Caz unic
Cel mai recent, unic şi complex caz din Bihor este al unui tânăr baschetbalist, care s-a trezit brusc cu o durere înfiorătoare. Roland avea să afle că a suferit un infarct osos. Cu o modestie tot mai rar întâlnită, Torok Roland (18 ani), ne-a relatat suferinţa mare prin care a trecut şi optimismul că va reveni curând pe terenul de baschet, unde îl aşteaptă şi colegii şi antrenorul Veres Atilla. „Joc baschet de patru ani. Am fost la Europene şi în cantonamente de mai multe ori cu colegii mei. eram totuşi nou venit şi alţii mai mult pregătiţi decât mine, spune modestul jucător de baschet. Nu am intrat din prima la Europene pe teren. Până în 2007, la Debreţin, apoi a urmat campionatul de la Macedonia. În vară, eram în cantonament la Poiana Braşov. Am venit acasă, seara m-am plimbat şi a doua zi dimineaţă m-am trezit cu o durere îngrozitoare şi glezna mi-era amorţită complet. Am luat ceva medicamente, am pus o cremă, gheaţă, după-amiază, la antrenament, i-am spus maseur-ului, care m-a uns şi el cu o cremă. A crezut iniţial că ar putea fi de la aerul condiţionat de pe autocarul cu care am revenit din cantonament, că au mai fost cazuri. Dar durerea nu a cedat”.
Infarct de os
Tânărul senior de doi metri înălţime a fost trimis urgent de reprezentanţii Clubului Sportiv Municipal la spitalul orădean unde se efectuează tratamente şi operaţii de vârf. După investigaţii speciale, tânărul a aflat că a suferit un infarct de os, o afecţiune extrem de rară şi dureroasă. „Tânărul a suferit defect de cartilaj la nivelul gleznei, produs printr-o necroză aseptică de astragal, adică o porţiune din os de la nivelul gleznei s-a infarctizat şi cartilajul de deasupra nu a mai putut să fie hrănit şi s-a necrozat. A trebuit să îi recoltăm cartilaj din genunchi şi să il transferăm în gleznă. Operaţia aceasta a fost mai complicată din pricina locaţiei şi mărimii zonei de necroză. A trebuit să efectuăm osteotomie de maleolă internă: am tăiat din os să ajungem la nivelul articulaţiei, am făcut transplantul de cartilaj pe zona afectată şi, la sfârşit, i-am făcut osteosinteză, reparând defectul osos pe care l-am produs. Imediat după operaţie nu a mai avut dureri, deşi suferinţa lui a fost mare. Nu va avea voie 4 – 6 săptămâni să pună piciorul jos, apoi urmează perioada de recuperare etapizat, şi, sperăm ca la începutul anului viitor să reînceapă baschetul”, a declarat medicul chirurg ortoped Ovidiu Cacuci, care a realizat intervenţia chirurgicală complexă, ce a întrunit practic câteva tipuri separate de intervenţii. Medicul a explicat că a mai efectuat numeroase transplanturi de cartilaj de la genunchi la genunchi şi artoscopii, dar că acum, pentru prima oară în Bihor, a reuşit să efectueze acest transplant de cartilaj de la o zonă la alta, îmbinând practic mai multe intervenţii într-una. Medicul a explicat că acest tip de operaţie, de o fineţe extraordinară, e se pare invenţia unui expert din Ungaria, nu sunt obişnuite pentru România şi că poate doar la Bucureşti s-au mai efectuat câteva operaţii similare.
