Doar dr. Nicuşor Lepădatu (PD-L) s-a interesat de îndeplinirea condiţiilor pentru declararea staţiunii. Iar primarul Ilie Bolojan a răspuns că va fi nevoie şi de o Hotărâre de Guvern pentru consfinţirea staţiunii, act care va permite atragerea de fonduri structurale pentru modernizarea Ştrandului Municipal.
Singura obiecţie faţă de proiectul propus de Direcţia de Dezvoltare Durabilă (DDD) din cadrul Primăriei Oradea a venit din partea consilierului Fleisz Ioan (UDMR) care a apreciat că numele de „Nymphea” nu e reprezentativ şi nici prea atractiv. Iar din sală s-a auzit rostit cu o jumătate de gură varianta de „Crisius”.
Hoteluri destule…
Reamintim că staţiunea dorită de municipalitate va include Hotel Dacia Continental, Hotel „Calipso”, Aparthotel „Living In”, Hotel Elite, Ştrandul Municipal, Baza Sportivă Dinamo, Centrul de Agrement Magico şi Hotel Tera.. La care se vor adăuga Parcul Brătianu, inclusiv cu canalul navigabil cu care s-a mândrit în perioada interbelică, un camping în zona Silvaş – Pod CFR precum şi investiţii gen Aquapark. Zona dispune de unităţi socio-culturale (obligatorii): Grădiniţa 16, Grădina Botanică, Fundaţia Mecena, Mănăstirea Sfintei Cruci cât şi de cabinet medical la Bazinul Olimpic şi, eventual, la Spitalul TBC. În viziunea directorului „3D” din Primăria Oradea, staţiunea va avea şi tobogane ca în Aquaparc-ul din Hajduszoboszlo cât şi bazine acoperite ca le Wellness Aquaticum din Debreţin.
Exemple maghiare
„Orăşelul Hajduszoboszlo a iniţiat un proiect european asemănător deşi are doar 10.000 de locuitori. Oradea, care are 200.000 de locuitori, ar trebui să aibă prioritate pentru finanţări în interes public şi turism public. Declararea zonei ca staţiune ne-ar aduce facilităţi pe termen lung la investiţii cu susţinere guvernamentală şi europeană. Hajduszoboszlo şi Debreţin sunt la 60 km distanţă dar la 20 de ani depărtare din punct de vedere a infrastructurii şi turismului. De aceea majoritatea turiştilor lor sunt români. E păcat de la Dumnezeu să nu amenajăm şi noi o staţiune când avem apa geo-termală la îndemână”, ne mai declara Boloş.
În Ştrand se vor construi tobogane pentru copii și adulți, centru de wellness, minibazine cu jacuzzi şi două pontoane cu acces spre albia Crișului Repede, cu acces pentru bărci şi hidrobiciclete, o zonă de agrement pentru copiişi o terasă acoperită pentru bowling, biliard şi table. La bazinul pentru copii va fi montat un tobogan acvatic mai mic iar în bazinul pentru adulţi două tobogane, mult mai înalte.
Cristian Horgoş
Ştrandul „M”, epicentru balnear – 30.06.2009
SPA în cascadă pe Criş 26.05.2009
Citiți principiile noastre de moderare aici!