pătimaş momentul în care ultima literă a fost înlăturată de pe frontispiciu. Entuziasmul momentului i-o fi şters din memoria imediată că Muzeul este o instituţie emblematică pentru întreg Bihorul şi că a devenit victima gâlcevilor politice ţesute în jurul său.
În locul literelor a fost montată o stemă provizorie. După renovarea imobilului, pe locul acesteia se va monta una metalică, în relief după modelul celei luate jos în 1963 de comunişti.
Ordinul episcopului
„Pe baza ordinului d-lui episcop s-au luat jos literele de pe palat şi s-a pus în loc o stemă provizorie a lui Patachich Adam (episcop ctitor al edificiului). Aşa, încet, încet se reaşează situaţia iniţială”, a declarat Fodor Jozsef, vicarul Episcopiei Catolice Oradea. Acţiunea s-a desfăşurat rapid şi silenţios, în absenţa capilor celor două instituţii implicate: Muzeul Ţării Crişurilor şi Episcopia Romano-Catolică.
„Cred că s-a făcut la supărare dar chiar şi aşa mai puteau aştepta. E o zi istorică”, crede Aurel Ahiriac, directorul Muzeului Ţării Crişului. Acesta spune că nu a fost informat de intenţia Episcopiei: „Este un gest care şi pe mine m-a surprins. Eu cred că se mai putea aştepta chiar şi numai pentru că este vorba de o instituţie de cultură care nu poate fi eliminată doar dând jos nişte litere”.
C.GH.
Citiți principiile noastre de moderare aici!