Mozaicoplastie
Marius Budău (21 ani), fotbalist la Luceafărul, joacă de aproape 10 ani pe teren. La 16 ani, în timpul unui meci, a călcat strâmb, a continuat să joace până la sfârşit, dar apoi piciorul drept i-a „troznit”. Băiatul suferise o leziune la menisc şi a fost operat, cu o perioadă de convalescenţă de şapte luni. A fost reoperat apoi din cauza unei recidive fiindcă Marius a revenit mai repede pe teren. Acum patru luni, se afla la Bucureşti, „a sărit la cap” în timpul meciului şi a suferit ulterior dureri mari. După investigaţii a aflat că problema e şi la menisc dar şi la ligamente. A fost operat la menisc şi miercuri, a suferit o operaţie la ligamente. „Cazul a fost o osteocondrită de genunchi – tulburare a cartilajului articular de la nivelul genunchiului, pe o porţiune de 1,5 cm situat într-o zonă portantă (unde atunci când păşeşte, pacientul simte o presiune mare atât pe condilul femural cât şi pe platoul tibian). Pacientului i s-a făcut artroscopie anterior şi a fost diagnosticat cu această boală. Acum mozaicoplastie – transfer de cartilaj articular dintr-o zonă neportantă a genunchiului în zona bolnavă. I-am recoltat artroscopic pe tăieturi de 1cm, cu cameră video în genunchi. I-am recoltat cartilaj pe care l-am pus apoi sub forma unui mozaic pe zona afectată. A doua zi a început să se plimbe şi să facă recuperarea cu profesorul de fiziokinetoterapie din spital. Nu are voie să se sprijine pe picior 4 – 6 săptămâni, în rest nu are dureri şi va putea să îşi continue sportul de performanţă”, a relatat dr. Cacuci.
Petru Valentin Popa are 28 de ani, a jucat fotbal din copilărie, a activat la FC Bihor şi Frontiera Curtici, dar acum vreo patru ani a suferit o operaţie la menisc, după ce as călcat pe o minge. „Întârziasem ma meci, nu am apucat să fac încălzirea, al călcat pe minge şi am suferit o fisură de menisc”, îşi aminteşte fostul sportiv. A mai jucat fotbal un an şi jumătate şi, tot în timpul unui meci, a călcat într-o parte cu piciorul stâng. S-a lăsat de fotbal, dar în urmă cu o săptămână a plecat pe terenul de la Sântion să facă mişcare cu nişte prieteni. A şutat de două ori în minge şi „i-a fugit piciorul”. A apelat la dr. Cacuci, despre care auzise de la o rudă că efectuează operaţii delicate la genunchi. Ieri, a doua zi după operaţie, Petru se simţea bine şi se pregătea psihic pentru următoarele 30 de zile cât timp nici el nu va avea voie să se sprijine pe picior.
Fineţ
Marea majoritate a intervenţiilor efectuate sportivilor şi oamenilor obişnuiţi ajunşi aici sunt minim invazive, cu incizii foarte mici, cu camere video în articulaţii şi cu o recuperare foarte rapidă a pacienţilor. Practic, medicii care se înhamă la astfel de operaţii de mare fineţe, au o dexteritate şi o precizie de ceasornic efectuând operaţiile nu cu privirea la pacient, cu microscop ci cu ochii pe monitorul cuplat la camera video introdus în corpul pacientului. Datorită tehnicilor chirurgicale şi a aparaturii similare cu cele din SUA şi Europa, durata medie de spitalizare pentru astfel de intervenţii la sportivi sau pacienţi obişnuiţi este de una, două sau maxim trei zile, cu excepţia protezelor (spitalizarea e de 5 – 6 zile), adică mult mai mică faţă de media pe ţară – 9 – 12 zile.
Antrenorii despre ei
Antrenorul Florin Farcaş, care a lucrat la Luceafărul cu Marius Budău de când acesta avea 12 ani, îl consideră un fundaş de mare pespectivă. „Marius este un jucător muncitor şi serios, cu calităţi foarte bune de fundaş. Ne-am pus mari speranţe în el, dar ghinionul e că s-a accidentat şi e ieşit din circuit o perioadă. Pe vremea când juca la Forex Braşov, în liga a II-a, consideram că va face în scurt timp pasul spre prima ligă. Îl aşteptăm să revină cât mai curând pe terenul de joc”, a spus Farcaş.
Despre tânărul senior,
„Török Rolánd este un baschetbalist de mare talent. Nu degeaba a fost desemnat în sezonul trecut cel mai bun, cel mai de perspectivă jucător al ţării. Are toate şansele să ajungă un bun baschetbalist. Din păcate, a avut ghinion, suferind mai multe accidentări. Este un jucător cuminte, disciplinat”, a declarat antrenorul său de la CSM Oradea, Veres Attila.
Otilia Sandor, Gavril Nutiu, Teodor Biris
Citiți principiile noastre de moderare aici!