Statuia Szigligeti Ede a fost realizată de sculptorul Margó Ede şi îl înfățișează pe scriitorul și dramaturgul maghiar, originar din Oradea. Statuia a fost dezvelită în faţa teatrului orădean în 15 decembrie 1912. Postamentul statuii este din granit și are un basorelief din marmură care înfățișează două personaje dintr-o operă a scriitorului, iar bustul este din bronz.
Statuia din Piața Ferdinand, plasată în fața clădirii teatrului, a fost resturată timp de o lună, la inițiativa Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor, care a solicitat în CMUAT avizul pentru proiectul de conservare/restaurare a elementelor artistice din piatră și metal ale statuii bust. Prin acest proiect avut loc lucrări de conservare, restaurare și adaptare a monumentului în noua piațetă.
[eadvert]
Restaurarea a fost exexutată de experții Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu: Mihai Iancovescu, Ioan Brai și Ilie Mitrea. În perioada martie – mai 2023 experți s-au aflat la Oradea unde au efectuat lucrări de restaurare piatră și bronz conform contractului încheiat între Muzeul Național Brukenthal și Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor – Oradea Heritage.
„Soclul a avut nevoie de completări la bază cu granit şi calcar. În partea de sus a fost curăţat de praf, muşchi, licheni. Au fost scoase toate chituirile neadecvate, pentru că în trecut a mai fost restaurat, şi apoi a fost rechituit pentru a nu intra murdăria. De asemenea, colegii au curăţat mecanic în mare parte bronzul, după care au aplicat o izolare cu un lac special”, ne-a precizat restauratorul Ilie Mitrea.
Pe pagina de Facebook a Muzeului Naţional Brukenthal au fost postate fotografii cu cei trei resturatori lucrând la statuie. Alexandru Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, este mulţumit de rezultatul final.
„Am avut o colaborare foarte bună cu Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor – Oradea Heritage şi cu doamna Angela Lupşea. Muzeul Naţional Brukenthal a încheiat un contract cu această Fundaţie, şi cu unii specialişti, experţi restauratori pe care Muzeul Naţional Brukenthal îi are, am putut să aducem la frumuseţea de odinioară acest monument important pe care municipiul Oradea îl deţine, şi care se află într-o zonă foarte frumoasă, în faţa teatrului din Oradea. Aşadar, eu, ca şi manager al Muzeului Naţional Brukenthal, nu pot decât să mulţumesc Fundaţiei pentru munca frumoasă pe are o depune în fiecare zi ca monumentele din Oradea să arate foarte bine, iar noi, iată, cu specialiştii pe care îi avem să ajutăm să ducă o parte din aceste idei la final. Aşadar, pentru Muzeul Naţional Brukenthal a fost o onoare şi o cinste că am putut să restaurăm această statuie din oraşul Oradea”, ne-a declarat Alexandru Chituţă.
Szigligeti Ede a fost unul dintre scriitorii importanţi ai oraşului în secolul al XIX-lea. Pe numele său real József Szathmáry, s-a născut în 8 martie 1814, la Oradea. Pregătit să devină inginer, a fost mai atras de pasiunea sa pentru teatru. Dar pentru că părinţii nu au dorit ca acesta să intre în lumea dramaturgiei, şi-a schimbat numele şi a început să scrie piese de teatru. A scris numeroase drame, tragedii şi comedii, drama sa în cinci acte „Rosa” fiind premiată de Academia Ungară în 1840. De asemenea, a tradus piese din Shakespeare sau Goethe în limba maghiară, dar a fost şi regizor şi actor. A murit în 1878, la Budapesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!