Artistul fotograf ȘtefanTóth István AFIAP, fondatorul și președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art” aniversează 70 de ani de la naștere și 50 de ani de activitate artistică printr-o serie de evenimente organizate sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO.
[eadvert]
ȘtefanTóth István AFIAP are o carte de vizită impresionantă. Născut în 9 august 1951, a cochetat cu fotografia din fragedă copilărie, în arta fotografică fiind de-a lungul anilor autodidact. A debutat ca artist fotograf în anul 1973 cu lucrarea „Luptând cu timpul”, care a fost expusă în Sala Dalles din București, în cadrul Salonului Internațional al României, organizat sub patronajul FIAP. De-a lungul carierei sale de o jumătate de secol a creat sute de fotografii artistice acceptate la sute de Saloane naționale și internaționale de artă fotografică, multe dintre ele fiind distinse cu medalii şi premii.
În 1973 a devenit membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, iar în 1978 a devenit artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică. În anul 1978 a fost ales secretar al Societății Fotocluburilor Unite din România, cu sediul în Sibiu. În 2001 a fost membru fondator al Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi Maghiari de Pretutindeni, iar în 2002 a fost membru fondator al Atelierului Regional de Artă Fotografică FIAP – Orosháza, din Ungaria. A îndeplinit funcţia de preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România în perioada iunie 2007 – decembrie 2012. A fondat în 2016 Colecția de Tehnică și Artă Fotografică ”Ștefan Tóth István” a Muzeului Orașului Oradea și a donat muzeului majoritatea obiectelor expuse, în valoare de 20.000 euro. În 2019 a devenit director al Centrului Expozițional FIAP Oradea – Români, cel de al 17-lea din lume. De-a lungul celor 50 de ani de activitate în domeniul artei fotografice a devenit ambasadorul cultural al municipiul Oradea în întreaga lume.
Are la activ 85 de expoziţii personale în mai multe ţări europene, precum și în China, Japonia, Bangladesh, Noua Zeelandă, Brazilia, California, Argentina. A avut sute de fotografii incluse în 57 de expoziţii de grup în întreaga lume. A participat în 22 de jurii ale unor saloane naţionale de artă fotografică şi în 31 de jurii ale unor saloane internaţionale de artă fotografică organizate cu patronaj FIAP. A fost declarat membru și consilier de onoare în 14 fotocluburi și societăţi fotografice din întreaga lume pentru meritele sale în promovarea relațiilor de colaborare culturală bilaterală de-a lungul carierei. A participat la 40 de simpozioane și colocvii internaționale de artă fotografică şi 34 de festivaluri internaționale de artă fotografică.
În calitate de președinte al Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea (1976-2021), al Asociației Internaționale Euro Foto Art (2008-2021) și al Asociației Artiștilor Fotografi din România (2007-2021) a organizat și coordonat mai multe proiecte fotografice naționale și internaționale.
De 45 de ani este lectorul a peste 200 de cursuri de iniţiere în tehnică şi artă fotografică, organizate în cadrul „Euro Photo Art” Academy Oradea, care au fost absolvite de peste 2.000 de iubitori ai fotografiei din Canada, R. Moldova, România, Serbia, Slovacia, SUA, Ucraina Ungaria.
Evenimente jubiliare
Artistul fotograf ȘtefanTóth István AFIAP va fi sărbătorit într-un cadrul festiv la Sinagoga Neologă ”Sion” din Oradea, chiar de ziua sa de naștere, în 9 august, de la ora 18:00. La eveniment au fost invitați să participe oficiali din Oradea și orașul înfrățit Debrețin, oameni de cultură și artă respectiv membrii de familie și prietenii sărbătoritului. La eveniment vor participa și artiști fotografi din mai multe orașe ale României: București, Carei, Cluj Napoca, Marghita, Săcele și Târgu Secuiesc, respectiv al Ungariei: Berettyóújfalu, Biatorbágy, Budapest și Szolnok.
Momentele muzicale ale serii vor fi oferite de către artiștii grupului cameral „Duo Varadiensis” și Rock Filarmonica Oradea, respectiv de către Kocsis Csaba din Berettyóújfalu, care de peste trei decenii a contribuit cu programe muzicale la atmosfera vernisajelor organizate.
Marți, 10 august, la ora 11:00 va fi vernisată în Galeria ”Euro Foto Art”, Centru Expozițional FIAP Oradea, din cadrul Muzeul Orașului Oradea, expoziția jubiliară a artistului fotograf ȘtefanTóth István intitulată „Momente surprinse…” (Captured moments / Tetten ért pillanatok). Vor fi expuse 70 de fotografii artistice color și monochrom, realizate în cele trei etape de dezvoltare a artei fotografice: analog, digital și smartphone. Inedit este faptul că în cadrul expoziției jubiliare vor fi expuse și fotografii originale analog clasice și post-procesate chimic manual în urmă cu câteva decenii. Expoziția va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în 3 septembrie.
După vernisajul jubiliar publicul va fi invitat să viziteze la Galeria „Ștefan Vilidár István” din Palatul Princiar al Cetății, Corpul C, o expoziției foto-documentară realizată din 50 de fotografii, caricaturi și picturi care îl suprind pe artistul sărbătorit. La toate evenimentele intrarea se va face pe bază de invitaţie. O altă expoziție jubiliară urmează să fie vernisată în comuna natală a artistului fotograf, în 23 august, în holul Căminului Cultural Tăuteu.
