ORADEA. Bani europeni sau guvernamentali, în plus; vizibilitate crescută atât în ţară cât şi peste hotare; creşterea fluxurilor turistice dar şi facilitarea atragerii de bani europeni de către actorii locali din turism. Acestea sunt beneficiile pe care le aşteaptă administraţia Bolojan de la declararea Oradiei ca staţiune turistică de interes naţional.
Un proiect de hotărâre cu acest subiect se va afla, miercuri, pe masa consilierilor locali întruniţi în şedinţă ordinară aferentă lunii martie.
„O staţiune de interes naţional este promovată automat de autorităţile centrale, deci am câştiga notorietate. Cel mai important lucru, însă, rămâne partea de beneficii directe. Sunt surse de finanţare guvernamentale şi europene care altfel nu am putea să le accesăm. Argumentul nostru cel mai important pentru care cerem atestarea ca staţiune turistică este resursa geotermală. În momentul acesta nu este foarte bine exploatată din punct de vedere turistic dar, cu resurse suplimentare, se poate pune în valoare mai bine”, spune Mihai Jurca, preşedintele APTOR.
Apa geotermală era folosită direct în ştrandul Ioşia, din Oradea, nu neapărat un obiectiv turistic în forma cu care sunt familiarizaţi orădenii, şi în zona de spa din aquapark. „Ministerul poate decide să clasifice doar o parte din oraş ca staţiune”, spune Jurca, insistând că un alt beneficiu ar fi că „multe din companiile din Oradea vor putea accesa banii rezervaţi doar pentru agenţii economici din staţiuni”.
Prin APTOR
Dosarul de atestare a Oradiei ca staţiune va fi depus de Asociaţia de Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) la Ministerul Turismului.
„În situaţia de faţă Oradea îndeplineşte toate criteriile pentru a fi declarată staţiune turistică de interes naţional, cu toată suprafaţa sau doar parţial. Punctajul pe care aplicaţia oraşului îl are este de 315 puncte dintr-un maxim de 395, oraşul neputând acumula 30 de puncte pentru trasee turistice montane şi 50 de puncte pentru spaţii destinate practicării sportului cu schiurile. Punctajul minim pentru clasificare este de 135 puncte”, se arată în raportul de specialitate care fundamentează proiectul de hotărâre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!