Șteiul nu-și reneagă trecutul și alături de alte orașe din Europa, se promovează ca „muzeu viu” al arhitecturii totalitariste.
[eadvert]
Prima întâlnire a avut loc în Forli, orașul lui Benito Mussolini, unde rețeaua ATRIUM își are sediul. Dintre orașele Asociației Atrium, participantele la proiectul de mobilitate sunt: Forli si Carbonia (Italia), Dimitrovgrad (Bulgaria), Ștei (România), Shkodra (Albania), Nova Gorica (Slovenia), Districtul Piotrkov (Polonia) și Lousada (Portugalia). În fiecare dintre aceste orașe se vor organiza întâlniri de lucru de câte două zile.
“Proiectul FARO, o inițiativă a mai multor orașe din rețeaua culturală ATRIUM, este finanțat integral din fonduri europene și are ca țintă, stabilirea de relații de colaborare între aceste orașe europene cu specific totalitar, asemenea Șteiului, iar pentru orașul nostru promovarea imaginii la nivel european. Delegația șteiană a adus de la Forli informații bogate despre felul în care ATRIUM și Uniunea Europeana abordează turismul cultural și patrimoniul disonant totalitar. Aceste date sunt importante pentru eforturile de dezvoltare durabilă a Șteiului. Patrimoniul totalitar s-a născut în 1952. Ceea ce s-a edificat între 1952 și 1956 e păstrat în proporție de 95% și va putea fi fructificat, pentru a contribui la dezvoltarea turismului în orașul nostru”, explică primarul Șteiului, Iulian Balaj.
Ultima întâlnire din acest proiect va avea loc la Ștei în februarie 2023, „iar colegii noștri europeni sunt nerăbdători să ne descopere orașul, care are o istorie aparte și o arhitectură cu totul specială”, spune primarul Balaj. Șteiul s-a dezvoltat în urma exploatării uraniului de la Băița, motiv pentru care în viitorul oraș Dr. Petru Groza a locuit un numeros personal militar şi tehnic sovietic. Aceștia au marcat maniera în care orașul a fost construit.
Oamenii zonei știu că pentru ruși au fost construite blocurile cu două nivele de pe strada Lenin, loc de promenade, interzis circulației auto pentru a nu deranja elita orașului. Pe lângă aceste imobile, au fost ridicate blocuri de tip KD (cu pereți de panouri), dar și celebrele căsuțe verzi specific Șteiului, așa numitele BW-uri. Despre Ștei se spune că a fost proiectat la Moscova, de unde și specificul străzilor lungi și paralele, iar clădiri precum Casa de Cultură şi vechiul sediu al Primăriei sunt realizate în același stil stalinist ca numeroase alte clădiri din Uniunea Sovietică.
Despre Casa de Cultură a oraşului se spune că are elemente arhitectonice aparținând clădirii celebrului Teatru Balşoi din Moscova. La fel se întâmplă şi cu Palatul care adăpostea sediul administrativ al minei. În concluzie, Șteiul nu vrea să-și renege istoria, nu fuge de ea. Valorificarea patrimoniului totalitar sovietic constituie unul dintre punctele cuprinse în strategia de dezvoltare a oraşului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!