Cunoscutul artist fotograf orădean a fost propus de către membrii asociați ai Asociației Internaționale „Euro Foto Art” să devină cetățean de onoare al orașului Oradea, cu ocazia aniversării a 70 de ani de viață și 50 de ani de activitate artistică.
„La mulţi ani, Maestre!”
Secretarul general al Federației Internaționale de Artă Fotografică, Ioannis Lykouris EFIAP/b, MFIAP, HonEFIAP din Grecia:
De-a lungul anilor, am observat cum ai promovat adevărata ta dragoste – fotografia! Tot ce ai făcut a arătat pasiune și dedicare! Mai mult de 80 de expoziții personale în toată lumea, mai mult de 50 de invitații de a fi parte din jurii în evenimente fotografice, trei galerii permanente ce au organizat mai bine de 1.000 de expoziții ale artiștilor din întreaga lume, multe tabere naționale și internaționale, saloane de fotografie în Oradea și Bihor, sute de seminarii educative și cursuri fotografice – toate acestea sunt doar o parte din spiritul tău creativ.
E.S. Constantin Lupeanu, ambasador, director al Institutului Cultural Român și membru al Uniunii Scriitorilor din România:
Astăzi, la celebrarea a 70 de ani de viață și 50 de activitate artistică a fondatorului Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, se cuvine evidențiat că Domnia Sa face cinste Oradiei, Bihorului, Transilvaniei și României. Calitatea vieții sale, a artei profesate, l-a proiectat la modul simbolic nu numai peste imaginea țării, Domnia Sa fiind de multă vreme dincolo de granițele Europei. Ștefan Toth este un artist universal, pe măsura Galaxiei noastre!
Adela Rusu EFIAP:
Toth Stefan, un om demn de admirat pentru implicarea, consecvenţa şi energia cu care s-a implicat de-a lungul timpului în atâtea evenimente legate de arta fotografică! Îi doresc multă sănătate şi un sincer La mulţi ani!
Claudiu Szabo EFIAP:
Urările cordiale la anivesarea a 70 de ani de viață a lui Toth Ștefan îmi vin natural, cumva firesc. Dar pentru cei 50 de ani de activitate artistică nu pot să spun decât atât: Respect! Sunt onorat că te cunosc Toth Ștefan!
Ovi D. Pop EFIAP:
Domnul Ștefan Toth a fost și este un motor al culturii fotografice orădene de mai bine de 42 ani. Respectat și îndrăgit de membrii Fotoclubului Nufărul și de toți cei pe care i-a format în cadrul cursurilor de fotografie pe care le-a susținut de-a lungul anilor, domnul Ștefan Toth este o veritabilă sursă de inspirație. Eu am onoarea de a mă număra printre cei asupra cărora domnul Toth și-a lăsat amprenta. De la dumnealui am deprins dragostea pentru fotografia artistică și dumnealui mi-a insuflat spiritul autocritic ce mă ajută să evoluez. Pe această cale doresc să îi mulțumesc și să îi doresc din suflet „La mulți ani!”
O cifră magică, un om de poveste.
Textele înțelepților spun că viața noastră e împărțită în cicluri de câte șapte ani, deci că, o dată la șapte ani, noi ne reînnoim zestrea existențială. Altfel spus, la fiecare șapte ani, corpul și sufletul nostru primește un restart. E frumoasă imaginea aceasta, că putem fi citiți ca inelele unui copac. La fiecare ciclu de șapte ani, noi facem o voltă, trecînd un prag nevăzut, dar care ne definește viața.
Se știe că cifra șapte are o încărcătură simbolică deosebită. In acest context jubiliar, vom aminti doar una dintre ele. Astfel, în textile biblice, numărul șapte semnifică plenitudinea, odihna limpede a universului: Și a binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrările Sale, pe care le-a făcut și le-a pus în rânduială. (Geneza, 2.3) Coborât la scară umană,drumul orizontal plin de zbateri și incertitudini, de bucurii și întristări, de exuberanțe și dezamăgiri, se împlinește în liniștea rotundă a unui cerc, asemeni undelor unei ape adânci și liniștite.
Dar atunci, cât de greu atârnă în balanța existenței unui om de zece ori câte șapte ani? Pentru a încerca un răspuns, recurgem la vocea autoritară a Sf. Augustin: multimplu septenar de zece semnifică totalitatea și încheierea, pe un anumit palier, al unui ciclu evolutiv. Sub aceste auguste auspicii punem celebrarea celor șaptezeci de ani împliniți în 8 august 2021 de mentorul și prietenul nostru, mereu tânărul și neobositul Ștefan Tóth István. Privind din zborul păsării parcursul vieții sale, putem avea imaginea plenitudinii, cu toate cele ale vieții și creației puse în rânduială, așa cum spune și textul biblic: Și a văzut că era bine. Și într-adevăr, ca om și ca artist, Ștefan poate privi senin și fericit și în urma sa, și în viitor. Clipa prezentă e acum dedicată sărbătorii, și ne bucurăm de privilegiul de a-i sta alături, amplificând clipa de sărbătoare. De zece ori câte șapte, calde îmbrățișări și mulțumiri, Maestre!
dr. Ramona Novicov, critic şi istoric de artă
Citiți principiile noastre de moderare aici!