Ceremonialul reinaugurării va avea loc sâmbătă, 5 octombrie, cu începere de la ora 12:00.
„Ne bucură reamplasarea statuii într-o zonă centrală a orașului și cu această ocazie, în semn de respect față de viața, personalitatea și exemplul lăsat de Emanuil Gojdu generațiilor viitoare, am decis că vom amplasa, în fiecare lună, un buchet de flori la monumentul din Parcul 1 Decembrie și îi invităm pe orădeni să facă, în măsura posibilităților, același lucru”, spune Flavius Bunoiu, liderul și fondatorul Asociației „Cultura în Mișcare”, organizaţie care a făcut presiuni susţinute pentru reamplasarea statuii.
Asociația „Cultura în Mișcare” anunță că va depune un buchet de flori, în fiecare lună, la picioarele statuii cărturarului care revine în centrul Oradiei, după aproape cinci ani de pribegie.
De-a lungul timpului, Asociația „Cultura în Mișcare”, condusă de Flavius Bunoiu, s-a remarcat prin presiunea publică făcută asupra administrației orădene pentru a-i reda statuii lui Emanuil Gojdu locul cuvenit, în centrul orașului. Aceasta după ce s-a decoperit că bustul cărturarului zăcea în uitare și degradare, în ștrand. Vineri, statuia lui Emanuil Gojdu va fi redată orădenilor în Parcul 1 Decembrie.
Cu acest prilej, Asociatia „Cultura în Mișcare” salută, printr-un comunicat, „amplasarea statuii lui Emanuil Gojdu în zona centrală a orașului, după mai bine de patru ani de la demontarea acesteia din Piața Unirii. Eforturile pe care membrii asociației le-au depus pentru salvarea statuii și reamplasarea acesteia într-o zonă de for public primesc astfel o binemeritată recunoaștere, chiar dacă aceasta, suntem conștienti, nu va fi una publică.
FOTO: Cultura în mișcare
Ne bucură reamplasarea statuii într-o zonă centrală a orașului și cu această ocazie, în semn de respect față de viața, personalitatea și exemplul lăsat de Emanuil Gojdu generațiilor viitoare, am decis că vom amplasa, în fiecare lună, un buchet de flori la monumentul din Parcul 1 Decembrie și îi invităm pe orădeni să facă, în măsura posibilităților, același lucru”, spune liderul și fondatorul asociației, Flavius Bunoiu.
Cu prilejul Centenarului Gojdu și al dezvelirii statuii, Asociația „Cultura în Mișcare” reiterează ideea, lansată public în 2015, de „a avea la Oradea un muzeu sau o casă memorială Emanuil Gojdu, fie în casa natală de pe strada Traian Moșoiu, dacă se va putea ajunge la o întelegere cu proprietarul imobilului respectiv, fie într-un alt imobil considerat corespunzător”.
Trimite articolul
XBanuiesc ca va fi si sefu cel mare la inaugurare si iar se vor varsa niste lacrimi, asa pentru impresia artistica
Cine invaţã bine să fie scutit de impozit.
Dar de ce a fost scoasa statuia din piata Unirii ? Nu cadra personalitatea lui Emil Gojdu cu zona ? N-au fost suficiernte eforturile pe care le-a facut E. Gojdu pentru sprijinirea tinerilor romani ortodocsi si imensa avere pe care a lasat-o dupa moarte fundayiei cu acelasi nume ? De care statul roman si-a batut joc si i-a dat cu piciorul ?