Veşti bune pentru şomerii care se angajează într-o localitate la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu. Statul va suporta 75% din cheltuielile de locuire. Acest lucru este prevăzut în OUG 6/2017, publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii ianuarie. „Actul normativ aduce completări Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Concret, şomerii care îşi găsesc de lucru într-o altă localitate, aflată la peste 50 km de localitatea de domiciliu, pot primi maximum 900 de lei pe lună, timp de cel mult trei ani, dacă se menţin condiţiile pe toată această perioadă”, ne-a informat Békési Csaba, directorul excutiv al AJOFM Bihor.
Condiţii
Este vorba despre o primă de relocare, ce constă în 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor de chirie şi utilităţi, aceasta fiind plafonată la 900 de lei. Prima este neimpozabilă şi se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Pentru a beneficia de aceşti bani, persoanele interesate trebuie să facă o cerere şi să îndeplinească, în mod cumulativ, câteva condiţii. Astfel, beneficiarul trebuie să fie înregistrat ca şomer la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă şi să se angajeze în baza unui contract de muncă, cu normă întreagă, pentru cel puţin 12 luni. Localitatea unde se angajează trebuie să fie la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea de domiciliu sau de reşedinţă. Pentru a beneficia de prima de relocare, şomerul trebuie să îşi stabilească domiciliul în localitatea sau localităţile învecinate locului de muncă şi să nu aibă locuinţă de serviciu. De asemenea, veniturile nete lunare înregistrate de solicitant, persoană singură, sau împreună cu familia, trebuie să fie mai mici de 5.000 de lei.
„Avem foarte multe solicitări pentru această primă de relocare, dar încă nu au apărut normele de aplicare a ordonanţei”, a subliniat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Este bine de ştiut că beneficiarii primei de relocare sunt obligaţi să restituie banii primiţi dacă în 12 luni de la angajare revin la vechiul domiciliu. De asemenea, banii se restituie dacă raporturile de muncă încetează prin acordul părţilor, prin demisie, în timpul perioadei de probă, ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate sau a interzicerii exercitării unei profesii sau a unei funcţii.
Nu primesc bani de relocare
Actul normativ arată că nu pot beneficia de primă de relocare proprietarii unei alte locuinţe în localitatea în care îşi schimbă domiciliul, cei care au mai beneficiat de o primă de relocare, de primă de încadrare sau de instalare, în ultimele 36 de luni, cei care se încadrează la angajatori la care au mai lucrat în ultimii doi ani, cei pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată.
De asemenea, nu pot primi bani de relocare absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, precum şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!