În prezent, toate staţiile de pompare ale ANIF filiala Bihor lucrează la capacitate maximă. „În această perioadă am colaborat bine cu Prefectura şi toate cele şase staţii de pompare cu 19 pompe funcţionează la capacitate maximă. Ne-am izbit însă de o mare problemă. Este vorba de mizeriile din apă. Doar într-o zi am adunat din canale 19 remorci de PET-uri, scânduri şi alte resturi aruncate din gospodării”, a precizat Claudiu Gligor, directorul filialei judeţele Bihor a ANIF. O altă problemă cu care se confruntă ANIF Bihor este lipsa personalului. „Suntem sub cota de avarie cu personalul. Dat fiind că în urma restructurării de anul trecut 70% din personal a fost concediat, în aceste zile angajaţii au lucrat zi şi noape”, spune directorul ANIF.
În urma discuţiilor avute cu prefectul judeţului, şeful ANIF Bihor, spune că se va demara o acţiune de verificare a primăriilor care au de asemenea datoria de a curăţa canalele şi podeţele.
În urma precipitaţiilor din ultima perioadă, la nivelul judeţului au fost inundate 257 de hectare. Situaţia cea mai gravă se află la Mărţihaz, unde un lot compact de 110 hectare se află sub ape. În parte, spun autorităţile, este vina proprietarilor de terenuri din zonă, care au acoperit cu pământ porţiuni din canale pentru a-şi facilita accesul pe teren. Proprietarii de terenuri trebuie să ştie, de asemenea, că ANIF nu poate interveni decât acolo unde există contracte cu beneficiarii de terenuri. Conform OUG 82/2011, ANIF poate pompa apa doar de pe terenurile a căror proprietari au plătit tariful IF.
Lucrări
ANIF filiala Bihor a recepţionat săptămâna aceasta lucrările de reabilitare a staţiilor de pompare de la Barmod şi Botean. Valoarea investiţiilor depăşeşte cinci milioane de lei. Conform directorului filialei judeţele Bihor a ANIF, Claudiu Gligor, lucrările au presupus schimbarea motoarelor, a electropompelor şi automatizarea lor. „Cel târziu peste două săptămâni vom recepţiona şi lucrările de la staţia de pompare de la Roit. Acesta a fost un proiect derulat prin HURO şi a beneficiat de un buget de 680.000 euro. Pe lângă reabilitarea staţiilor de pompare, aici s-a achiziţionat o anfibie pentru curăţarea canalelor”, a spus şeful ANIF. Pentru anul viitor, când se vor deschide noi măsuri de finanţare prin PNADR, filialia bihoreană a ANIF are pregătite încă alte cinci proiecte de modernizare a staţiilor de pompare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!