Statuia baronului Samuel von Brukenthal va fi amplasată în luna august în Piaţa Mare din Sibiu, în apropierea Palatului Brukenthal. Creată la Oradea de sculptorul Deak Arpad, statuia reprezintă cea mai importantă realizare a acestui an aniversar, când se împlinesc 300 de ani de la naşterea baronului.
[eadvert]
Monumentul va avea în final înălţimea de maximum trei metri şi soclul de maximum 60 de centimetri înâlţime, de inspiraţie barocă. Samuel von Brukenthal este înfăţişat în picioare, îmbrăcat în costumul Ordinului Sf. Ştefan.
Alexandru Constantin Chituţă, șeful Secției Educație, Marketing, Comunicare și Secretariat al Muzeului Național Brukenthal, este cel care a prezentat în toamna anului 2020 proiectul „Statuia Samuel von Brukenthal” membrilor Rotary Club Sibiu.
Concursul a fost lansat la 15 ianuarie 2021, iar pe 1 martie, cei 13 membri ai juriului au decis că lucrarea propusă de Deak Arpad este cea mai reuşită. Preţul întregii investiţii a fost estimat la aproximativ 100.000 euro.
Zilele trecute Alexandru Chituţă a fost prezent la Oradea, în atelierul sculptorului Deak Arpad, pentru a vedea stadiul lucrării.
„Am venit cu bucurie la Oradea împreună cu Cosmin Iuga, președintele Clubului Rotary din Sibiu și cu Ioan Muntean restaurator şi artist, pentru a vedea stadiul lucrării realizate de Arpad Deak la statuia Samuel von Brukenthal. Pe zi ce trece acest proiect dedicat celei mai importante personalități sibiene și a fondatorului primului muzeu public din ţară și al treilea din lume, prinde contur și va ajunge să fie amplasat în Piaţa Mare din Sibiu. Așadar, am văzut lucrarea și am fost bucuroşi pentru munca asiduă și calitatea execuției. Proiectul va merge zilele următoare la turnarea în bronz, urmând ca apoi să fie realizat soclu și iluminatul și amplasarea statuii. Acest proiect este cel mai important în cadrul Anului 2021, trei secole Brukenthal. Statuia Samuel von Brukenthal este finanțată de Firma Boromir împreună cu Clubul Rotary și Clubul Lions Brukenthal Sibiu”, spune Alexandru Chituţă.
Acum, peste 1300 kg de lut alcătuiesc mulajul peste scheletul metalic. Statuia baronului Samuel von Brukenthal va fi apoi turnată în bronz la Arad, iar lucrările soclului și ale iluminatului se vor realiza în Piața Mare din Sibiu.
Trimite articolul
XCe idee fermecată stadion lângă muzeu ca și cocoșul la poiatã, viziune alizeu, când cocoșul gol striga muzeenii vor marca tensiuni cu jumătate de se poate ridicate ăsta e frison de arte sã faci stadion la carte viziune rãu aparte.
Câmpul nu ar fi mai bun el oare pentru muzeu ca dezvoltare?
Patrimoniul viu, zoo minunat și lentila ştiu, universitat.
Statui peste tot = inchinare la idoli. In locul unei statui mai bine un copac. Ala macar da viata, oxigen, mai stai la umbra lui, se mai aduna pasarile in el. Dar o piatră moartă sau un metal mort, cui ajută?
-
Cam aşa ceva.
Nu pot nici eu să înțeleg de ce in fiecare dimineață,la ora 6, zeci de oameni, vin în fața statuii lui Cantemir,îngenunchează pe nişte covoraşe roşii, şi spun rugăciuni în cor,în limbi stranii,neomologate oficial, pe diferite tonalități,unii de-a drrptul zbierând şi bătându-se cu pumnii în piept.
De zici că au nevoie,fiecare,de câte o injecție din aia mare,ca pentru cai,ca să îi calmeze.