Prefectul Dumitru Țiplea solicită deținătorilor de structuri turistice de cazare, inclusiv apartamente și locuințe, să obțină certificatele de clasificare, de la Ministerul Turismului, „în vederea dezvoltării sustenabile a turismului la nivelul județului”.
[eadvert]
Părerile proprietarilor de apartamente în regim hotelier din Oradea, legat de solicitarea prefectului, sunt împărțite.
„Consider că ar fi o concurență mai loială dacă toată lumea ar respecta legislația”, ne-a spus proprietarul unui apartament în regim hotelier.
Acesta și-a înregistrat locuința la ANAF și plătește impozit pe venitul realizat din închirierea apartamentului.
Locuințele care sunt închiriate în regim hotelier pot să primească, potrivit legii, maximum 3 stele. Din păcate, legislația învechită nu face o diferențiere foarte bună între condițiile oferite de locuințele închiriate în regim hotelier.
O obligație!
Prefectura Bihor a transmis primăriilor că operatorii economici și persoanele fizice care dețin structuri turistice de cazare sau alimentație publică să fie informate asupra faptului că au obligația de a solicita de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului eliberarea certificatului de clasificare.
Potrivit lui Ovidiu Katai, reprezentantul Flatwhite Properties, o companie care se ocupă de administrarea unor proprietăți închiriate în regim hotelier, începând din acest an legislația a fost modificată, iar procedura pentru clasificarea locuințelor deținute de persoane fizice este mult simplificată.
Această clasificare nu este opțională, ea devenind acum obligatorie pentru toți cei care își închiriază casele turiștilor.
„Procedura e acum mai simplă, e nevoie doar de acordul vecinilor cu perete comun sau a asociației de proprietari și actele de proprietate. Pentru persoanele juridice e puțin mai complicat, pentru că trebuie să își deschidă un punct de lucru”, a explicat Katai.
Estimarea lui este în Oradea există în acest moment în jur de 500 de locuințe care sunt închiriate în regim hotelier, din care clasificate doar câteva zeci.
„Principala schimbare adusă de legislație este că după clasificare, aceste proprietăți funcționează într-un cadru legislativ și operațional bine pus la punct, iar expunerea apartamentelor sau locuințelor este mai mare. Cred că astfel se va maturiza și piața, pentru că tot mai mulți turiști au început să caute unități clasificate”, susține sursa citată.
La pachet cu taxele
Pe lângă expunerea mai mare, clasificarea locuințelor vine și cu o taxă în plus. Impozitul de plătit rămâne același ca până acum, însă unitățile de cazare clasificate trebuie să plătească taxe pentru drepturile de autor. Iar această taxă poate fi între 150 și 400 de lei lunar.
Katai crede că prin această schimbare legislativă, autoritățile urmăresc să își facă o imagine clară asupra pieței cazărilor, care e foarte dinamică în acest moment. Clasificarea vine însă cu beneficii mai ales pentru turiști, care în cazul în care sunt nemulțumiți de servicii, se pot plânge la Ministerul Turismului.
Un orădean care închiriază locuințe în regim hotelier prin Booking.com, nu vede niciun beneficiu în această nouă prevedere.
„Nu este în folosul proprietarului, e doar pentru a te avea în evidență. Îți dă o clasificare care nu îți aduce alți clienți, din contra, voi fi taxat în plus și va trebui să măresc prețul de închiriere. Ce aduce clienți sunt ratingul de pe Booking, prețul și locația”, ne-a povestit orădeanul.
Villányi Zoltán, proprietarul Vili Apartments, spune însă că această clasificare vine cu mai multe avantaje. Prima este că multe platforme de închirieri nu acceptă să promoveze locuințe neclasificate. Alta este că proprietățile respective pot să participe în programele de promovare organizate de autoritățile locale.
La Oradea, de exemplu, primăria oferă gratuități la obiectivele turistice sau transport gratuit local, reduceri la restaurante sau cafenele partenere pentru turiștii cazați în unitățile clasificate.
Circulară de la prefectură
Prefectura Bihor a trimis primăriilor din județ o circulară prin care solicită ca operatorii economici și persoanele fizice care dețin structuri turistice de cazare sau alimentație publică să fie informate asupra faptului că au obligația de a solicita de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului eliberarea certificatului de clasificare.
„Aceste proceduri nu reprezintă doar cerințe legale, ci și un factor esențial în dezvoltarea sustenabilă a turismului în județul Bihor. Clasificarea corectă a structurilor de cazare garantează că acestea îndeplinesc anumite standarde în beneficiul turiștilor și consolidează nivelul de încredere al vizitatorilor în ospitalitatea bihoreană” a declarat prefectul Dumitru Țiplea.
În Oradea numărul unităților a crescut, mai ales în zona centrală.
Trimite articolul
XFoarte tare! Drepturi de autor. Ponta inventase contribuții de sănătate pt proprietățile închiriate. Na, puteau face o viroză sau sa-si luxeze o gleznă
e lege europeana, in ungarie deja e de 1 an pt airbnb si booking
si trebuie platite taxe :)))) panica maxima
-
stai relaxat , taxe se platesc si aici pt apt-le inchiriate.
-
se platesc pe naiba.. Nene traiesti visul american ?
-
eu platesc… nu trebuia ? 🙁
-
-