Renumitul scriitor, profesor şi politolog Stelian Tănase mărturiseşte că a scris cartea „Nocturnă cu vampir. Opus 1” în zece luni şi a revenit de mai multe ori asupra unor pagini ale romanului până a găsit cuvântul potrivit. Intenţia a fost de a realiza o frescă a acestei lumi coprupte şi decadente, fără însă vreo intenţie moralizatoare, folosindu-se de intriga unui roman poliţist.
Cartea se adresează tuturor cititorilor, indiferent de mediile social-economice din care provin. S-au scris multe cărţi, sunt multe filme şi multe poveşti legate de mitul lui Dracula, mit ce este asociat cu imaginea României. Scriitorul Stelian Tănase a fost interesat de mitul lui Dracula, simbol al romanului negru american.
Cartea a apărut anul trecut la editura RAO. „Romanul Nocturnă cu vampir Opus 1 oferă o versiune actuală a mitului lui Dracula, inspirat de voievodul Vlad Țepeș. Acțiunea este plasată în capitala Valahiei, București, iar un loc central al evenimentelor este Curtea Veche, ruinele palatului lui Vlad Țepeș, care se păstrează și astăzi.
Acțiunea se petrece în zilele noastre, într-un București decăzut și deprimant, o îngrămădire haotică, neverosimilă și urâtă, o lume crepusculară populată de oameni ai străzii, vagabonzi, cerșetori, de pegră, care adesea locuiește în subterane, de unde iese pentru a teroriza locuitorii.
Maidanele întinse pe kilometri întregi, șantierele părăsite, cartierele proletare mizere formează un peisaj dezolant, cu o atmosferă extrem de încărcată, în care legea și ordinea au dispărut și unde se petrec frecvent fărădelegi. În acest oraș au loc mai multe crime bizare care inspăimântă lumea.
Victimele sunt din rândul îmbogățiților, al celor ce par de neatins, toți având legături cu fosta Securitate. Opinia publică privește cu satisfacție crimele, ca pe o operație de asanare morală și socială. Însă motivele criminalului în serie sunt cu totul altele. Secretul este dezvăluit numai în final și este cu totul neașteptat”, se arată în prezentarea cărţii.
Cartea „Nocturnă cu vampir. Opus 1” va fi lansată şi la Oradea în prezenţa autorului, joi, 22 februarie, ora 17, la librăria R&R deschisă în str. Vasile Alecsandri nr. 8. Prezintă:Traian Ştef, redactor-şef al revistei de cultură „Familia” şi lector universitar droctor Mihai Maci, de la Universitatea din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!