Poziţia şezând pe scaun prelungită poate provoca obezitate, boli grave şi chiar deces prematur, avertizează inspectorii sanitari bihoreni.
Involuţie
Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică spun că “de-a lungul istoriei, fie că a vânat, fie că a cultivat, omul a petrecut cea mai mare parte a vieţii umblând sau stând în picioare” şi detaliază că doar dezvoltarea noilor tehnologii din ultimele decenii, de când a apărut conceptul de muncă de birou, oamenii stau pe scaun mai mult ca niciodată: în medie 9,3 ore pe zi! Doctorii spun că acest timp este destul de lung comparativ cu media orelor dormite pe zi – de 7,7 , iar rezultatele sunt negative. Astfel, dacă acum 100 de ani când aproape toată populaţia muncea în fabrici sau agricultură, obezitatea, practic, nu exista, acum, numărul persoanelor obeze e în creştere îngrijorătoare (persoanele supraponderale petrec cu până la 2,5 mai multe ore stând jos decât restul oamenilor), iar cele mai recente cercetări arată că statul pe scaun mai mult de şase ore pe zi poate duce la o moarte prematură, cu până la 15 ani mai devreme decât în cazul unui om care stă jos maxim 3 ore pe zi, transmite şeful DSP, dr. Marius Pîrcioagă. El avertizează că efectul rămâne acelaşi chiar şi la persoanele care practică sport în restul zilei.
De ce e rău?
Dr. Pîrcioagă explică, pe baza datelor primite de la colegii specialişti că în momentul când o persoană se aşează, “activitatea electrică a muşchilor de la picioare se opreşte, nivelul arderii caloriilor scade la o calorie pe minut, enzimele care ajută la arderea grăsimilor organismului scad şi ele cu 90%, colesterolul “bun” care distruge depozitele de grăsimi de pe vasele sangvine se reduce cu 20%, iar eficienţa insulinei se diminuează cu 24%”. Oamenii care au muncă de birou sunt de două ori mai expuşi la bolile cardiovasculare decât cei care stau în picioare la locul de muncă pentru că li se încetineşte circulaţia venoasă de la nivelul membrelor inferioare, iar lucrul cu calculatorul predispune şi la afecţiuni ale muşchilor umerilor şi membrelor superioare (care se pot atrofia), dar şi la afecţiuni ale coloanei vertebrale.
Şi persoanele care stau mai mult de 3 ore pe canapea în faţa televizoarelor sunt cu 64% mai predispuse bolilor de inimă decât alte persoane, spune dr. Pîrcioagă. În plus, la aceste persoane De asemenea, slăbirea este aproape imposibilă, fiindcă exerciţiile fizice nu au efect. “Fiecare oră petrecută în plus în faţa televizorului creşte suplimentar riscul de îmbolnăvire şi deces!”, atenţionează medicul.
Ce să facem?
Pentru a preveni degradarea stării de sănătate, persoanele care stau mult în şezut (cei care lucrează la operare şi/sau tehnoredactare pe calculator, casieri, operatori instrumente de măsură şi control etc.) sunt sfătuiţi să ia pauze de la „statul pe scaun” la fiecare oră prin simpla ridicare în picioare şi, dacă e posibil, să facă câţiva paşi (chiar şi când vorbesc la telefon) şi să renunţe să se deplaseze cu liftul.
În timpul liber, oamenii sunt sfătuiţi să stea mai puţin pe scaun, în fotoliu sau pe canapea ăn poziţie şezândă şi să prefere mişcarea în aer liber (măcar mers pe jos şi mişcare mai mult de 30 minute zilnic). Nu în ultimul rând, medicii de la DSP roagă părinţii să fie pentru copii exemplu şi să nu îi înveţe pe micuţi să “stea potoliţi” pedepsindu-i să stea mult în poziţie şezândă.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!