Orădenii care vor să plece în vacanță la ski, fie că știu deja să schieze sau doresc să învețe, au destul de multe opțiuni. Pe lângă stațiunile din țară, din păcate multe din apropierea Oradei nu funcționează încă din cauza lipsei zăpezii, sunt multe variante situate în afara țării, unele la o distanță de doar 5-6 ore și care practică prețuri similare sau chiar mai mici față de stațiunile românești.
Jurnal bihorean a studiat care sunt prețurile practicate de stațiuni din Slovacia, Austria și Slovenia, în acest sezon.
[eadvert]
Cea mai mare stațiune de ski din Europa Centrală, Jasná (Webcam live Jasná) oferă schiorilor un transfer rapid până pe vârful Muntelui Chopok, în doar 11 minute. Acest lucru se datorează noii telecabine A6 de la Biela Púť la Priehyba. Stațiunea oferă mai mult de 50 km de pârtii perfect îngrijite de diferite grade de dificultate, potrivite pentru începători, familii cu copii, schiori avansați, iar hotelurile din stațiune oferă pachete cu skipass și acces la parcurile acvatice din zonă.
Schiorii experimentanți pot să profite de pachetul „Fresh Track Clear”, cu care, aceștia pot schia pe pârtiile goale, dimineața, înainte de deschiderea telecabinelor. Pe lângă pârtiile perfect îngrijite și transportul cu telecabina, prețul include micul dejun (08:30-09:30) după schi. Această activitate se poate face în fiecare marți, joi, sâmbătă și duminică, în funcție de condițiile de zăpadă.
Prețurile pentru skipass la Jasná pornesc de la 50 de euro pe zi, dacă sunt cumpărate online, și ajung până la 287 de euro pentru șase zile (online) și 326 de euro pentru șase zile, dacă e cumpărat de la centrul de la baza pârtiilor. Dacă skipass-ul este cumpărat în avans, prețurile pot să scadă. Prețurile pentru cursurile de ski, la Tatry Motion Ski School, cea mai mare școală de schi din Slovacia sunt: 159 de euro pentru patru zile, câte o sesiune de 50 de minute pe zi. Lecțiile private costă începând de la 66 de euro pentru o lecție de 50 de minute și până la 235 de euro pentru 5 ore și 50 de minute. Abonamentele costă începând de la 370 de euro pentru 7 zile, câte o sesiune de 50 de minute pe zi. Sunt și lecții de grup de o oră și 50 de minute, care costă 50 de euro.
La momentul redactării acestui materia, 26 din cele 35 de pârtii erau deschise.
O săptămână de cazare, pentru un adult, în luna ianuarie, costă începând de la 1.500 de lei, în funcție de facilitățile alese, zona în care se află hotelul. Distanța Oradea – Jasna, poate fi parcursă cu mașina în aproximativ 5 ore.
Stațiune de ski aproape de Viena
Puțin mai departe, la aproximativ 7 ore de Oradea, se află stațiunea austriacă Semmering.
Stațiunile de schi situate în Alpii de Est oferă pârtii de schi îngrijite, zăpadă artificială și naturală, telecabine și telescaune de top, care funcționează zi și noapte. Stațiunile de schi din regiune sunt deosebit de populare în rândul familiilor datorită apropierii lor geografice de centrele urbane importante – Viena, Graz, Bratislava și Budapesta – precum și datorită diversității ofertei de activități pentru copii pe care le oferă. În stațiunea Simmering (Link webcam live) sunt 42 de kilometri de pârtie și 16 telecabine și telescaune.
Pentru sezonul 2023/2024, prețurile la skipass sunt: 49 de euro/adult/zi sau 24,50 de euro/copil/zi.
Cei care nu vor să schieze toată ziua, au posibilitatea să își cumpere skipass pentru dimineață (valabil între 09:00 – 13:00), care costă 38 de euro/adult sau 18 euro/copil. Sunt foarte multe astfel de variante pentru care se poate opta, inclusiv pentru skipass de noapte.
