Cel mai îndrăgit cantautor din România, Ştefan Hruşcă, a adus în Oradea, în Ajunul Crăciunului, liniştea sărbătorilor de iarnă. Acesta le-a mulţumit orădenilor, care au umplut până la refuz sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru că şi-au făcut timp pentru a se reîntâlni cu colindul strămoşesc. Ştefan Hruşcă a interpretat colinde din Maramureş şi din Ardeal, scrise de profesorul Ion Bradu, unul din cei mai importanţi culegători de colinde din Transilvania.
Colinde şi urări
Pe toată durata spectacolului, Ştefan Hruşcă a interacţionat cu publicul, invitându-l să colinde împreună cu el piese precum „Cerul şi pământul”, Zoriori de ziuă” („un colind care se cântă foarte des în Ieud, în Maramureş, satul în care m-am născut”, le-a mărturisit Hruşcă orădenilor), „Ce-aţi văzut păstori”, „Deschide, nană, uşile”, „Ce-aţi văzut păstori”, „Afară ninge liniştit”, „Isus s-a născut în seara de Crăciun”, dar şi cântecul care l-a consacrat.
„Drumul meu a început în anul 1982, cu un cântec care mi-a asigurat succesul pe scenă. Vă dăruiesc acest cântec”, a anunţat moroşanul cântecul „Rugă pentru părinţi”, pe versurile poetului Adrian Păunescu, care a primit ropote de aplauze şi lacrimi din partea multora dintre spectatori.
Printre colindele şi cântecele care i-au deschis uşa spre succes, Ştefan Hruşcă a interpretat şi două cântece din zona din care îşi trage obârşiile: „Săracă inima mea” şi „Io-s puiuţ de moroşan”.
Recitalul s-a încheiat cu piesa „Ziurel de ziuă” şi cu urările făcute de interpret.
„Mulţi artişti au în repertoriul lor cântece de Crăciun, dar ca Hruşcă nu colindă nimeni”, s-au auzit la finalul spectacolului câteva voci în sală.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!