De miercuri, statuia Generalului Traian Moșoiu se află în atelierul de restaurare din cadrul Muzeului Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural. Bustul a fost dislocat miercuri sub supravegherea restauratorului Lipot Ștefan, angajat al muzeului, expert în domeniul restaurare – conservare bunuri de patrimoniu din ceramică, metal, porţelan şi sticlă.
Lucrările de conservare au început datorită faptului că Municipiul Oradea prin Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, ca administrator al monumentelor de for public, derulează proiectul de reabilitare a statuii Generalului Traian Moşoiu în baza Autorizaţiei de construire nr. 389 din 2019, documentaţie întocmită de către S.C Art Gothic.
Lucrările sunt executate de către S.C. Flodor Transcom S.R.L., selectat prin procedură de achiziție publică şi cuprind reabilitarea statuii, înlocuirea soclului, reamenajarea scuarului în contextul urban şi iluminatul arhitectural, în conformitate cu avizul eliberat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor nr. 78/Z din 2019.
Valoarea lucrărilor de reabilitare este de 255.469,82 lei fără TVA, conform contractului nr. 139 din 12 martie 2019, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 15 aprilie 2019. Reabilitarea monumentului face parte din stategia de dezvoltare urbanistică a municipiului Oradea. Bustul a fost realizat în 1992 de sculptorul Teodor Zamfirescu, din bronz turnat, la iniţiativa şi având contribuţia cadrelor din Ministerul Apărării şi Ministerului de Interne şi a companiei Marmura Vaşcău. Soclul a fost conceput de arhitectul Lungu Mircea Călin.
Pe 20 aprilie 2019 se vor împlini 100 de ani de când Armata Română, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, a eliberat Oradea, împlinind şi pentru bihoreni hotărârea Marii Adunări de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.
De altfel, în 18 aprilie, la Muzeul Oraşului Oradea – Compelx Cultural, se va deschide şi una dintre cele mai inedite expoziții permanente: „General Traian Moșoiu”. În patru încăperi tematice se va desfăşura în faţa privitorilor o călătorie plină de istorie, de pe fronul Primului Război Mondial, până la intrarea în oraș a Armatei Române, ce îl avea în frunte pe cel mai cunoscut general, Traian Moșoiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!