Tichetele pentru mai multe zile costă de la 92 de euro/adult/2 zile și 45,50 de euro/copil/2zile, până la 273 de euro/adult/7 zile sau 137 de euro/copil/7 zile.
Un sejur de o săptămână, într-un hotel situat aproape de pârtii, pentru doi adulți și un copil, pornește, potrivit booking.com, de la peste 1000 de euro, în luna ianuarie, și ajunge până la câteva mii de euro, în funcție de hotel, perioadă și serviciile incluse. Opțiuni mai ieftine se găsesc în luna februarie și la hoteluri care nu sunt tocmai la baza pârtiilor.
Ski în Slovenia
O stațiune mai puțin cunoscută, din Slovenia, este Kranjska Gora (link webcam), la aproximativ 9 ore de Oradea.
„La nord, marginea munților Karavanke, la sud Alpii Iulieni. La est Jesenice, iar la vest distribuția apelor râurilor Sava și Zilja. Veri proaspete, ierni reci. Păduri vaste de conifere și larice și pini de munte deasupra liniei copacilor. Aici se găsesc capre, căprioare și iepuri printre animalele sălbatice, iar cocoși și păsări de pradă printre păsările de munte. Valea Sava Superioară, una dintre cele mai frumoase văi alpine, se află în partea de nord-vest a Sloveniei, chiar lângă granița cu Austria și Italia”, este descrierea de pe site-ul stațiunii.
Aici, la începutul lui ianuarie, un sejur de o săptămână, pentru doi adulți și un copil, pornește de la 3.000 de lei.
Telecabinele și pârtiile de schi sunt înșirate de-a lungul versanților Muntelui Vitranc, de la Kranjska Gora până la Planica, la altitudini cuprinse între 800 m și 1215 m deasupra nivelului mării. Un sistem de 6 telescaune și 13 telescaune deservește pârtiile.
Skipass-ul costă aici 45 de euro/zi/adult și între 27 și 40 de euro pentru copii, în funcție de vârstă. Un skipass pentru șapte zile costă 245 de euro pentru adulți și între 147 și 224 de euro pentru copii. Cursurile de ski costă începând de la 41 de euro/zi/copil, pentru un curs de 3 ore, la cursurile de grup. Cursurile individuale de ski costă 45 de euro/oră/persoană. Sunt și pachete concepute pentru familii (până la 5 persoane, cu copii mai mari de 7 ani), care costă începând de la 140 de euro pentru 2 ore.
Trimite articolul
XAveți echipament de schi scump, aveți iPhone și 5G degeaba, nu ați evoluat deloc. Ați rămas mai proști ca înainte de a veni Hristos pe Pământ , acum 2000 de ani.
Acuma toți parveniții se dau mari schiori. Contează doar cât costă echipamentul de schi : “Foarte scumpi clăparii mei, la fel și doagele (schiurile), beșini….” clăparii sunt noi, sau vechi…?… Cât au costat..? “Beșini colorate.
Adevărații schiori erau cei de pe vremuri care practicau acest sport doar din pasiune.
Vorbesc de cei care urcau cu schiurile în spate când nu exista teleschi și nici clăpari, urcau pe pârtia Mariana la Stâna de Vale, sau la Vârtop pe vechea pârtie făcută de profesorul de ski Dănuț Gligor, tot respectul pentru ei.
De cand a venit Hristos v-ati prostit de tot de cap. Pretul la skipass e un lucru (nici ala nu e ieftin). Ce va usuca e cazarea si masa
Nici vorba de asta
Fake news! La Ungaria sunt cele mai bune statiuni de ski. Punct Ne se vrea cunoasterea adevarului.
Mergeți în stațiunile montane din România pentru a practica sporturi de iarnă. În acest fel ajutați întreprinzători români care dețin locuri de cazare, pensiuni implicit turismul românesc ca ramură a economiei.
La Semmering sunt doar 14 km, 42 km sunt daca mai adaugi alte statiuni aflate la ca.7 km distanta. Dar este tot una, degeaba avem internet si informatii este greu de citit sau interpretat