Primarul Oradiei a îmbrăcat joi haina politică. Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, u care se confruntă investitorii străini în România, arătând că de vină e în primul rând Guvernul. Liberalul spune că aceste firmele sunt prea des „călcate” de controale de la diversele instituţii ale statutului. Ca exemplu, Bolojan a dat ITM, instituţie care, spune el, vine şi de două ori într-o lună în control. Altă problemă: întârzierea rambursărilor de TVA.
Şi exemplul: o solicitare de rambursare depusă în iunie 2010 a fost onorată abia în ianuarie 2011. Durata îndelungată de obţinere de către cetăţenii non-UE a permiselor de muncă şi a vizelor de şedere – e altă problemă ridicată joi de primar, care spune că în durata medie de obţinere a permisului de şedere e de şase luni, în timp ce în Ungaria permisul de muncă se obţine în patru săptămâni. E cazul investitorilor coreeni, spre exemplu.
Firmele ce fac exporturi în UE au probleme şi cu vama, unde vineri, după ora 15 nu se mai pot face formalităţi, arată Bolojan. „În Ungaria există un agent de serviciu, care vine şi vineri după-masa şi sâmbătă la cerere, contra unei taxe”, arată liberalul. Ilie Bolojan spune că a identificat aceste probleme în urma discuţiilor cu firmele străine locale. A evitat însă să le nominalizeze. „Primăria le va trimite ministerelor o scrisoare cu aceste probleme. L-am informat şi pe domnul prefect despre acest demers”, a spus Ilie Bolojan, menţionând că nu doar investitorii străini, ci şi români au probleme cu instituţiile statului.
Ministerele, la coadă
Investiţiile străine în România pe primele nouă luni din 2011 sunt de 1,2 miliarde euro, cu 40% mai mici decât în aceeaşi perioadă a lui 2010. Prin comparaţie, în 2008 valoarea totală a investiţiilor străine în România se ridicau la 9,5 miliarde euro. Datele au fost prezentate ieri de primarul Oradiei. Dincolo de criza economică, edilul-şef cu carnet de membru PNL crede că şi Guvernul are partea sa de vină, neuitând să spună şi că România a reuşit să absoarbă doar 3,7% din fondurile europene disponibile până în 2013. Prin comparaţie, Lituania şi Letonia au absorbit 30% din fonduri, Cehia 26%, Slovacia 17%, Ungaria şi Polonia 16%.
„Cel mai bun grad de absorbţie îl au tot primăriile şi consiliile judeţene, aşa cum sunt ele, în timp ce ministerele au un grad de absorbţie catastrofal”, evidenţiează Ilie Bolojan, menţionând şi câteva motive pentru proasta absorbţie a fondurilor: schimbările frecvente de directori, folosirea fondurilor în scopuri politice, proceduri de achiziţie prelungite, lentoare în execuţie şi suprapunerea competenţelor mai multor instituţii. Bolojan nu e foarte bucuros nici de alocarea prea multor fonduri pe domenii precum POS DRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). „Sunt foarte multe pe POS DRU şi eu spun că sunt ineficiente. Motiv ca «Bianii» să-şi rezolve lucrurile”, a declarat primarul, trimiţând la cunoscutul caz al fostului şef de la ANOFM (instituţie ce derulează POS DRU – n.r.), Silviu Bian, care le cerea şpagă propriilor angajaţi.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!