Statul decontează consultațiile și tratamentul psihologic pentru copii. Începând cu data de 01.01.2023, Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială au preluat decontarea serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică pentru copii. Potrivit lui Gabriela Iova, directorul executiv al AJPIS Bihor, plata serviciilor de intervenţie prestate pentru copiii din județ se efectuează de către AJPIS Bihor în termen de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii documentelor.
[eadvert]
Pandemia și starea de urgență i-a afectat pe mulți copii. Pentru a-și reveni, mulți dintre aceștia au nevoie de un consult psihologic. Statul vine în ajutorul acestora prin intermediul Programului naţional de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”. Decontarea serviciilor de consultanță și tratament prihologic și psihoterapeutic se face prin intermediul Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).
„Într-adevăr, începând cu data de 01.01.2023, Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială au preluat, în conformitate cu HG nr. 1389/2022 o nouă atribuție, respectiv decontarea serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică”, ne-a confirmat Gabriela Iova, directorul executiv al AJPIS Bihor.
Cum se fac plățile
Potrivit acesteia, plata serviciilor de intervenţie prestate pentru copiii din județ se efectuează de către AJPIS Bihor în termen de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii documentelor prevăzute la art. 3 alin. (1)din HG nr. 1389/2022, prin virament în conturile bancare ale entităţilor în care îşi desfăşoară activitatea solicitanţii.
Pentru decontarea serviciilor de intervenţie, psihologii depun la AJPIS Bihor, următoarele documente: raportul de evaluare psihologică; cererea de decontare; actul de identitate al psihologului; extrasul de cont al formei de exercitare a profesiei; atestatul de liberă practică al psihologului; o declaraţie pe propria răspundere; lista beneficiarilor serviciilor de intervenţie.
„Menționez faptul că pentru a putea beneficia de decontarea sumelor destinate serviciilor de intervenție, psihologii trebuie să depună toată documentația revăzută de lege până în data de 5 a lunii pentru luna anterioară, în format electronic pe platforma electronică ori să transmită la adresa de e-mail comunicată de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). În situaţia în care data de 5 a lunii este zi nelucrătoare, termenul se extinde până la următoarea zi lucrătoare”, a precizat Gabriela Iova.
Colegiul Psihologilor din România are obligația de a trimite lunar, în format electronic, până la data de 5 a lunii, pentru luna precedentă, Registrul psihologilor acreditaţi să furnizeze serviciile de intervenţie pentru copiii din cadrul Programului, actualizat, către ANPIS pentru a certifica faptul că psihologii înscrişi în Program se regăsesc în registru.
Depăşirea termenului de depunere conduce la respingerea solicitării de decontare.
Pași de urmat
Nevoia de sprijin psihologic a copilului poate fi sesizată de către: părinte, cadrele didactice din învățământul preuniversitar, asistenții sociali, asistenții medicali comunitari, mediatorii școlari, experții locali pentru persoanele aparținând minorităților rome.
Recomandarea oficială poate fi făcută de către medicii de familie, medicii de medicină școlară, medicii de psihiatrie pediatrică. Consilierii școlari emit, în baza unei consultații o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în Program.
După emiterea recomandării, părintele/reprezentantul legal al copilului selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii din cadrul Programului național — „Din grijă pentru copii”.
Listele cu psihologii disponibili în fiecare județ/localitate/sector vor fi disponibile în fiecare școală și la medicii de familie.
Ulterior, psihologul evaluează situația copilului pe baza recomandării și realizează un raport. Dacă se constată necesitatea intervenției, copilul intră în Program.
Condiții pentru decontare
Statul decontează 120 de lei pentru fiecare ședință de 50 de minute. Numărul maxim de ședințe decontate este de 10, perioada maximă de derulare a şedinţelor pentru serviciile de intervenţie este de 120 de zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!