Evenimentul este găzduit de municipiul Beiuş, în perioada 3-10 octombrie. Beneficiarii proiectului „ zece case în cinci zile” sunt orfani care au crescut în instituţiile părăginite ale epocii comuniste şi ale sistemului terifiant al orfelinatelor din epoca post-comunistă. La 18 ani au fost aruncaţi în stradă, fără a avea o educaţie, sau vreo abilitate profesională, au fost marginalizaţi de comunitatea care nu şi-i dorea. 250 de voluntari internaţionali şi personalităţi din lumea politică, dar şi ale sportului, au fost prezente pe şantierul din Beiuş. Doina Melinte, Elisabeta Lipă, Nicu Vlad, Valeria Răcilă, Ruxandra Dragomir au fost doar câteva dintre fostele şi actualele glorii ale sportului românesc care au fost ieri pe şantierul de la Beiuş.
Modele
Încă de la primele ore ale dimineţii voluntarii au ieşit la lucru. Şantierul pare mai degrabă un muşuroi. Totul e organizat în cel mai mic detaliu. Fiecare participant poate fi identificat după culoarea tricoului. Vip-urile din domeniul sportului poartă tricouri albastre. Culoarea căştilor e în funcţie de gradul de responsabilitate al participanţilor. „Mă bucur că şi în România a luat amploare un astfel de proiect. Aici se lucrează după un program bine stabilit, mă bucur că finalitatea programului este construcţia de case şi că oamenii vor fi bucuroşi să se mute în aceste case. Tencuiesc, realmente sunt un bun constructor, am lucrat şi la casele mele”, a spus Doina Melinte, secretar de stat în MTS. Fosta glorie a atletismului a mărturisit că unul dintre specialiştii de pe şantier i-a spus că ar putea cocheta oricând cu această meserie, deoarece este talentată şi în manevratul mistriei. „Chiar sunt fericită să punem mână de la mână, cât mai multe ONG-uri, să implementăm astfel de proiecte. Chiar avem nevoie de locuinţe în România şi numai dacă punem mână de la mână putem realiza ceva”, a declarat Gabriela Szabo. „Este o plăcere deosebită să ajuţi pe cel de lângă tine când are nevoie, atunci când are nevoie”, a spus fostul halterofil Nicu Vlad. Acesta a mărturisit că face o bună echipă cu canotoarea Elisabeta Lipă. „ Este pentru prima dată când particip la un asemenea eveniment. Dar mi-ar place să fiu invitată la cât mai multe evenimente de aces gent. Este extraordionar să vezi atâţia voluntari străini lucrând aici şi care vor ridica doar în 5 zile zece case. Fiecare ştie ce are de făcut, sper ca ceea ce se întâmplă aici să fie un exemplu şi pentru alţii, fiiindcă avem nevoi de modele”, a spus reprezentanta canoei de aur a României, Elisabeta Lipă. Printre oamenii politici, sub o cască roşie şi într-o salopetă albastră l-am descoperit şi pe deputatul Ştefan Seremi.
Beneficiari
„Nu am ştiut niciodată ce înseamnă de fapt cuvântul «casă». Am fost abandonată încă de mică într-un orfelinat din Oradea. Am absolvit o şcoală profesională şi am obţinut un loc de muncă în domeniul încălţămintei, dar l-am pierdut pentru că mi-am pierdut locuinţa. Apoi l-am întâlnit pe Kalman şi ne-am căsătorit. Acum locuiesc cu socrii şi fetiţa noastră”, povesteşte Dorina, unul dintre beneficiarii celor zece case.Lui Teodor i-a murit mama când avea 12 ani şi a fost crescut de o mătuşă. Acum stă împreună cu cumnatul, cumnata , cei trei copii ai lor şi mama soţiei într-o casă cu două camere. „Anul trecut s-a născut şi băieţelul nostru Andrei , lumina vieţii mele. Acum mă bucur foarte tare că voi avea propria mea casă unde sper să-i pot oferi fiului meu condiţii bune şi sănătoase”, spune Teodor.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!