Statuia ecvestră a Sfântului Ladislau, realizată de sculptorul orădean Deak Arpad va fi amplasată în Cetate în prima jumătate a acestui an. Primăria și Episcopia Romano-Catolică au încheiat o convenție prin care își asumă demersuri proprii pentru acest proiect comun, au anunțat vineri, în conferință de presă, primarul Florin Birta și episcopul László Böcskei, la Palatul Baroc.
„Această cetate e legată de numele regelui Ladislau, care a trăit acolo. Viața sa s-a legat de acest loc, unde a pus bazele unor istituții de seamă și a conturat ceea ce urma să se dezvolte ca o episcopie romano catolică care, în secolele 13 și 14, a înflorit și a contribuit la evoluția vieții, nu doar spiritual, ci și cultural, științific, și din punctul de vedere a dreptului. Oradea a ajuns pe harta mare a Europei prin ceea ce s-a întâmplat atunci acolo. Puține sunt orașele din țară în care atât de multe capete încoronate și-au aflat locul de veci”, a spus episcopul.
[eadvert]
El consideră că, „revitalizându-se cetate, care e primitoare și va avea și mai multe funcțiuni, în 2017 s-a născut ideea de a amplasa statuia ecvestră a Sf. Ladislau în locul în care acesta a trăit, locul a fost consacrat prin prezența sa fizică”, mai ales că „în subsolul Muzeului, ruinele vechii catedrale – acele pietre poartă în ele suflul epocii lui Sf. Ladislau”.
Episcopul i-a lansat primarului provocarea de a marca, în Cetate, și Meridianul 0 datorită căruia Oradea a stat în centrul atenției pentru 200 de ani.
Statuia este, acum, turnată în bronz, în Zimandu Nou și e realizată dupa modelul realizat de artistul Deak Arpad. Primăria își asumă costul și realizarea soclului și a amplasării statuii, ulterior lucrarea urmând să intre în patrimoniul urbei.
Episcopul a spus că proiectul e în faza finalizării avizelor, „pregătim demersurile pentru soclu și ultima etapă, montarea. În câteva zile, statuia va ajunge în oraș”.
Primarul a punctat că e importantă permanenta rememora a trecutului pentru un oraș multicultural. „Cu siguranță vor fi tot felul de interpretări, cele rău-voitoare nu și au locul aici”, a insistat el, precizând că „moștenirea regelui Ladislau este, în primul rând, mărturisirea moștenirii creștine”.
Faptul că în Oradea ființează azi patru episcopii „este ceva ce ne conferă unicitate și acest lucru trebuie văzut prin prinsma comuniunii foarte bune dintre cetățenii orașului”, a spus edilul, arătând că reabilitarea cetății va continua și în anii care vin, în contul viitoarelor alocări europene.
Trimite articolul
XMihai Viteazu o avut sculã de acelaşi tip. El avea mânerul mai scurt pe seama evoluției armurii care a facilitat lupta corp la corp.
Ce nu apare, nu are sfântul, este crucea.
-
Da,este interesant că nu apare crucea,Ladislau o construit multe biserici și a creștinat câteva teritorii.Să fie vorba despre modificarea istoriei și a valorilor de Neomarxiști?
-
De acord cu ce spuneti dvs si “os domnesc”. Iar statuia imi pare mult mai urata decat cea a lui Toth Istvan din 1893 (care are cruce).
-
E varianta pocăită, fără cruci.
-
Toma!!! Înapoia mea, satano !
-
-
Crucea este figurata pe piept
-
barda, nu crucea e specifică regelui-cavaler, degeaba le-au înlocuit neofiții pe una cu alta în stema originală a orașului, blazonul de azi nu-i altceva decât un nou simbol de istorie falsificată
-
Pe Sf.o LASZLO, Papa l-a beatificat contra cost.
Eu astept statuia cu Bolojan calare pe betoniera cu drujba in mana
-
Degetul centurion.
Statuia lui Mihai Viteazul a fost aruncată la gunoi.
Statuia lui Emanoil Gojdu e tăiată în bucăți pe undeva printr-un depozit.
Dar i-au amplasat statuia lui Ladislau. Administrație vădit antiromânească.
-
:))) esti cam prost de felul tau
-
cred ca tu ești un jeg de felul tău
-
-
Atunci statuia care este amplasata in parc,visavis de liceul cui acelasi nume este a lu bunu-tau ?Statuia lui Misu,care nu vad ce legatura are cu Oradea,va fi reamplasata in piateta noua din centrul civic.Dar ce sa ceri unuia care citeste cu lupa ?
-
Ce legatura are cu Oradea Mihai Viteazul?? Oradea este un oraș din Transilvania, nu este o planetă. Transilvania a fost o provincie unită cu celelalte doua provincii românești de către marele domnitor Mihai Viteazul. Merită o statuie în centrul fiecărui oraș din România. Și le va avea.
-
Da statuia sf Mihai Viteazu traznivar Dumnezeu de ce nu o așezați în cetate? Dacă începe războiul primi puscati vor fi trădători de tara din câte se vede în popor
-
Habar nu ai de istorie tembelas,ce legatura area sula cu prefectura ?
Pe cind instalarea statuii lui Horty tot la Oradea , doar in 1940 se plimba calare prin actuala piata a unirii ? Apoi a fost gazduit la actualu hotel Parc. Propprietarul hotelului pe nume Vaislovici ia daruit urmasului lui Atila Hunul un set de potcoave de aur pentru calul pe care la prezentat oradenilor de atunci. La Nuremberg nu a fost judecat desi se stie cit de mult a ” iubit ” comunitatea evreilori din Transilvania ocupata si Ungaria . . . . . . . Uneori istoria este falsificata in mod grosolan iar generatiile tinere ” nu au timp sa o descifreze ” acestia avind alte preocupari . . . . . . !